Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Tajné nahrávky odhalené: Trumpovi ľudia boli v kontakte s ruskými agentmi, zasahuje FBI!

Trumpovi ľudia mali byť v kontakte s ruskými agentmi Zobraziť galériu (3)
Trumpovi ľudia mali byť v kontakte s ruskými agentmi (Zdroj: SITA/AP/Evan Vucci)

WASHINGTON - Členovia volebného tímu Donalda Trumpa boli počas minuloročnej prezidentskej kampane opakovane v kontakte s predstaviteľmi ruských tajných služieb a ruskej vlády. Podľa dnešnej správy amerického denníka The New York Times (NYT) to vyplýva z nahrávok telefonických hovorov, o ktorých denník informovali štyria súčasní aj bývalí vysoko postavení predstavitelia Spojených štátov.

Podľa NYT sa Rusi spojili okrem iného s Paulom Manafortom, volebným manažérom Trumpovej kampane, ktorý vlani v auguste na svoju funkciu rezignoval kvôli obvineniam, že poberal peniaze od bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča. Manafort, ktorý sa venuje politickému poradenstvu a v tomto odbore tiež pôsobil v rokoch 2007 až 2012 na Ukrajine, odmietol, žeby vedome s predstaviteľmi ruských tajných služieb hovoril. "Je to absurdné," povedal v reakcii na správu amerického denníka.

Paul Manafort
Zobraziť galériu (3)
Paul Manafort  (Zdroj: SITA/AP/Matt Rourke)

Zdroje NYT žiadne ďalšie konkrétne mená neuviedli. Išlo podľa nich však nielen o členov Trumpovho volebného štábu, ale aj o ďalšie osoby z okolia súčasného amerického prezidenta. Americké tajné služby a vyšetrovatelia odhalili kontakty členov Trumpovej kampane s Rusmi zhruba v rovnakej dobe, keď narazili na dôkazy o snahe Moskvy ovplyvniť výsledok amerických prezidentských volieb hackerskými útokmi, uviedol NYT.

Podľa zdrojov denníka sa nenašli žiadne dôkazy, žeby Trumpov volebný štáb s Rusmi akokoľvek spolupracoval na kybernetických útokoch alebo sa ich pomocou iným nekalým spôsobom pokúšal ovplyvniť voľby v Trumpov prospech. Biely dom sa zatiaľ k správe amerického denníka nevyjadril.

Flynna vypočúval Federálny úrad (FBI) 

Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) vypočúval bývalého poradcu Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Michaela Flynna ohľadom jeho výmeny informácií s vysokým ruským predstaviteľom. Podľa nemenovaného amerického činiteľa sa vypočúvanie odohralo v bližšie nešpecifikovaný deň po inaugurácii prezidenta USA Donalda Trumpa. Daný činiteľ bol oboznámený s vyšetrovaním, avšak nemal oprávnenie o tejto záležitosti hovoriť menovite a vyhlásenie poskytol pod podmienkou zachovania svojej anonymity.

Michael Flynn
Zobraziť galériu (3)
Michael Flynn  (Zdroj: SITA/AP/Carolyn Kaster)

Bezprostredne nebolo známe, aké otázky kládol FBI Flynnovi, ani to, čo exporadca vyšetrovateľom počas vypočúvania povedal. O jeho vypočúvaní ako prvý napísal denník The New York Times. Flynn bol prepustený zo svojej pozície v pondelok pre obavy, že klamal členom Trumpovej administratívy o svojich kontaktoch s ruským veľvyslancom v Spojených štátoch. Tlačový hovorca Bieleho domu Sean Spicer vyhlásil, že Flynnovo prepustenie bolo podnietené postupným "narušením" dôvery voči tomuto generálovi vo výslužbe.

Americké médiá v piatok napísali, že Flynn v rozpore so svojimi nedávnymi tvrdeniami vlani koncom decembra telefonicky hovoril s ruským veľvyslancom vo Washingtone Sergejom Kisľakom o nových sankciách voči Rusku, ktoré pripravoval vtedajší americký prezident Barack Obama. Podľa denníka Washington Post sa spomínaný telefonát odohral v deň oznámenia sankcií voči Rusku v podobe vyhostenia ruských diplomatov z USA. V takom prípade by telefonát mohol byť vnímaný aj ako porušenie zákona.

Trump nominoval Flynna za svojho poradcu pre bezpečnostné otázky vo februári 2016. Jeho kontakty s Ruskom vzbudili pozornosť už počas volebnej kampane. Koncom roka 2015 sa Flynn zúčastnil na oslavách desiateho výročia vzniku prokremeľskej spravodajskej televízie RT, na ktorých sedel vedľa ruského prezidenta Vladimira Putina.

Viac o téme: AgentiRuskoDonald TrumpFBI
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu