Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

OSN odštartovala ďalšie kolo mierových rozhovorov o Sýrii

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Thanassis Stavrakis)

ŽENEVA - Organizácia Spojených národov odštartovala dnes v Ženeve ďalšie kolo mierových rozhovorov o Sýrii.

Séria rokovaní sa začala schôdzkou osobitného vyslanca OSN pre Sýriu Staffana de Misturu s delegáciou zastupujúcou vládu sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Na stretnutie s de Misturom prišiel sýrsky vyslanec pri OSN Bašár Džaafarí len s malým tímom svojich spolupracovníkov, a nie s kompletnou delegáciou.

V priebehu dneška by sa mal vyslanec OSN stretnúť aj predstaviteľmi sýrskej opozície. Ide o prvé mierové rozhovory o urovnaní sýrskeho konfliktu za posledných desať mesiacov. Vlani v apríli diskusie uviazli na mŕtvom bode kvôli eskalácii bojov v Sýrii. 

Samotný vyslanec OSN neočakáva, že by súčasné kolo ženevských rokovaní mohlo priniesť prelom v riešení sporných otázok. Diskusie sa budú zameriavať najmä na praktické otázky spojené s konaním nových volieb, vytvorením prechodnej vlády a spísaním novej ústavy. 

Okrem OSN sa politické riešenie sýrskeho konfliktu snažia sprostredkovať aj Rusko, Irán a Turecko, ktoré od začiatku tohto roku zorganizovali už niekoľko kôl rozhovorov v kazašskom hlavnom meste Astana. 

Viac o téme: OSNSýriaŽenevaMierové rokovania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu