Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Sekundy od leteckej tragédie: Harrison Ford s lietadlom tesne minul Boeing so 110 cestujúcimi

Harrison Ford Zobraziť galériu (3)
Harrison Ford (Zdroj: sita/ap, profimedia.sk)

KALIFORNIA - Harrison Ford (74) mal v pondelok so svojím jednomotorovým lietadlom Husky takmer na svedomí smrť desiatok ľudí. Slávny americký herec, ktorý sa vážne zranil pri leteckej nehode v roku 2015, dostal podľa NBC News pokyn pristáť na dráhe 20-L na letisku Johna Wayna v Orange County v Kalifornii. Nanešťastie, mylne zamieril k rolovacej dráhe, ktorú práve opúšťal Boeing 737 spoločnosti American Airlines s viac než 110 cestujúcimi a šiestimi členmi posádky. Následky zrážky mohli byť fatálne.

Príčina desivej nehody Harrisona Forda známa: Toto môže za pád jeho lietadla!

Ford dostal povolenie na pristátie na pristávacej dráhe, no namiesto toho pristál na rolovacej dráhe, pričom preletel ponad Boeing 737 so 110 pasažiermi a šiestimi členmi posádky na palube. Porušil tým bezpečnostné pravidlá amerického Federálneho leteckého úradu (FAA).

Podľa neho dostal herec správne inštrukcie, ktoré potvrdil aj vo vysielačke. Napokon si však dráhu pomýlil a spýtal sa tiež, či malo byť spomínané dopravné lietadlo, ktoré sa chystalo na odlet, pod ním. Boeing neskôr odletel do Dallasu s niekoľkominútovým meškaním.

Letecký úrad už začal vyšetrovanie, ktoré sa môže skončiť varovným listom ale aj odobratím licencie. Herec má za sebou už niekoľko leteckých nehôd. V roku 1999 vo Ventura County počas núdzového pristávania poškodil helikoptéru. O rok neskôr zišiel z dráhy počas núdzového pristávania v Nebraske.

Harrison Ford núdzovo pristál v roku 2015 na golfovom ihrisku.
Zobraziť galériu (3)
Harrison Ford núdzovo pristál v roku 2015 na golfovom ihrisku.  (Zdroj: SITA, Twitter)

V roku 2015 núdzovo pristál v dôsledku poruchy motora s historickým lietadlom Ryan PT-22 Recruit na golfovom ihrisku v Los Angeles. Rodák z Chicaga vtedy utrpel viacero zranení, no bol oslavovaný ako hrdina, ktorý si dokázal zachovať chladnú hlavu a manéver aj za ťažkých podmienok zvládol.

Viac o téme: Harrison Ford
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu