Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Alžírsky prezident má zdravotné problémy, Merkelová pocítila tvrdé odmietnutie

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

ALŽÍR - Nemecká kancelárka Angela Merkelová musela dnes na poslednú chvíľu zrušiť svoju cestu do Alžírska po tom, ako tlačová kancelária alžírskeho prezidenta Abdala Azíza Butefliku oznámila, že dlhodobo chorý líder krajiny je príliš zoslabnutý na to, aby mohol prijať štátnu návštevu.

Nemecké a alžírske úrady sa následne dohodli na náhradnom, hoci nezverejnenom termíne schôdzky Merkelovej a Butefliku, ktorého podľa miestnych médií trápi silný zápal priedušiek. Oznámenie prišlo iba hodinu pred odletom kancelárky z Berlína; na letisku v Alžíri boli už pripravené nemecké vlajky.

Buteflika (79) sa od mozgovej porážky v roku 2013, ktorá ho pripútala k invalidnému vozíku, objavuje na verejnosti iba zriedka. Merkelovú pozval na rokovanie o regionálnej bezpečnosti a ekonomických otázkach. Nemecká kancelárka sa mala stretnúť aj s alžírskym premiérom a podnikateľmi.

Pre Merkelovú je kľúčovou problematikou lepšia spolupráca pri obmedzovaní migrácie z Afriky do Európy a extrémistické násilie, ktoré zasiahlo v uplynulých rokoch starý svetadiel - napríklad teroristický útok na vlaňajších vianočných trhoch v Berlíne, vykonaný Tunisanom, za ktorým stála skupina Daeš.

Viac o téme: Angela MerkelováAbdal Azíz Buteflik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu