Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

ZOO hrôzy v Británii: VIDEO Tiger zabil mladú zamestnankyňu, zahynulo v nej 500 zvierat!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN - Britské úrady odmietli obnoviť licenciu zoologickej záhrade na severozápade Anglicka, v ktorej kvôli chybám či nedbanlivosti počas štyroch rokov zahynul jeden zamestnanec a takmer päť stoviek zvierat. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. Podľa vyšetrovacej správy sú podmienky pre život zvierat v záhrade šokujúce.

Barbarstvo v zoo: FOTO iba pre silné žalúdky, toto urobili návštevníci krokodílovi

South Lakes Safari Zoo v severoanglickom meste Dalton-in-Furness prišla od januára 2013 do septembra 2016 o 486 chovaných zvierat, konštatovala správa vyšetrovateľov, ktorých preverením situácie poverila priamo britská vláda.

"Podmienky, za akých sú tu zvieratá držané v zajatí, sú skutočne šokujúce a priamo viedli k smrti niektorých z nich," stojí v správe. Zlá je podľa nej veterinárna starostlivosť, hygiena a nevhodné je vraj často aj kŕmenie.

ZOO hrôzy v Británii:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB/SafariZOOUK)

Správa ako príklad uvádza prípad klokana červeného, ​​ktorý zahynul v dôsledku poranenia hlavy, šiestich levíčat "v dobrom zdravotnom stave", ktoré zoo utratila, pretože pre ne nemala dostatok miesta, či korytnačky leopardie, ktoré zamrzli. V dôsledku podchladenia v nevyhrievanom africkom pavilóne zahynulo hneď niekoľko zvierat.

Zamestnancov podľa vyšetrovateľov vedenie zoo pobádalo, aby sa tiel uhynutých zvierat nenápadne zbavovali a nikomu nič nehlásili.

Okrem závažných nedostatkov v starostlivosti o zvieratá zistili vyšetrovatelia tiež chyby v dodržiavaní bezpečnosti práce. Napríklad v roku 2013 zabil jednu zo zamestnankýň zoo sumatranský tiger. Majiteľ záhrady vlani kvôli tomu musel zaplatiť pokutu vo výške takmer 300.000 libier (cca 347-tisíc eur).

Sarah McClayovú zabil v roku 2013 tiger.
Zobraziť galériu (3)
Sarah McClayovú zabil v roku 2013 tiger.  (Zdroj: Stephen McClay)

Polícia tiež upozornila, že zbrojný preukaz potrebný pre prípad, že by niektoré zo zvierat uniklo a bolo by ho treba uspať výstrelom z narkotizačnej pušky, vlastnia v celej zoo len traja ľudia.

Proti obnoveniu licencie potrebnej na prevádzku zvieracieho parku sa príslušný výbor v meste Barrow-in-Furness vyslovil jednomyseľne. Zvláštnu vinu na tragických udalostiach v zoo nesie jej majiteľ David Gill, uviedli vyšetrovatelia v správe a odporučili, aby sa prípadom začala zaoberať britská justícia.

Gill má teraz 28 dní, aby podal odvolanie proti nepredĺženiu licencie, inak bude musieť zoo zatvoriť. Pred časom ale oznámil, že sa ju chystá predať inej spoločnosti, ktorá chce životné podmienky chovaných zvierat zlepšiť.

Podľa internetových stránok v súčasnosti sa v zoo nachádza vyše 1000 zvierat rôznych druhov vrátane levov, tigrov, klokanov, žiráf či nosorožcov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu