Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Stoltenberg informoval o nasadení nadnárodných práporov a hrozbe kyberútokov

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg (Zdroj: SITA/AP/Virginia Mayo)

BRUSEL - Ministri obrany krajín Severoatlantickej aliancie, ktorí zasadajú v Bruseli, uzavreli časť rokovaní venovanú posilneniu obrannej spolupráce a opatreniam zameraným na odradenie a odstrašenie. Uviedol to dnes generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Podľa jeho slov rokovania ministrov potvrdili schopnosť NATO rýchlo zareagovať na každú hrozbu. Ministri sa dohodli na ďalších krokoch pre modernizáciu štruktúry velenia NATO a boli oboznámení s najaktuálnejšími informáciami o nasadzovaní štyroch mnohonárodných práporov v Estónsku, Lotyšsku, Litve a Poľsku. 

"Vojaci začali prichádzať. Očakávame, že štyri nadnárodné bojové skupiny budú plne funkčnú od júna. Sú jasným dôkazom transatlantickej jednoty a odhodlania NATO, ako aj jasným odkazom pre prípadných agresorov," zdôraznil šéf aliancie pred novinármi.

Stoltenberg upozornil, že nasadenie štyroch práporov je obranné a vyvážené opatrenie. S odkazom na Rusko dodal, že aliancia neodpovedá na počty počtami a nebude postupovať podľa vzorca vojak za vojaka, tank za tank alebo lietadlo za lietadlo. "Naším cieľom je predchádzať konfliktom, a nie ich vyprovokovať," odkázal.

Potvrdil tiež, že ministri sa zaoberali aj posilnením prítomnosti aliancie a jej pozemných a vzdušných spôsobilostí v oblasti Čierneho mora, kde došlo k doplneniu mnohonárodnej brigády v Rumunsku. Osem spojeneckých krajín poskytne potrebný personál a päť krajín posilní pozemné a vzdušné sily pre potrebný výcvik a letecké hliadky.

Posilnenie čiernomorského krídla aliancie bude mať aj podobu zvýšenej námornej prítomnosti NATO v Čiernom mori, zameranej na výcvik a spoločné cvičenia. Má viesť aj k zlepšeniu koordinácie Stálych námorných síl v Čiernom mori pri spoločných akciách s ďalšími spojeneckými útvarmi v čiernomorskej oblasti.

Stoltenberg upozornil aj na ďalšiu z priorít NATO, ktorou je boj proti kybernetickým a hybridným hrozbám. Aliancia podľa jeho slov už posilnila ochranu svojich sietí, zaviedla kybernetické útvary rýchlej reakcie a pomáha členským krajinám zlepšovať úroveň ich kybernetickej obrany. "Dnes sme schválili aktualizovaný kybernetický obranný plán a plán zaradiť internetový priestor ako operatívnu (bojovú) oblasť. Tým sa zvýši naša schopnosť spolupracovať, rozvíjať spôsobilosti a zdieľať informácie," povedal Stoltenberg.

Upozornil, že tzv. hybridné útoky môžu poškodiť hospodárstvo, dopravné a telekomunikačné siete či energetickú bezpečnosť spojencov. Preto NATO zavádza opatrenia, ktoré spojenecké krajiny urobia odolnejšími a lepšie pripravenými na podobné útoky.

Viac o téme: Jens StoltenbergKyberútoky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu