Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Záhadná smrť Kimovho nevlastného brata má ďalší otáznik: Podozrivá látka na tvári

Kim Čong-un a jeho nevlastný brat Kim Čong-nam (vpravo)
Kim Čong-un a jeho nevlastný brat Kim Čong-nam (vpravo) (Zdroj: SITA/AP/Wong Maye-E, Shizuo Kambayashi)

KUALA LUMPUR - Na očiach a tvári zavraždeného nevlastného brata vodcu Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) Kim Čong-una, bola zistená prítomnosť zakázanej bojovej látky VX. Informovala o tom dnes malajzijská polícia.

Vo vyhlásení generálneho inšpektora malajzijskej polície sa uvádza, že na základe predbežnej analýzy sterov z očí a tváre Kim Čong-nama, bola chemikália použitá pri útoku na letisku v malajzijskej metropole Kuala Lumpur identifikovaná ako "nervovoparalytická látka VX".

K zrejmému atentátu na Kim Čong-nama došlo 13. februára, keď v termináli medzinárodného letiska v Kuala Lumpure čakal na let do Macaa. Kim sa po čine začal sťažovať na prudké bolesti hlavy a zomrel počas prevozu do nemocnice. Zdravotníkom údajne ešte stihol povedať, že naňho na letisku zaútočili sprejom s chemickou látkou.

V súvislosti s úmrtím Kim Čong-nama už malajzijská polícia zatkla štyri osoby vrátane dvoch žien - Indonézanky a Vietnamky, ktoré na neho údajne zaútočili jedovatou látkou. Najmenej jedna z týchto žien tvrdí, že sa stala obeťou podvodu a nechala sa na túto akciu nahovoriť s tým, že ide o súčasť zábavného televízneho programu. Polícia vyhlásila pátranie aj po ďalších piatich podozrivých, avšak predpokladá, že štyria z nich krátko po atentáte utiekli z Kuala Lumpuru a v súčasnosti sú pravdepodobne v Pchjongjangu.

Letisko dekontaminujú

Malajzijské úrady dekontaminujú medzinárodné letisko v metropole Kuala Lumpur, kde bol pred 11 dňami pravdepodobne bojovou látkou VX zavraždený Kim Čong-nam, nevlastný brat severokórejského diktátora Kim Čong-una. Informovala o tom dnes malajzijská polícia. Polícia spočiatku miesto, kde došlo 13. februára k útoku na Kim Čong-nama, nedekontaminovala, avšak dnes generálny inšpektor malajzijskej polície Khalid Abu Bakar v textovej správe zaslanej nemenovanému novinárovi uviedol, že dekontaminácia letiska práve prebieha. 

"Už sa na tom pracuje," uviedol Bakar. Bližšie informácie o prípade bezprostredne neposkytol. V dnešnom vyhlásení generálneho inšpektora malajzijskej polície sa uvádza, že na základe predbežnej analýzy sterov z očí a tváre Kim Čong-nama bola chemikália použitá pri útoku na letisku v malajzijskej metropole Kuala Lumpur identifikovaná ako "nervovoparalytická látka VX".

Kim Čong-nam v deň atentátu v termináli letiska v Kuala Lumpure čakal na let do Macaa. Kim sa po čine začal sťažovať na prudké bolesti hlavy a zomrel počas prevozu do nemocnice. Zdravotníkom údajne ešte stihol povedať, že naňho na letisku zaútočili sprejom s chemickou látkou. V súvislosti s úmrtím Kim Čong-nama už malajzijská polícia zatkla štyri osoby vrátane dvoch žien - Indonézanky a Vietnamky, ktoré naňho mali zaútočiť jedovatou látkou. Bakar dnes na tlačovej konferencii uviedol, že jednu zo zadržaných žien postihla po útoku nevoľnosť a vracala. Či išlo o občianku Indonézie alebo Vietnamu však nepovedal.

Viac o téme: BratKim Čong-unBojová látka VX
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu