Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Donald Tusk varuje pred rozpadom EÚ: Náš osud by bol v rukách cudzích veľmocí

Donald Tusk varuje pred rozpadom Únie.
Donald Tusk varuje pred rozpadom Únie. (Zdroj: Geert Vanden Wijngaert)

BRUSEL - Prípadný rozpad Európskej únie by viedol k závislosti európskych krajín od USA, Ruska a Číny. Uviedol to dnes predseda Európskej rady Donald Tusk v liste, ktorý adresoval lídrom 27 členských krajín EÚ pred nadchádzajúcim neformálnym summitom na Malte.

Podľa Tuska treba prijímať "veľmi účinné opatrenia" na záchranu spoločného európskeho projektu. Vyjadril pritom znepokojenie nad niektorými vyhláseniami predstaviteľov novej americkej administratívy, ktoré môžu mať dôsledky pre budúcnosť EÚ a transatlantických vzťahov.

"Znepokojujúce vyhlásenia novej administratívy USA, v rámci nového geopolitického kontextu vo svete, robia našu budúcnosť nepredvídateľnou," skonštatoval Tusk v liste premiérom a prezidentom 27 krajín, ktorí budú 3. februára rokovať na Malte o budúcnosti EÚ.

Únia podľa Tuska čelí najväčším výzvam vo svojej 60-ročnej histórii. Týmito výzvami sú podľa neho silná Čína, agresívna politika Ruska voči susedom a radikálny islam, ktorý je živnou pôdou pre anarchiu na Blízkom východe a v Afrike.

V tomto kontexte sú podľa Tuska znepokojujúce tvrdenia nového prezidenta USA Donalda Trumpa, že brexit je "nádherná vec" a že aj ďalšie členské štáty budú nasledovať príklad Londýna. "Rozpad Európskej únie nepovedie k obnoveniu plnej, fiktívnej suverenity jej členských štátov, ale k ich skutočnej a praktickej závislosti od veľmocí: Spojených štátov, Ruska a Číny. Iba spoločne môžeme byť úplne nezávislí," odkázal Tusk lídrom krajín EÚ. 

Európa musí preto - ako uviedol - prijať účinné a solídne opatrenia, ktoré zmenia nálady verejnosti a oživia ašpirácie doviesť európsku integráciu na novú úroveň.

Viac o téme: Donald Tusk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu