Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Tvrdé slová pre Le Penovú: Komisár OSN ju označil za potenciálnu hrozbu pre svetový mier

Marine Le Penová
Marine Le Penová (Zdroj: SITA/AP)

PARÍŽ - Francúzska krajne pravicová prezidentská kandidátka Marine Le Penová čelí novým problémom. Okrem pokračujúceho vyšetrovania okolo jej údajných poslaneckých asistentov v Európskom parlamente si vyslúžila aj ostrú kritiku Vysokého komisára OSN pre ľudské práva.

Komisár Zajd Husajn v príhovore, ktorý predniesol vo štvrtok vo Washingtone, označil stúpajúcu podporu nacionalistických myšlienok Le Penovej za potenciálnu hrozbu pre svetový mier. Le Penovej protiimigračná strana Národný front (FN) podľa komisára prejavuje "otvorenú neznášanlivosť voči rôznorodosti". Politici tohto druhu sa podľa Husajna priživujú na globálnej hrozbe terorizmu. 

"Môžeme si dovoliť byť takí ľahkovážni, takí hlúpi, aby sme len kvôli volebným hlasom riskovali budúcnosť ľudstva?" položil Zajd Husajn rečnícku otázku. Le Penová okrem toho čelí aj novým odhaleniam v rámci vyšetrovania údajného nelegálneho vyplácania svojich asistentov v EP. Prípad patrí k niekoľkým právnym kauzám, ktoré ovplyvňujú kampaň pred francúzskymi prezidentskými voľbami. Tie sa budú konať v apríli a máji.

Investigatívna webová stránka Mediaprint zverejnila úryvky zo správy úradu Európskej komisie pre boj proti podvodom, podľa ktorej Le Penová priznala nezrovnalosti v platbách jednej asistentke, na ktoré bolo zamerané vyšetrovanie Európskeho parlamentu. Le Penová dnes pre rozhlasovú stanicu France Bleu priznala, že sa s Európskym parlamentom dohodla na urovnaní istého účtovného problému. Trvala však na tom, že v tejto záležitosti "nebolo nič fiktívne, žiadne vymyslené pracovné miesta ani nič podobné".

Šéfka FN označila celé vyšetrovanie kauzy za predpojaté, keďže ho vedie Európska komisia. "Je prirodzené, že ma komisia nevníma príliš pozitívne," povedala Le Penová, ktorá dlhodobo vystupuje proti európskej integrácii.   

Viac o téme: Marine Le PenováZajd Husajn
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu