Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Spoveď z talianskeho hotela smrti: Giorgia (22) opísala 50-hodinové peklo pod lavínou

Giorgia Galassiová Zobraziť galériu (8)
Giorgia Galassiová (Zdroj: FB/Giorgia Galassi )

RÍM - Šesť mŕtvych, 24 nezvestných a 11 šťastlivcov, ktorí prežili. To je zatiaľ bilancia tragédie, ktorá sa odohrala v stredu v talianskych horách, kedy sa po zemetrasení zrútila lavína na hotel Rigopiano. Jednou z tých, ktorá prekabátila smrť, bola aj 22-ročná študentka Giorgia Galassiová. Záchranári ju vyslobodili z mrazivého pekla po viac ako 50 hodinách.

Mrazivá spoveď z hotela smrti v Taliansku: Prežil vďaka šťastnej náhode, lavína ho takmer zabila

Luxusný štvorhviezdičkový hotel Rigopiano, nachádzajúci sa v regióne Abruzzo, zasypala obrovská lavína v čase, kedy sa hostia chystali ubytovacie zariadenie opustiť kvôli predchádzajúcemu zemetraseniu, ktoré oblasť postihlo. Študentka sedela práve so svojím snúbencom Vincenzom Fortim (25) na pohovke v hotelovej hale, keď ich zavalila masa snehu.

Spoveď z talianskeho hotela
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

"Bola tma ako vo vreci. Boli sme úplne odrezaní a nepočuli sme žiadne zvuky. Naše hlasy sa ozývali, Vincenzo mi vysvetlil, že to bolo vplyvom snehu. Po celý čas som nepočula nič iné len ďalšie hlasy prichádzajúce zvnútra," povedala zachránená dievčina pre taliansky denník Corriere della Sera. Skupinka, v ktorej sa Giorgia ocitla, používala svoje mobilné telefóny ako fakle a navzájom sa snažila podporovať.

Štyria dospelí uviazli na recepcii, v miestnosti s krbom. Matka s osemročným synom zostali v jedálni, zatiaľ čo ostatné deti sa nachádzali v blízkosti biliardovej herne.

Giorgia Galassiová
Zobraziť galériu (8)
Giorgia Galassiová  (Zdroj: FB/Giorgia Galassi )

"Jediné, čo sme jedli, bol ľad," dodala. "Mali sme ho veľa a to nás udržalo pri živote, adrenalín zahnal hlad," uviedla dievčina, ktorá nevie presne, koľko času v snehovom väzení strávila, ale odhaduje to na dva dni a čosi. Skupina si uvedomila, že je zachránená o 11 hodine v piatok dopoludnia, keď počula zvuky mechaniky a potom hlasy.

Spoveď z talianskeho hotela
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

"Spýtali sa nás, kto všetko tu je. Snažili sa zistiť, kto je tam dole, povedali sme im naše mená," doplnila Giorgia. Potom záchranári rozhodli, koho vyslobodia ako prvého a opísali im priebeh prác. Postupne vytiahli aj Giorgiu s jej snúbencom, ktorý neustále veril, že všetko dobre dopadne a upokojoval aj plačúcu dievčinu. Všetkých previezli na ošetrenie do nemocnice.

Spoveď z talianskeho hotela
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

Záchranári stále pracujú vo veľmi ťažkých podmienkach s cvičenými psami. Podľa úradov sa lavína na hotel rútila rýchlosťou 50 až 100 kilometrov za hodinu a narazila naň silou porovnateľnou so 4000 naloženými nákladnými automobilmi.

Podľa úradov tiež hrozia ďalšie lavíny. Hovorca záchranárov Luca Cari povedal, že práce budú pokračovať vo dne aj v noci, pokiaľ nebudú nájdení všetci, ktorí v hoteli boli.

Spoveď z talianskeho hotela
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

Viac o téme: HotelLavínaRigopianoGiorgia Galassiová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu