Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ďalšia podivná udalosť v prípade vraždy brata vodcu KĽDR: Incident v márnici

Kim Čong-nam a Kim Čong-un Zobraziť galériu (4)
Kim Čong-nam a Kim Čong-un (Zdroj: SITA/AP)

PCHJONGJANG/KUALA LUMPUR - Napriek tomu, že telo zavraždeného brata severokórejského vodcu v Malajzii je vzhľadom na vysokú citlivosť prípadu pod starostlivou ochranou ozbrojeného tímu, niekto sa ho pokúsil ukradnúť. V stredu malajzijská polícia informovala, že vyšetruje pokus o vlámanie sa do márnice. Severokorejský režim sa dnes vôbec prvýkrát vyjadril k smrti "občana KĽDR" a obvinil z nej Malajziu.

Zverejnili VIDEO atentátu na brata diktátora Kim Čong-una: Vražda ako scéna z Jamesa Bonda

Náčelník malajzijskej polície Tan Sri Chálid Abu Bakar podľa The Malay Mail uviedol, že nasadení príslušníci špeciálnych síl zaznamenali pokus o vlámanie sa do márnice v nemocnici v Kuala Lumpur, kde je uchovávané telo Kim Čong-nama.

Na tlačovej konferencii povedal, že osoba bola už identifikovaná a bolo rozhodnuté o posilnení bezpečnosti. Chálid ale odmietol zverejniť meno páchateľa a dodal: "Vieme, kto to je. Nie je však nutné, aby som o tom hovoril."

Kim Čong-nam
Zobraziť galériu (4)
Kim Čong-nam  (Zdroj: SITA/AP)

KĽDR hádže vinu na Malajziu

Kim Čong-namova násilná smrť vyvolala napätie v diplomatických vzťahoch medzi Malajziou a KĽDR. Severokórejský veľvyslanec požadoval vydanie tela a obvinil úrady z politických hier.

"Hlavnú zodpovednosť za jeho smrť leží na vláde Malajzie, pretože občan KĽDR zomrel v jej krajine," uvádza sa vo vyhlásení právneho výboru severokórejského parlamentu zverejnenom agentúrou KCNA. Malajzijské úrady podľa Pchjongjangu vykonávajú vyšetrovanie plné "pochybností a sporných bodov" a pitva mŕtveho, ktorú vykonali, je "nelegálna a nemorálna".

Záhadná smrť diktátorovho brata

Kim Čong-nama s najväčšou pravdepodobnosťou otrávili akousi jedovatou látkou, ktorú mu nastriekali do tváre, keď v Kuala Lumpure čakal na svoj let späť do Macaa, kde dlhodobo žil. Južná Kórea z atentátu obvinila severokórejských agentov.

Podľa nahrávky z bezpečnostných kamier sa z rôznych strán priblížili k mužovi zodpovedajúcemu vzhľadom Kim Čong-namovi dve ženy. Jedna z nich potom Kimovi pridržala čosi pár sekúnd pred ústami. Ženy sa následne pokojným krokom opäť vzdialili. Kim Čong-nam odišiel za zamestnancami letiska, ukázal na oči a zrejme žiadal o pomoc.

Malajzijské úrady nariadili druhú pitvu potom, čo tá prvá nepriniesla jasné výsledky. V súvislosti s prípadom zadržala už štyroch ľudí. Hlavným, hoci nie priamym podozrivým je zadržaný severokórejský občan Ri Čong-čchol, ktorý žije v Malajzii už dlhšie ako tri roky. Pritom nikdy nepracoval ani nepoberal plat vo firme, ktorá je zapísaná do jeho malajzijského pracovného povolenia. Zo spáchania vraždy je podozrivá jedna zo zadržaných žien.

Ďalšia podivná udalosť v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Ďalšia podivná udalosť v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Kto bol Kim Čong-nam

Išlo o brata súčasného severokórejského vodcu Kim Čong-una a zároveň najstaršieho syna bývalého vodcu Kim Čong-ila, za ktorého nástupcu bol niekoľko rokov považovaný. Kim Čong-il ho splodil so svojou druhou ženou Song Hje-rim, ktorá zomrela v roku 2002. Matkou Kim Čong-una bola bývalá tanečnica Ko Jong-hui, štvrtá partnerka Kim Čong-ila, ktorá zomrela v roku 2004.

Kim Čong-nam, ktorý mal povesť playboya, hráča v kasínach a povaľača, bol dlhodobo pre severokórejskú vládu tŕňom v oku. V roku 2001 ho zadržali pri pokuse vstúpiť na územie Japonska s falošným pasom, pričom tvrdil, že chce navštíviť tokijský Disneyland. Verejne tiež kritizoval svojho brata Kim Čong-una a vyhlasoval, že existujúci stalinistický režim v jeho vlasti už dlho nevydrží.

Viac o téme: Kim Čong-unSeverná KóreaKĽDRKim Čong-nam
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu