Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Kapitán uviaznutej cisternovej lode mal v krvi alkohol: Odobratie licencie a trestné oznámenie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

VIEDEŇ/LANGENZERSDORF - Kapitán maďarskej cisternovej lode, ktorá počas víkendu uviazla na plytčine pri rakúskom Langenzersdorfe, bol podnapitý. V jeho krvi sa našlo 0,74 promile alkoholu, čo je podstatné prekročenie zákonom stanovenej maximálnej hranice 0,1 promile alkoholu pri výkone tejto funkcie.

Informoval o tom dnes rakúsky verejnoprávny rozhlas s odvolaním sa na hovorkyňu viedenskej polície. Na skúseného 61-ročného kapitána, maďarského občana, ktorému neodkladne odobrali licenciu, podali trestné oznámenie. O prípadnom vrátení licencie môže rozhodnúť iba dozorujúci úrad pre riečnu plavbu.

Plavidlo sa v utorok v neskorých popoludňajších hodinách podarilo napokon po záchrannej operácii uvoľniť, keď predtým prečerpali z neho 150 ton nafty. Na prácach sa podieľalo asi 80 hasičov-profesionálov i dobrovoľníkov. Všetky náklady spojené s incidentom uhradí majiteľ plavidla - maďarská firma.

K incidentu došlo na Dunaji v čase, keď plavidlo smerovalo hore jeho tokom do Korneuburgu, konkrétne do tamojšieho skladu minerálnych olejov. Práve v prístave v Korneuburgu loď, ktorá prepravovala pôvodne 289 ton nafty, kotví momentálne. Plavidlo a prípadné škody na ňom preskúmavajú experti. Už v utorok bolo zrejmé, že vyšetrovanie neukázalo zlyhanie techniky v podobe poruchy na motore alebo kormidle, ale opustenie plavebnej cesty ako príčinu nehody.

Viac o téme: RakúskoLangenzersdorfCisternová loď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu