Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

VIDEO Teror v Mogadiše neutícha: Bomba v aute zabila minimálne 39 ľudí

Zničené budovy v okolí výbuchu.
Zničené budovy v okolí výbuchu. (Zdroj: SITA/AP)

MOGADIŠO - Na prinajmenšom 39 mŕtvych a zhruba 50 zranených sa zvýšil počet obetí, ktoré si dnes v západnej časti somálskej metropoly Mogadišo vyžiadal výbuch nálože umiestnenej v aute. Informovali o tom tamojšie úrady.

Mohutnú explóziu podľa úradov aj svedkov incidentu spôsobil samovražedný útočník, ktorý vošiel s autom do rušného trhoviska v štvrti Madina a následne sa aj s vozidlom odpálil. Záchranári napočítali prinajmenšom 39 mŕtvych tiel a veľký počet zranených. Nemocnica v Madine podľa slov svojho vedenia zatiaľ prijala 47 ranených osôb. K zodpovednosti za útok sa doposiaľ nikto neprihlásil, avšak podobné útoky často podniká somálska islamistická skupina aš-Šabáb.

Somálska republika prakticky prestala existovať ako celistvý štát v roku 1991, keď padol režim diktátora Siada Barreho. Medzinárodné spoločenstvo považuje za jedinú legitímnu vládu Somálska federálnu administratívu, ktorá však reálne ovláda len Mogadišo a niekoľko ďalších okresov. 

Zvyšok krajiny je pod kontrolou neuznaných úradov, klanov či radikálnych islamistických hnutí. Jedným z nich je hnutie aš-Šabáb, ktoré má tesné kontakty s medzinárodnou teroristickou sieťou al-Káida.

Viac o téme: VýbuchBombaTeroristický útokMogadišo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu