Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rusi provokujú vo veľkom: V akcii vojenské lietadlá, špionážna loď či nové strely!

Vladimir Putin Zobraziť galériu (3)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP)

MOSKVA - Mánevre vojenských lietadiel, nebezpečná loď pri pobreží USA či rozmiestnenie nových striel. Posledný týždeň sa množia ruské akcie, ktoré Američania považujú za prokovácie. Rusi sa od nich ale dištancujú.

Ako uvádza známy denník The New York Times s odvolaním sa na nemenovaných predstaviteľov armády, Rusi mali napríklad tajne umiestniť nové raketové strely s plochou dráhou aj napriek výhradam Američanov. Tí tvrdili, že ide o porušenie odzbrojovacej dohody o zákaze pozemných striel stredného doletu.

Krok sa považuje za veľkú výzvu pre Donalda Trumpa, ktorý plánoval zlepšenie vzťahov s jeho náprotivkom Vladimirom Putinom. Ruský raketový program znepokojuje Pentagon aj NATO už dlhšiu dobu, generál Phillip Breedlove sa pred minuloročným odchodom z čela vojenských síl NATO vyjadril, že rozmiestnenie striel je dôležitý krok a nemôže zostať bez odpovede. Rusi obvinenia ale popierajú.

Loď Viktor Leonov
Zobraziť galériu (3)
Loď Viktor Leonov  (Zdroj: SITA)

Manévre ruských lietadiel a vojenských lodí

Ako informovala televízna stanica Fox News, pri pobreží Spojených štátov bola prvýkrát od inaugurácie nového prezidenta Donalda Trumpa zaznamenaná ruská vojenská loď. Plavidlo s názvom Viktor Leonov, ktoré je kategorizované ako špionážne, sa pohybovalo v medzinárodných vodách asi 130 kilometrov od pobrežia. 

Problém spôsobili aj akcie ruských lietadiel, ktoré sa podľa veľiteľstva amerických síl v Európe „nebezpečne a neprofesionálne" priblížili k torpédoborcu USS Porter v Čiernom mori. Hovorca Danny Hernandez informoval o troch incidentoch - jeden sa týkal dvoch lietadiel Su-24, ďalšie jedného Su-24 a tretí väčšieho lietadla Il-38. 

Rusi sa voči tvrdeniam ohradili. „K žiadnym incidentom akéhokoľvek spojeným s letmi ruských vojenských stíhačiek v Čiernom mori blízko amerického torpédoborca Porter 10. februára nedošlo," vyjadril sa pre agentúru Reuters hovorca ruského ministerstva obrany generál Igor Konašenkov.

Su-24
Zobraziť galériu (3)
Su-24  (Zdroj: SITA)

Kauza Kurilské ostrovy

Ďalším krokom Rusi nahnevali Japonsko. To predložilo oficiálny protest proti rozhodnutiu pomenovať niektoré z Kurilských ostrovov po bývalých sovietskych generálov a politikoch. Ide konkrétne o jeden z ostrovov, ktorý sa nachádza v južnej časti súostrovia - tú Rusi anektovali po druhej svetovej vojne a s Japonskom sa o ňu neustále sporia. Nazvali ho podľa generála Kuzmu Derevjanka, ktorý v roku 1945 príjmal japonskú kapituláciu.

„Pomenovanie ostrovov je v rozpore s postojom našej krajiny a je nesmierne poľutovaniahodné. Japonsko podalo v pondelok protest diplomatickou cestou," uviedol hovorca japonskej vlády Jošihide Suga. Výnos podpísal ruský premiér Dmitrij Medvedev, ďalši z ostrovov je zas pomenovaný podľa exministra zahraničia Andreja Gromyka.

Viac o téme: RuskoUSAVladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu