Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Moslimská študentka zažalovala školu v Česku kvôli hidžábu: Zásadné rozhodnutie súdu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

PRAHA - Súd dnes zamietol požiadavku somálskeho dievčaťa, ktoré sa domáhalo ospravedlnenia a 60.000 korún (cca 2200 eur) od pražskej Strednej zdravotníckej školy kvôli údajnému zákazu nosiť moslimskú šatku hidžáb. Žalobkyňa tvrdila, že ju inštitúcia nepriamo diskriminovala v prístupe k vzdelaniu a slobodnej voľbe povolania. Podľa sudkyne však dievčina diskrimináciu nepreukázala, predovšetkým však nesplnila podmienky začatia štúdia. Rozsudok nie je právoplatný.

Prelomový verdikt súdu v Štrasburgu: Deti utečencov sa musia prispôsobiť európskym tradíciám

"Podstatné bolo skúmať, či žalobkyňa vôbec splnila predpoklady pre to, aby sa stala študentkou. Len tak by mohla uplatniť svoj nárok podľa diskriminačného zákona," konštatovala sudkyňa Obvodného súdu pre Prahu 10 Daniela Čejková.

Ayan Jamaal Ahmednuurová opustila podľa svojej verzie školu kvôli tomu, že na základe rozhodnutia riaditeľky nesmela nosiť šatku ani pri teoretickej výučbe. Pôvodne vraj bola dohodnutá na tom, že hidžáb bude odkladať len pri ošetrovateľskej praxi. Škola údajne nepristúpila ani na alternatívu, že by dievča malo pri vyučovaní zahalený iba krk.

Sudkyňa však dala za pravdu verzii školy, že dievčina, ktorá má v Česku azyl od roku 2011, nepredložila do začatia školského roka napriek dohode požadované povolenie na pobyt. Do formulára o zanechaní štúdia vyplnila ako dôvod zákaz nosenia hidžábu až následne. Ohľadom údajnej diskriminácie nevniesla právna zástupkyňa dievčaťa dôkazné bremeno.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: thinkstockphotos)

Škola kauzu označuje za absurdnú. "Hystériu" okolo prípadu vraj rozpútala až správa ombudsmanky Anny Šabatovej, ktorá podľa školy prejudikovala vinu ústavu ešte pred začatím vyšetrovania.

Ústav tiež trvá na tom, že každá škola má právo stanoviť pravidlá odievania aj obmedziť náboženskú slobodu, a to okrem iného preto, že zaisťuje bezpečnosť žiakov a tiež zachovanie sekulárneho školstva. Právnička študentky však upozornila na to, že prejav viery možno obmedziť len zákonom, nie podzákonnými predpismi vrátane školského poriadku.

Viac o téme: Hidžáb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu