Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO Masívny protest v Bukurešti: Nesúhlas s vládou, k demonštrantom sa pridal aj rumunský prezident

Tisíce ľudí protestovali proti pripravovanej veľkej amnestii Zobraziť galériu (3)
Tisíce ľudí protestovali proti pripravovanej veľkej amnestii (Zdroj: SITA)

BUKUREŠŤ - Viac ako 10.000 ľudí protestovalo dnes v rumunskej metropole Bukurešť voči vládou navrhovanej rozsiahlej amnestii a tiež zmenám legislatívy, ktoré by podľa kritikov mohli oslabiť boj proti korupcii. K demonštrantom sa pridal aj rumunský prezident Klaus Iohannis.

 Rumunská vláda vedená sociálnymi demokratmi chce skrátiť alebo odpustiť tresty tisícom odsúdených osôb, pričom argumentuje naliehavou potrebou uvoľnenia kapacít preplnených väzníc. Chce pritom využiť mimoriadne právomoci, ktoré by jej umožnili presadiť amnestiu bez súhlasu parlamentu a prezidenta.  

Tisíce ľudí protestovali proti
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Demonštranti vyjadrovali aj nesúhlas s pripravovanou zmenou antikorupčnej legislatívy, v rámci ktorej by sa prestali trestať menej závažné prípady zneužívania politickej moci. "Som tu, aby som vyjadril svoje rozhorčenie. Klika politikov, čo majú problémy so zákonom, chce oslabiť vládu zákona," vyhlásil prezident Ioannis na demonštrácii na Univerzitnom námestí v Bukurešti. Podobné protesty sa konali aj Kluži, Jasy a ďalších mestách Rumunska. V rámci navrhovanej amnestie, ku ktorej sa kriticky vyjadrujú aj predstavitelia justície, by brány rumunských väzníc mohlo opustiť až 2500 väzňov.

Tisíce ľudí protestovali proti
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Išlo by najmä o odsúdených, ktorých tresty neprekračujú päť rokov s výnimkou zločinov sexuálneho charakteru, násilia a korupcie. Tresty všetkých väzňov starších ako 60 rokov, tehotných žien a väzňov s malými deťmi by sa mali znížiť na polovicu. Podľa opozície je skutočným účelom amnestie omilostenie šéfa vládnucej Sociálnodemokratickej strany (PSD) Liviu Dragnea, ktorý bol vlani podmienečne odsúdený na dva roky za podvod pri referende. To mu zabránilo stať sa novým premiérom po decembrových parlamentných voľbách, v ktorých zvíťazili sociálni demokrati. 

Viac o téme: DemonštráciaAmnestiaBukurešťRumunsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu