Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vyjednávač Európskeho parlamentu pre brexit: Britom treba zaručiť slobodu pohybu

Guy Verhofstadt
Guy Verhofstadt (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Vyjednávač Európskeho parlamentu (EP) pre brexit Guy Verhofstadt vyhlásil, že občania Spojného kráľovstva by mali mať aj po brexite možnosť zachovať si východy vyplývajúce z členstva v EÚ, napríklad slobodu pohybu.

V dnes zverejnenom rozhovore pre rozhlasovú stanicu BBC Verhofstadt vyjadril nádej, že sa podarí presvedčiť vedúcich predstaviteľov EÚ, aby Británia svojim občanom zachovala niektoré "európske práva" na základe ich individuálnej žiadosti.

"Všetci občania Británie majú aj európske občianstvo. To im dovoľuje mnoho vecí: možnosť zúčastniť sa volieb do Európskeho parlamentu, konzulárnu podporu, voľný pohyb v Európskej únii... Musíme dospieť k dohode, že tieto práva budú platiť aj naďalej pre tých, ktorí to potrebujú," povedal Verhofstadt, bývalý belgický premiér a súčasný šéf skupiny liberálov a demokratov v EP (ALDE). 

Priznal, že v tejto súvislosti už dostal tisíce listov a odkazov od britských občanov, ktorí nechcú prísť o výhody vyplývajúce zo súčasného členstva ich krajiny v EÚ. Zároveň zdôraznil, že Európsky parlament nie je ochotný ku kompromisom v niektorých aspektoch rokovaní o brexite. Verhofstadt upozornil, že europarlament má právo veta a mohol by odmietnuť dohodu dosiahnutú medzi britskou vládou a Európskou komisiou.

Líder ALDE je známy tým, že sa otvorene zasadzuje za "veľkorysý postoj" EÚ voči britským občanom. Podľa jeho názoru je na politických lídroch, aby našli spôsob, ako by si britskí občania mohli na vlastnú žiadosť udržať tesnejšie väzby s Úniou aj po brexite.

Viac o téme: BritániaGuy VerhofstadtBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu