Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Veľká spoveď pápeža Františka o svetovej kríze hodnôt: Varovanie pred novým Hitlerom

Pápež František Zobraziť galériu (4)
Pápež František (Zdroj: Twitter.com/mkmm_avemaria)

VATIKÁN - Pápež František vyhlásil, že počká na činy nového amerického prezidenta Donalda Trumpa a až podľa nich si na neho vytvorí názor. Pápež to povedal v rozhovore, ktorý v sobotu večer zverejnil španielsky denník El País. "Nerád súdim ľudí predčasne. Uvidíme, čo Trump urobí," vyhlásil pápež.

"Bolo by to, ako keď proroci predpovedali katastrofu," uviedol pápež na margo toho, či sa budú mať USA pod Trumpovým vedením dobre alebo zle. Momentálne hodnotenie by podľa neho nebolo múdre.

Pri otázke ohľadom populistických politických vodcov, ktorí teraz vystupujú do popredia v Spojených štátoch a v Európe, pápež varoval pred hľadaním spasiteľa v čase krízy.

Donald Trump
Zobraziť galériu (4)
Donald Trump  (Zdroj: SITA/AP)

Hitler a populizmus

Adolf Hitler bol v Nemecku v 30. rokoch "zvolený ľudom a potom ľud zničil", uviedol pápež František. Ľutoval tiež, že v čase krízy "máme tendenciu hľadať spasiteľa, ktorý by nám vrátil identitu, a chránime sa pred ostatnými ľuďmi múrmi a plotmi z ostnatých drôtov".

"Kríza vyvoláva strach. Podľa môjho názoru je najvýraznejším prípadom európskeho populizmu Nemecko v roku 1933. Ľudia sa dostali do krízy a hľadali svoju identitu, kým neprišiel charizmatický vodca a nesľúbil, že im identitu vráti späť. A všetci dobre vieme, čo sa potom stalo," vysvetlil pápež.

Podľa neho nám v časoch krízy chýba úsudok, a preto hľadáme záchrancu. Pápežovým odporúčaním je, aby ľudia spolu navzájom hovorili a diskutovali. "Áno, každá krajina má právo kontrolovať svoje hranice, kto príde a kto odíde, a krajiny v ohrození terorizmu či podobných vecí majú ešte väčšie právo ich kontrolovať, ale žiadna krajina nemá právo zbaviť svojich občanov možnosti hovoriť so svojimi susedmi," dodal pápež na margo problematiky populizmu v Európe.

Donald Trump a Adolf Hitler
Zobraziť galériu (4)
Donald Trump a Adolf Hitler  (Zdroj: SITA)

Korupcia

Na otázku, či je korupcia veľkým hriechom našej doby, pápež odpovedal, že určite je, ale nemyslí si, že by to bolo niečo, čo by sa dialo iba teraz. "Korupcia tu bola vždy. Vždy. Ak budete čítať o histórii pápežov, nájdete nejaké pekné škandály...," objasnil pápež, ktorý sa zameral na vlastné rady a nie na poukazovanie na korupciu v iných krajinách.

Obavy o cirkev a svet

František dúfa, že pokiaľ ide o cirkev, nikdy neprestane byť blízko k ľuďom. Cirkev, ktorá nie je blízko k ľuďom, nie je cirkev. "Keď nám Ježiš hovorí, ako budeme súdení, Matúš kapitola 25, vždy hovorí o láske k svojmu blížnemu: Bol som hladný, bol som vo väzení, bol som chorý... Vždy je blízko k potrebám svojho suseda. Čo nie je len charita. Je to oveľa viac," uviedol pápež.

"V poslednej dobe sa hovorí o možnej jadrovej vojne, ako by išlo o nejakú kartovú hru. To je môj najväčší problém. Mám obavy o ekonomickú nerovnosť vo svete: skutočnosť, že malá skupina ľudí vlastní viac ako 80% svetového bohatstva, so všetkými dôsledkami pre ekonomiku, ktorá má vo svojom strede peniaze ako boha, namiesto ľudskej bytosti," varoval František.

Pápež František
Zobraziť galériu (4)
Pápež František  (Zdroj: SITA)

Násilie na ženách

Podľa pápeža sa násilie na ženách odohráva všade, aj v Európe. "V Taliansku, napríklad, som navštívil organizácie, ktoré zachraňovali ženy prostitútky, ktoré využívali Európania. Jedna z nich mi povedala, že ju priviezli zo Slovenska v kufri auta. Povedali jej: Musíš dnes zarobiť toľko a toľko, a ak to neurobíš, zbijeme ťa. Zbili ju. V Ríme? V Ríme," opísal svoj dotyk s neprávosťou v Európe František.

V dome, ktorý navštívil, bola žena, ktorej odrezali ucho. Keď nezarobila dosť, mučili ju. Tieto ženy sú v pasci, pretože násilníci sa im vyhrážajú, že zabijú ich rodičov. "Zneužívanie žien je jedna z najhorších vecí, ktoré sa dejú, a to aj v Ríme. Žena ako otrok," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu