Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Belgický premiér o stretnutí s Penceom: Bolo to intenzívne, dôležité sú pevné vzťahy

Stretnutie belgického premiéra Charlesa Michela (vľavo) a viceprezidenta USA Mikea Pencea.
Stretnutie belgického premiéra Charlesa Michela (vľavo) a viceprezidenta USA Mikea Pencea. (Zdroj: SITA/AP/Virginia Mayo)

BRUSEL – Ako intenzívnu výmenu názorov opísal nedeľňajšie stretnutie s americkým viceprezidentom Mikeom Penceom v Bruseli belgický premiér x. Na oficiálnej večeri zdôraznil jednotu Európskej únie a vôľu udržať nadštandardné vzťahy medzi USA, EÚ a Belgickom.

"Diskusia o preberaných témach bola dosť intenzívna," vyhlásil po stretnutí s Penceom predseda belgickej vlády. Počas rozhovorov dal najavo, že chce spoločný postup USA a Európy pri kľúčových svetových problémoch, akými sú boj proti terorizmu a globálnemu otepľovaniu, uviedol pre belgické rádio a televíziu RTBF.

"Povedali sme si veci, ktoré sme si museli povedať. Hlavným odkazom, ktorý zaznel od oboch strán, bolo, aby vzťahy medzi USA, Európou a Belgickom zostali veľmi pevné a nadštandardné," skonštatoval Michel.

Belgický premiér na druhej strane zdôraznil jednotu, hodnoty a samostatnosť Európskej únie. Reagoval tým na nejednoznačný postoj administratívy amerického prezidenta Donalda Trumpa k Únii. "Nedovoliť trieštenie Európskej únie – toto som dal najavo. Mám pocit, že druhá strana porozumela," povedal pre RTBF Michel.

Pence počas uplynulých dní podnikol svoju prvú zahraničnú cestu vo funkcii viceprezidenta USA. V sobotu vystúpil s prejavom na 53. bezpečnostnej konferencii v Mníchove, kde sa stretol s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a ďalšími svetovými lídrami. V nedeľu navštívil niekdajší nacistický koncentračný tábor Dachau ležiaci neďaleko Mníchova. Dnes sa Pence stretáva s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom, predsedom EK Jeanom-Claudom Junckerom a popoludní s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom. 

Viac o téme: BelgickoSpojené štátyCharles MichelMike Pence
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu