Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

V Nemecku prejde pravicovým politikom takmer všetko: Výroky o holokauste na vylúčenie nestačili

Stretnutie pravicových politikov v Koblenzi.
Stretnutie pravicových politikov v Koblenzi. (Zdroj: SITA/AP)

BERLÍN - Pravicová strana Alternatíva pre Nemecko (AfD) sa dnes rozhodla nevylúčiť zo svojich radov Björna Höckeho, ktorý vyvolal verejné pobúrenie, keď odsúdil pamätník holokaustu v Berlíne a povedal Nemcom, aby sa už prestali ospravedlňovať za svoju minulosť. Höcke šéfuje AfD vo východonemeckej spolkovej krajine Durínsko.

Členovia vedenia AfD oznámili, že počas trojhodinového konferenčného telefonického rozhovoru dospeli členovia strany k záveru, že Höckeho nezbavia členstva, ale potrestajú ho disciplinárne. Höcke v prejave 17. januára hovoril o pamätníku holokaustu v Berlíne ako o "pamätníku hanby" a vyzval Nemecko, aby sa prestalo ospravedlňovať za svoju nacistickú minulosť.

Predseda strany Jörg Meuthen vyjadril s dnešným rozhodnutím spokojnosť. Povedal, že "široký rámec názorov" zastávaných jednotlivými členmi AfD treba udržať. Vodca AfD v Berlíne Georg Pazderski povedal, že "veľká väčšina" bola za disciplinárne potrestanie namiesto vylúčenia, a dodal, že sa ešte musia rozhodnúť, čo bude toto potrestanie zahŕňať.

Niekoľko členov tejto pravicovej strany, založenej v roku 2013, už bolo kritizovaných za svoje rasistické, antiimigračné, antisemitské a islamofóbne vyjadrenia. AfD sa podľa prieskumov v tohtoročných voľbách dostane do nemeckého parlamentu.

Viac o téme: HolokaustAlternatíva pre NemeckoAfDBjörna Höcke
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu