Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Šok pre Trumpa: Americký prezident pod vlnou kritiky jeho nominanta na najvyšší súd

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Nominant amerického prezidenta Donalda Trumpa na sudcu najvyššieho súdu Neil Gorsuch označil útoky šéfa Bieleho domu na justíciu za "deprimujúce" a "demoralizujúce", tvrdí senátor Demokratickej strany Richard Blumenthal. Gorsuch mu to vraj osobne povedal počas stredajšej schôdzky.

Gorsuch ako kandidát na sudcu najvyššieho súdu absolvuje momentálne sériu zdvorilostných stretnutí so senátormi, poznamenala agentúra AP. Donald Trump označil federálneho sudcu Jamesa Robarta za "takzvaného sudcu". Robart totiž dočasne zablokoval Trumpov tzv. protiimigračný dekrét z 27. januára. Po tom, čo sa ministerstvo spravodlivosti voči pozastaveniu dekrétu odvolalo, má prípad na stole odvolací súd. Avizoval, že rozhodne "čo najskôr". Proti jeho verdiktu sa môžu obe strany odvolať na najvyšší súd.

Trump nariadením z 27. januára zakázal na 90 dní vstup do USA cestujúcim z Iránu, Iraku, Líbye, Somálska, Sudánu, Sýrie a Jemenu a tiež všetkým utečencom na 120 dní - výnimkou sú utečenci zo Sýrie, ktorým zakázal vstup na neurčitý čas. Trump obhajoval svoj krok bezpečnostnými dôvodmi.

Biely dom poprel správu o prítomnosti šéfa CIA v Turecku

Biely dom poprel v stredu správu o tom, že riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Mike Pompeo je Turecku. Hovorca Bieleho domu Sean Spicer novinárom na tlačovej konferencii povedal, že Pompea práve videl, nepoprel však, že šéf CIA sa chystá do Turecka. Turecký denník Sabah predtým uviedol, že Pompeo je už v Ankare.

Podľa nemenovaných predstaviteľov úradu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana bola návšteva šéfa CIA v Turecku dohodnutá počas utorňajšieho telefonátu medzi Erdoganom a prezidentom USA Donaldom Trumpom.

Vzťahy medzi Ankarou a Washingtonom boli za vlády prezidenta USA Baracka Obamu problematické, pretože Turecko žiadalo o vydanie moslimského duchovného Fethullaha Gülena, žijúceho v exile v USA a obviňovaného Ankarou zo zorganizovania nevydareného pokusu o vojenský prevrat v Turecku. Problémy vo vzťahoch oboch krajín spôsobovalo aj naliehanie Turecka, aby Washington prestal podporovať sýrskych kurdských bojovníkov, ktorí sú pridružení k zakázaným kurdským povstalcom v Turecku. Ankara teraz dúfa v zlepšenie vzťahov s USA.

Viac o téme: Donald TrumpNel Gorsuch
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu