Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Starosta Jeruzalema o zámere USA presťahovať veľvyslanectvo: Trump to myslí vážne!

Benjamin Netanjahu so starostom Jeruzalema Nir Barkat
Benjamin Netanjahu so starostom Jeruzalema Nir Barkat (Zdroj: SITA/AP)

JERUZALEM - Primátor Jeruzalema Nir Barkat sa domnieva, že nová americká administratíva to myslí vážne s myšlienkou presťahovať americké veľvyslanectvo v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzalema.

Barkat tento názor vyslovil na základe svojich rozhovorov s predstaviteľmi novej americkej administratívy. V dnešnom rozhovore pre izraelský vojenský rozhlas Barkat súčasne upozornil, že "veľvyslanectvo sa nedá presťahovať za jeden deň", čím naznačil, že ak k sťahovaniu niekedy dôjde, zaberie to istý čas.

Ambasáda USA v Izraeli sa nachádza v Tel Avive rovnako ako väčšina zahraničných diplomatických zastupiteľstiev. Izrael označuje Jeruzalem za svoje večné a nedeliteľné hlavné mesto; nároky naň - ako svoju metropolu a súčasť budúceho štátu - si však robia aj Palestínčania. Obe strany sa odvolávajú na biblické, historické a politické dôvody.

Islamistické hnutie Hamas upozornilo dnes prezidenta USA Donalda Trumpa na nebezpečenstvá, ktoré by priniesla realizácia jeho prísľubu presťahovať veľvyslanectvo USA do - podľa slov Hamasu - "okupovaného" Jeruzalema. Podobného názoru je aj palestínsky prezident Mahmúd Abbás, ktorý už tiež viackrát upozornil, že takýto krok Spojených štátov by bol vnímaný ako "agresia."

Ako dnes informoval izraelský rozhlas, Abbás v tejto súvislosti požiadal Jordánsko o sprostredkovanie priamej komunikácie s Bielym domom. Jordánsky kráľ Abdalláh II. mu to v nedeľu počas spoločnej schôdzky v Ammáne prisľúbil, informoval dnes izraelský spravodajský server Ynetnews.

Viac o téme: USADonald TrumpJeruzalemNir Barkat
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu