Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Le Penová predstavuje hrozbu pre EÚ, vyhlásil predseda talianskej vlády: Ponúka riešenie

Marine Le Penová
Marine Le Penová (Zdroj: SITA/AP)

RÍM - Víťazstvo Marine Le Penovej, kandidátky ultrapravicového Národného frontu v prezidentských voľbách vo Francúzsku by znamenalo koniec Európskej únie. V dnešnom rozhovore pre taliansku spravodajskú televíziu SkyTg24 to vyhlásil bývalý predseda talianskej vlády a Európskej komisie Romano Prodi.

Podľa jeho slov "Európa čelí dvojnásobnému útoku", keď ju zvonku napáda Donald Trump a zvnútra Marine Le Penová. Prodi sa domnieva, že práve Trumpove kroky si konečne môžu vynútiť reakciu Európanov. Riešenie vidí taliansky politik v dvojrýchlostnej Európe.

Keďže v Európskej únii nedokážeme podľa Prodiho všetci postupovať spoločne..., pretože by sme riskovali likvidáciu, isté veci musíme robiť spoločne, napríklad desať štátov môže vytvoriť spoločnú európsku armádu, iné môžu mať spoločnú sociálnu politiku za predpokladu, že ponecháme otvorené dvere aj iným krajinám. Zavedenie dvojrýchlostnej Európy by neznamenalo rozdelenie na Európu prvej a druhej kategórie, ale posilnenie akcieschopnosti starého kontinentu, tvrdil Romano Prodi.
 

Viac o téme: Európska úniaMarine Le Penová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu