Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Kontroverzný verdikt: Vyhadzov z práce kvôli alkoholu či drogám je protiústavný, rozhodol súd

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

BOGOTÁ - Kolumbijský ústavný súd rozhodol, že zamestnávateľ nemôže vyhodiť z práce zamestnanca len preto, že príde do práce pod vplyvom alkoholu či drog. Podľa súdu to odporuje ústave. Výnimkou sú podľa denníka El País činnosti, pri ktorých by hrozilo nebezpečenstvo pracovníkovi, jeho kolegom či tretím osobám. Kontroverzný verdikt podľa niektorých len ďalej zvýši už tak rastúcu výrobu a spotrebu kokaínu v krajine.

"Samotná skutočnosť, že je človek pod vplyvom alkoholu či drog nemôže byť trestná, ak pracovník nespôsobí svojim konaním škodu," vyložil rozhodnutie súdu listu El País právny expert. Podľa súdu je protiústavné vyhodiť zamestnanca z dôvodu opitosti, pokiaľ nie je ovplyvnená jeho produktivita práce a vykonávanie jeho pracovnej činnosti.
 
Súd však uviedol výnimky pre práce, pri ktorých by hrozilo nebezpečenstvo ľuďom, napríklad v povolaní vodiča, leteckého dispečera či pilota.
 
S iniciatívou prišli vlani dvaja študenti práv univerzity z kolumbijskej Bucaramangy, podľa ktorých príslušné ustanovenia Zákonníka práce porušuje dva články ústavy. Po prvé odporuje podľa nich ustanoveniu, že všetci sú si pred zákonom rovní a že štát má pomáhať tým, ktorí "sa z dôvodov ekonomických, fyzických alebo mentálnych nachádzajú v stave zjavnej slabosti". Podľa ústavy majú mať aj všetci pracovníci rovnaké príležitosti.
 
V Českej republike podľa zákonníka práce nemôže zamestnancovi v pracovnej dobe požívať alkoholické nápoje a zneužívať iné návykové látky na pracoviskách a aj mimo nich. Nesmie tiež pod ich vplyvom vstupovať na pracovisko.
Viac o téme: AlkoholPrácaVyhadzovKolumbia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu