Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Trump robí veľké zmeny: Moslimský zákaz, elitám vo Washingtone vysuší močiar!

Donald Trump Zobraziť galériu (6)
Donald Trump (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Nové obmedzenia Spojených štátov platné pre prisťahovalcov a turistov "nie sú zákazom moslimov", vyhlásil v sobotu americký prezident Donald Trump. Vyjadril sa tak deň po tom, čo s okamžitou platnosťou zakázal vstup do USA ľuďom zo siedmich krajín s väčšinovým moslimským obyvateľstvom a pozastavil americký program pre prijímanie utečencov.

"To nie je moslimský zákaz. Boli sme dokonale pripravení. Funguje to veľmi pekne," povedal Trump novinárom počas stretnutia s možnosťou fotografovať si ho v Bielom dome. Informáciu priniesla americká spravodajská televízia CNN. "Vidíte to na letiskách. Vidíte to všade. Funguje to veľmi pekne a budeme mať veľmi, veľmi prísny zákaz. Budeme mať mimoriadne dôkladné preverovanie (migrantov), aké sme v tejto krajine mali mať už dlhé roky," povedal Trump.

Zákaz však už v sobotu vyvolal zmätok, obavy a hnev, keďže letecké spoločnosti zabránili ľuďom odcestovať do Spojených štátov - a začínajú sa hromadiť aj žaloby. Aerolínie totiž po Trumpovom nariadení odmietali prepraviť pasažierov z Blízkeho východu do USA a vracali im peniaze za letenky. Zákaz cestovať do USA, ktorý bude platiť 90 dní, majú občania Iraku, Sýrie, Iránu, Sudánu, Líbye, Somálska a Jemenu. Americký program pre prijímanie utečencov je pozastavený na 120 dní.

Nové obmedzenia utečencov a
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Trumpovo nariadenie je najprísnejšie voči Sýrčanom - na neurčitý čas zakázal vstup do USA každému z tejto krajiny, vrátane ľudí utekajúcich pred občianskou vojnou. Newyorské Kennedyho letisko sa v sobotu stalo miestom bolesti pre príbuzných tých ľudí, ktorých po prílete zo siedmich uvedených krajín hneď zadržali. Právnici a advokáti pracujúci na letisku vyhlásili, že nepoznajú presný počet ľudí, ktorých po prílete vzali úrady do väzby.

Nové obmedzenia utečencov a
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Yosre Ghaledová patrila k približne desiatim rozrušeným ľuďom čakajúcim v sobotu na letisku, aby zistila, či jej blízkych prepustia alebo deportujú. Povedala, že zadržali sestru jej svokry. Jemenská 67-ročná občianka priletela do USA, aby mohla žiť s rodinou, pretože má srdcové ochorenie a cukrovku. K stovkám protestujúcim na letisku sa pridali aj dvaja členovia Kongresu a demonštrovali proti zadržiavaniu ľudí.

Sudkyňa pozastavila Trumpov zákaz vstupu pre občanov zo 7 krajín

Americká federálna sudkyňa v New Yorku nariadila mimoriadne dočasné pozastavenie zákazu vstupu na územie USA, ktorý zaviedol prezident Donald Trump a ktorý platí pre občanov zo siedmich krajín s väčšinovým moslimským obyvateľstvom. Sudkyňa rozhodla, že tí ľudia, ktorí sa už nachádzajú v USA s platnými vízami, môžu zostať. Úrady teda nemôžu deportovať ľudí pochádzajúcich z krajín, ktorých sa týkal Trumpov zákaz vstupu. Informovali o tom dnes miestne médiá vrátane spravodajskej stanice CNN.

Nové obmedzenia utečencov a
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Nariadenie vydala sudkyňa Ann Donnellyová v sobotu večer po tom, čo právnici Americkej únie pre občianske slobody (ACLU) podali na súde žalobu v mene dvoch irackých mužov, ktorých zadržali na letisku Johna F. Kennedyho v New Yorku, ako aj v mene ďalších ľudí zo siedmich prevažne moslimských krajín, ktorých zadržali na letiskách po celej krajine od začiatku platnosti Trumpovho zákazu. Davy protestujúcich pred budovou súdu v newyorskej štvrti Brooklyn prijali verdikt sudkyne s nadšením. Verdikt platí v celých USA.

Cudzinci s trvalým pobytom v USA sa môžu vrátiť

Cudzincom s trvalým pobytom v Spojených štátoch, ktorým na základe imigračného nariadenia prezidenta Donalda Trumpa hrozil zákaz návratu do USA, umožnili vstup do krajiny. Novinárov o tom v sobotu neskoro večer informoval nemenovaný predstaviteľ amerického ministerstva pre vnútornú bezpečnosť. Avšak predstaviteľ ministerstva uviedol, že všetci držitelia zelenej karty zo siedmich krajín, ktorí sa v sobotu snažili vstúpiť na územie USA, dostali nakoniec zvláštne povolenie. K spomínaným siedmim krajinám patria Irak, Sýria, Irán, Sudán, Líbya, Somálsko a Jemen. Podľa tlačovej agentúry AP nie je jasné, či povolenie na vstup dostali aj iní držitelia zelených kariet. Podľa predstaviteľa sa prípady posudzujú jednotlivo.

Nové obmedzenia utečencov a
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Trump zaviedol pre členov vlády päťročný aj doživotný zákaz lobovania

Prezident USA Donald Trump vydal nariadenie, ktorým zaviedol pre predstaviteľov svojej administratívy doživotný zákaz lobovať za zahraničné vlády a päťročný zákaz ostatných druhov lobovania. Trump využil v sobotu svoju právomoc a zaviedol spomínané zákazy, čím splnil časť svojho hlavného sľubu z predvolebnej prezidentskej kampane, že "vysuší močiar" elitám vo Washingtone. Trump vyhlásil, že ľudia, ktorí chcú preňho pracovať a "vrátiť Amerike jej veľkosť", sa musia sústrediť na samotnú prácu v prospech amerického ľudu a nemyslieť na budúci príjem, ktorý po odchode z vlády zarobia vďaka svojmu nadobudnutému vplyvu. Predstavitelia administratívy označujú zákaz za historický, pokiaľ ide o jeho rozsah.

Viac o téme: UtečenciUSADonald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu