Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Bill Gates varuje ľudstvo pred novou formou terorizmu: Riziko záhuby je veľmi vysoké

Bill Gates Zobraziť galériu (3)
Bill Gates (Zdroj: SITA)

DAVOS - Na Svetovom ekonomickom fóre vo švajčiarskom Davose varoval minulý týždeň miliardár Bill Gates pred novou formou terorizmu. Upozornil na to, že sa blíži a že ľudstvo na ňu nie je pripravené.

Bill a Melinda Gatesovci sú súčasťou koalície pre pripravovanie epidemiologických inovácií. Organizácia sa zameriava na vytvorenie vakcíny, ktorá by mohla zabrániť vypuknutiu ďalších chorôb. Pracuje s asi 700 miliónmi dolárov (viac ako 658 mil. eur), no Gates sa aj napriek tomu obáva, že to nebude stačiť na zastavenie hrozby. Bioterorizmus alebo terorizmus zahŕňajúci cieľavedomé šírenie epidémií, by sa mohol stať vážnym problémom, povedal Gates s tým, že musíme prísť na to, ako proti tomu bojovať už teraz. "Je veľmi ťažké hodnotiť pravdepodobnosť bioterorizmu, ale potenciálna škoda je veľmi, veľmi vysoká," povedal.


Prečítajte si aj:

Slovensko zasiahla najväčšia epidémia vtáčej chrípky! Odborníci radia, toto musíte vedieť


Otázku bioterorizmu má v pláne načrtúť aj vo februári na konferencii v Mníchove. "Myslím, že epidémia, buď prirodzene alebo úmyselne spôsobí povedzme 10 tisíc nadbytočných úmrtí," povedal Gates pre businessinsider.com a vyslovil obavy, že ak teroristi použijú jadrové alebo biologické zbrane, dokážu zabiť milióny ľudí.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Cesta ako ľudstvo skončí

Gatesove slová berú jeho rovesníci vážne. Sam Altman, prezident Silicon Valley, pred médiami pripustil, že toto môže byť cesta, ako svet skončí. "Potom, čo pred piatimi rokmi holandské laboratóriá zmodifikovali vírus vtáčej chrípky H5N1 tak, aby bol super nákazlivý, šanca na vypustenie smrteľného syntetického víru v nasledujúcich dvadsiatich rokoch sa stala, takpovediac, nenulová," povedal. 

vírus vtáčej chrípky H5N1
Zobraziť galériu (3)
vírus vtáčej chrípky H5N1  (Zdroj: SITA)

Gates uviedol, že vlády sa budú musieť zapojiť a spolupracovať, aby sa bioterorizmu zabránilo, pretože epidémie "nerešpektujú hranice". "Je to zložité, pretože ide o celosvetový problém," uzavrel.  

Viac o téme: HrozbaEpidémiaBill GatesBioterorizmus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu