Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Juncker o viacrýchlostnej EÚ: Neznamená to nové železné opony v Európe

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Myšlienka viacrýchlostnej Európy bola často používaným pojmom počas diskusií národných lídrov na dvojdňovom summite EÚ v Bruseli. Tejto otázke sa premiéri venovali aj dnes počas neformálnych diskusií zameraných na prípravu Rímskeho summitu (25.3.), ktorý má ponúknuť odpoveď na to, akým smerom sa bude EÚ uberať v nasledovnom desaťročí.

"Viacrýchlostná Európa", "variabilná vnútorná geometria" či "koncentrické kruhy", aj takýmito názvami pomenovávajú európske médiá možnosť, že po odchode Spojeného kráľovstva z Únie budú niektoré krajiny EÚ ochotné napredovať rýchlejšie a vo viacerých oblastiach ako iné členské krajiny.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker po skončení summitu EÚ upozornil, že v súvislosti s touto koncepciou sa netreba obávať vzniku "nových železných opôn" naprieč Európou. "Všimol som si, nie bez prekvapenia, že niektorí kolegovia toto vnímajú ako zavedenie nových deliacich čiar, ako nové železné opony medzi Východom a Západom. To nie je zámerom," zdôraznil Juncker pred novinármi.

Šéf exekutívy EÚ zároveň vyjadril nádej, že by rád videl ten deň, keď sa Briti opäť prihlásia k členstvu v EÚ. "Dúfam, že príde deň, keď sa Briti opäť nalodia na európsku loď," povedal Juncker s odkazom na budúcnosť Európskej únie.

Viac o téme: Jean-Claude Juncker
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu