Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Poľský denník varuje: S Trumpom začínajú pre nás a pre našich susedov nebezpečné roky

Donald Trump Zobraziť galériu (4)
Donald Trump (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Po nástupe nového amerického prezidenta Donalda Trumpa "nič už nie je isté a samozrejmé", píše v poľskom denníku Gazeta Wyborcza jeho šéfredaktor, bývalý disident Adam Michnik a kladie otázku poľským elitám, či "sa rovnako ako v roku 1989 dokážeme dohodnúť a zachrániť zvrchovanosť a slobodu".

Trump navštívil CIA a opäť zaútočil na médiá: Obrovské klamstvo o jeho inaugurácii

"Nový americký prezident stelesňuje obavy a neistotu voči dobe, ktorá prichádza. Straší nás radikálnym odvrátením od stability demokratických systémov," píše Michnik. "Donald Trump je naozaj nepredvídateľný. Jeho jazyk natoľko šokuje, že sa mnoho Američanov bojí, že nová vláda môže doviesť USA a celý svet do chaosu. Iní veria v silu a účinnosť inštitúcií americkej demokracie. Tak či onak, Trump je hrozbou kvôli svojej nepochopiteľnosti, nekompetentnosti a výrokom, ktoré pôsobia ako škrt cez rolu Ameriky ako opory tábora demokratických štátov," poznamenal.

Donald Trump
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Trumpove slová v novinových rozhovoroch, v ktorých vyjadroval rovnakú miery dôvery k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi ako k nemeckej kancelárke Angele Merkelovej, podľa autora svedčia o tom, že nový prezident "nerozlišuje medzi demokratickými a autoritárskymi a agresívne imperiálnymi štátmi".

Poľský denník varuje: S
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

"Pre Poľsko a jeho susedov nastávajú nebezpečné roky," varovala Gazeta Wyborcza. "Určite si vynúti podstatné korekcie v domácej a zahraničnej politike. Bude to skúška zrelosti a zodpovednosti za štát v nepokojnej dobe. Skúška sa týka všetkých, ale hlavne vládnucej politickej triedy," dodal denník na adresu poľských elít.

Poľský denník varuje: S
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Nie je totiž jasné, či vládnuci tábor okolo Jaroslawa Kaczyńského bude schopný reflexie a zmeny, alebo bude pokračovať v "putinizácii" poľského štátu. Či vyhrá "sebectvo vládnucej kasty", alebo uvedomenie si, že Poľsko, rozhádané doma aj so susedmi, sa môže ocitnúť v najhrozivejšej situácii od roku 1989 - medzi hrozivým Putinovým Ruskom a Trumpom, hlásajúcimi nechuť k NATO a EÚ a ústretovosť k Putinovi.

Viac o téme: Donald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu