Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Uväzneným v hoteli zavalenom lavínou svitla nádej: V snehu môžu byť vzduchové kapsy!

Namáhavá práca záchranárov sa už vyplatila.
Namáhavá práca záchranárov sa už vyplatila. (Zdroj: SITA/AP)

RÍM - V hoteli zavalenom lavínou v strednom Taliansku sú vzduchové kapsy. Záchranári dnes oznámili, že pod troskami môžu byť stále živí ľudia. Lavína sa na hotel zrútila v stredu, záchranárske tímy doteraz vyslobodili 11 živých ľudí a päť mŕtvych. Stále je nezvestných 23 osôb. Podľa talianskych médií sa z hotela 24 hodín neozvali žiadne hlasy.

V piatok sa podarilo zistiť, že pod snehom je deväť živých ľudí a postupne sa ich podarilo dostať von. Dve osoby si zachránili život, pretože v čase pádu lavíny boli pred hotelom.

Záchranári už ale upozornili, že s časom sa šanca na prežitie v chladnom prostredí znižuje. Dnes však tiež oznámili, že v sutinách sú vzduchové kapsy a môžu tam byť stále živí ľudia. Už 24 hodín sa im ale napriek obrovskému úsiliu a namáhavej operácii nepodarilo naraziť na známky života.

V oblasti Abruzzo, kde leží postihnutý hotel Rigopiano, navyše prší, takže sneh oťažieva, čo záchrannú operáciu komplikuje. Podľa úradov tiež hrozia ďalšie lavíny. Medzi zachránenými boli štyri deti a medzi piatimi mŕtvymi rodičia jedného z detí.

Talianske médiá citovali jedného zo zachránených, ktorý opísal, ako deti prežili. Tri z nich boli v čase závale v miestnosti s biliardom, ktorá zostala neporušená. Z vedľajšej miestnosti počuli hlasy matky a brata jedného z nich. I keď tam bola tma, podarilo sa im nájsť fľaše s vodou a nutellu, takže prežili 48 hodín do príchodu záchranárov. Aj keď v sobotu záchranári počuli z trosiek hluk, mohlo ísť podľa nich o praskanie materiálu zasypaného tonami snehu. Ľudské hlasy už vraj ale počuť nie sú.

Viac o téme: LavínaTalianskoRigopiano
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu