Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zverejnili zoznam najväčších teroristov sveta: Šéfovia Daešu, Al-Káidy, ale aj roztlieskávačka!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

NEW YORK - Na koho si treba dávať pozor? Medzi najnebezpečnejší extrémistov na svete, ktorých možno najsť na zozname organizácie CEP, patria ako šéfovia najdesivejśích teroristických organizácií na svete, ale aj ľudia, na ktorých by ste to pôvodne nepovedali.

V databáze sa nachádza 400 osôb a stojí za ňou nezisková organizácia Counter Extremism Project (Projekt proti extrémizmu). Pracujú na nej bývalí svetoví lídri a diplomati, ktorí chcú, aby databáza bola používaná ako zdroj pre vlády, médiá a verejnosť. Sú v nej muži a ženy z celého sveta - či už je to šéf Daešu Abu Bakr al-Baghdadi alebo terajší líder al-Kájdy Ajman az-Zaváhirí.

Al-Baghdadi je šéfom Daešu od júna 2014. Sám seba vyhlasuje za „náboženského, politického a vojenského lídra všetkých moslimov". V roku 2015 bol omylom vyhlásený za mŕtveho. Al-Baghdadi si dáva pozor, aby o sebe neprezradil veľa detailov. Až do jeho nástupu do vodcovskej pozície v Deaši existovali iba jeho dve fotky. 

al-Baghdadí
Zobraziť galériu (3)
al-Baghdadí  (Zdroj: SITA)

Az-Zaváhirí v roku 1988 spoluzakladal al-Káidu spoločne s Usámom Bin Ládinom. Po tom, čo bol neslávne známy Bin Ládin zabitý v roku 2011, skupine šéfuje sám. Počas tohto obdobia sa organizácia decentralizovala, pričom samotný Az-Zaváhirí sa skrýva už do roku 2001, keď Američania zvrhli vládu Talibanu v Afganistane.

Ajman al-Zaváhirí
Zobraziť galériu (3)
Ajman al-Zaváhirí  (Zdroj: SITA)

Okrem známych teroristických vodcov sa v ňom ale nachádzajú aj iné zaujímavé mená. Patrí medzi ne aj Američanka Colleen LaRose, ktorá je usvedčenou islamskou extrémistkou. LaRose (známa aj ako "Jihadi Jane") v roku 2009 plánovala zavraždiť švédskeho umelca Larsa Vilka za to, že proroka Mohameda vyobrazil ako psa. 

Do zoznamu sa dostala aj ďalšia občanka Spojených štátov, Jaelyn Youngová. V marci 2015 konvertovala na islam a rozhodla sa pripojiť k hnutiu Daeš. Predtým by to pritom na ňu nikto nepovedala - bola dobrou študentkou a roztlieskávačkou, ktorá si zarábala ako služobná. Spoločne so svojim snúbencom, Muhammadom Dakhlallom, bola odsúdená za to, že ponúkla Daešu svoje služby - napríklad to, že bola dobrá v matematike a chémii, zatiaľ čo Dakhlalla sa zas vyznal v počítačoch a médiách.

Viac o téme: TerorizmusAl-KáidaDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu