Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Brutálna vražda Slováka vo Vancouveri: Lubo (†61) šiel fotografovať do parku, našla ho smrť

Lubo Kuník sa stal obeťou vraždy. Zobraziť galériu (3)
Lubo Kuník sa stal obeťou vraždy. (Zdroj: Vancouver Courier )

VANCOUVER - Stanley Park v kanadskom Vancouveri bol pre slovenského amatérskeho fotografa Luba Kuníka obľúbeným miestom, ktorého zákutia rád zvečňoval na snímkach. Vybral sa sem aj v stredu 1. februára vo večerných hodinách, kedy bola obloha posiata hviezdami a on pravdepodobne chcel zachytiť práve túto jedinečnú atmosféru. Bohužiaľ, domov sa už nevrátil. Jeho telo našiel pred polnocou náhodný okoloidúci, ktorý sa prechádzal so psom. Podľa polície bol dobodaný a zomrel priamo na mieste. Priatelia sú z jeho smrti šokovaní, hovoria o ňom ako o úžasnom mužovi s veľkým srdcom, ktorý vždy každému ochotne pomáhal.

Tragická správa z Afriky: Zahynul jeden z najlepších slovenských maratóncov Vlado (†32)

"Všetci sme smutní, ale hlavne nahnevaní, že zomrel takou hroznou a zbytočnou smrťou," uviedla pre portál vancourier.com Wendy Khandlová, členka skupiny Čechov a Slovákov, žijúcich v zahraničí, ktorých dala dohromady láska k prírode. "Chodím na internet každú hodinu v nádeji, že polícia už niekoho chytila," dodala.

Lubo Kuník, ktorého všetci poznali pod prezývkou Bobor, pochádzal z Košíc. Jeho priateľ Pavol Gorel, ktorý sa s ním poznal 43 rokov, ho opísal ako veľmi vzdelaného človeka s vysokým IQ, ktorý patril na univerzite k najoceňovanejším študentom a hovoril štyrmi jazykmi.

Gorel odišiel z vtedajšieho Československa v roku 1984 a Kuník ho nasledoval asi o šesť rokov neskôr. Najskôr sa usadil v Saskatoone, ale ako vášnivý horolezec, ktorý zdolal najvyšší vrchol Ruska, tu nenašiel presne to, čo hľadal. Vydal sa smerom na západ a skončil vo Vancouveri, kde pracoval ako opravár priemyselných strojov pre Toshibu a Panasonic. "Bol naozaj veľmi zručný," pochválil ho jeho kamarát.

Miesto činu
Zobraziť galériu (3)
Miesto činu  (Zdroj: vancouver sun)

Lubo Kuník býval na ulici Barclay Street, zhruba pol kilometra od miesta, kde bol zabitý. "Stanley Park bol jeho dvor," uviedol Gorel s tým, že Bobor nepil, nefajčil, ani nebral drogy. "Mal železnú vôľu a silné zásady. Bol to naozaj šikovný a vzdelaný muž, ktorý sa ocitol v zlom čase na zlom mieste. Neviete si predstaviť, akú bolesť spôsobil človek, ktorý ho zabil, jeho priateľom, komunite, každému, kto ho poznal. Stratili sme jedného z najlepších ľudí v našej komunite. Spoločnosť prišla o dobrého človeka," smúti Gorel.

Lubo Kuník nebol ženatý. Jeho rodičia už zomreli, ale sestra s rodinou stále žije na Slovensku. Amatérskeho fotografa jeho priatelia opisujú ako introverta, ktorý bol ku všetkým láskavý a vždy bol ochotný každému pomôcť. "Mal empatické srdce. Mali sme obrovské šťastie, že sme ho poznali. Mala som ho naozaj, naozaj rada. Je to veľká strata pre nás," dodala Wendy Khandlová.

Vancouverská polícia pátra aj po identite muža, ktorý spôsobil vlani zranenia návštevníkovi Stanley Parku.

Predpokladá sa, že Lubo Kuník mohol naraziť na lupiča, ktorému sa zapáčil jeho fotoaparát. Polícia však zatiaľ tápe v tme. Hovorca Jason Doucette sa pre médiá vyjadril, že vyšetrovanie neustále prebieha. "Zistiť, kto to urobil a prečo, je pre nás veľmi dôležité," povedal. Jedna podozrivá osoba bola vzatá do väzby, ale vzápätí aj prepustená. Z hľadáčika ju však vraj polícia nespúšťa. Zároveň žiada prípadných svedkov o informácie.

Viac o téme: VraždaFotografSlovákLubo Kuník
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu