Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Poľský dopravca chce naspäť kamión z útoku v Berlíne: Znova s ním plánuje jazdiť

Žurawského kamión použili pri útoku v Berlíne.
Žurawského kamión použili pri útoku v Berlíne. (Zdroj: SITA/AP)

VARŠAVA - Poľský autodopravca Ariel Žurawski, ktorému patrí kamión použitý pri teroristickom útoku v Berlíne z 19. decembra, požaduje od nemeckých orgánov vrátenie tohto vozidla. Pokračujúce zadržiavanie kamióna v Nemecku ako dôkazového materiálu mu podľa vlastných slov spôsobuje straty, pre ktoré jeho veritelia nemajú pochopenie, a hrozí mu tak bankrot.

Útok uneseným kamiónom na vianočné trhy v Berlíne, pripisovaný medzičasom už usmrtenému neúspešnému žiadateľovi o azyl z Tuniska, si vyžiadal 12 mŕtvych a vyše 50 zranených. Jedným z usmrtených ľudí bol poľský kaminonista Lukasz Urban, bratranec Žurawského, ktorého útočník zastrelil.

Žurawski povedal dnes pre poľskú televíznu stanicu TVN24, že od Nemecka nechce peniaze, ale rýchle rozhodnutie umožňujúce vrátenie zhabaného vozidla, aby mohlo byť opäť využívané v doprave.

Po tom, ako médiá zverejnili prvé správy o finančných ťažkostiach Žurawského, mu mnoho ľudí ponúklo pomoc. Autodopravca však na svojej facebookovej stránke vyzval zastavenie spontánnych zbierok a vyjadril sa, že namiesto prijímania milodarov chce ďalej sám zarábať.

Múzeum v Bonne, ktoré mapuje povojnové dejiny Nemecka, predtým nevylúčilo možnosť, že vystaví prinajmenšom časť kamióna použitého pri útoku v Berlíne.

Viac o téme: Berlín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu