Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pustili ho z Guantánama, dostal miliónové odškodné za mučenie a teraz... VIDEO Teroristický útok!

Jamal Al-Harith Zobraziť galériu (3)
Jamal Al-Harith (Zdroj: profimedia.cz)

LONDÝN - Bývalý britský premiér Tony Blair čelí prívalu kritiky po tom, čo sa dostala na svetlo sveta závažná informácia. Väzeň z Gauntánama, za ktorého prepustenie kedysi loboval, sa po oslobodení znovu pridal k radikálom a tento týždeň spáchal samovražedný atentát v irackom Mosule. Muž dostal za dva roky v americkej väznici odškodné milión libier (cca 1 190 000 eur).

Daeš sa vyhráža kresťanom na videu: Útoky na vás ešte znásobíme, nezaslúžite si ochranu

Podľa britskej spravodajskej stanice BBC.50-ročného muža identifikovali vďaka fotografii zverejnenej extrémistickou organizáciou Daeš, ktorá sa prihlásila k zodpovednosti za víkendový bombový útok autom na irackú vojenskú základňu.

Pustili ho z Guantánama,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Brit narodený ako Ronald Fiddler prestúpil na islam v roku 1992 a začal používať meno Jamal al-Harith, neskôr si ho však zmenil na Abu Zakariya al-Britani. Takáto totožnosť je uvádzaná aj v správach Daeš. Predtým sa uvádzalo, že Fiddler, pochádzajúci z anglického mesta Manchester, používal tiež meno Jamal Udeen.

Pustili ho z Guantánama,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

BBC informovala, že jej novinári videli registračné dokumenty Daeš podpísané Fiddlerom v apríli 2014, keď vstúpil z Turecka na územie Sýrie.

Brit strávil dva roky v Guantáname

V roku 2002 zadržali Fiddlera v Afganistane americké sily, ktoré ho poslali do americkej väznice Guantánamo na Kube a približne po dvoch rokoch ho prepustili. Stalo sa tak aj na základe lobbovania vtedajšieho britského premiéra Tonyho Blaira vo Washingtone, ktorý tvrdil, že nepredstavuje žiadnu hrozbu.

Zábery z útoku na Mosul

Atentátnik potom vyhlasoval, že britská tajná služba MI6 mala spoluúčasť na jeho zlom zaobchádzaní zo strany Američanov, za čo dostal odškodnenie vo výške milión libier. Teraz sa však ukázalo, že al-Haritha napriek bezpečnostných opatreniam nechali ujsť do Sýrie, kde bojoval v službách Daeš, kým sa nepresunul do Iraku. Tu mal verbovať mladých džihádistov na cestu späť do Európy.

Na Tonyho Blaira sa zniesla kritika z radov súčasných britských politikov, ktorí považujú jeho krok za škandalózny a úsudok o nevine Al-Haritha za poriadne mylný. Rovnako bude mať čo vysvetľovať aj ministerstvo vnútra, ktoré nechalo tak ľahko odísť muža spájaného s islamským terorizmom.

Viac o téme: Jamal Al-Harith
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu