Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Šéf NATO sa teší na spoluprácu s Trumpom: Kolektívna obrana, treba čeliť agresívnemu Rusku

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg sa teší na spoluprácu s novým americkým prezidentom Donaldom Trumpom v pokračujúcom úsilí o prispôsobenie Severoatlantickej aliancie na výzvy súčasného sveta. Šéf aliancie to uviedol v dnes zverejnenom rozhovore pre Bloomberg TV.

V rozhovore, ktorý vyšiel v deň inaugurácie 45. prezidenta USA, Stoltenberg pripomenul, že jediný prípad, kedy aliancia vojensky zasiahla v prospech jedného zo svojich členov, sa týkal práve USA. "NATO je najúspešnejšia aliancia na svete, pretože bola schopná prispôsobiť sa zmenám. Za posledných 40 rokov sme sa zameriavali na kolektívnu obranu proti ZSSR. Po skončení studenej vojny sme prispeli k ukončeniu vojny na Balkáne, poslali sme vojakov do Afganistanu v rámci boja proti terorizmu, poslali sme vojakov do Afriky. Teraz sa vraciame do Európy a zameriavame sa na kolektívnu obranu, aby sme čelili o niečo agresívnejšiemu Rusku," uviedol Stoltenberg. Spoločná obrana si podľa neho v súčasnosti vyžaduje viac investícií.

Šéf NATO zareagoval aj na nedávne Trumpovo vyhlásenie pre britskú a nemeckú tlač, že NATO je "zastaraná organizácia" a že USA môžu znížiť mieru svojho angažovania sa v prospech európskych spojencov. Stoltenberg má podľa vlastných slov plnú dôveru, že k tomu nedôjde.  

"Je aj v záujme USA, aby NATO bola silná. Stabilita Európy je dôležitá aj pre Ameriku. Pripomínam, že jediný prípad, kedy NATO použilo článok týkajúci sa kolektívnej obrany, článku 5 Zmluvy, bol po útoku na USA. Státisíce vojakov bojovali v Afganistane v dôsledku priameho útoku na USA," poznamenal Stoltenberg.

Aliancia dnes poskytuje podporu medzinárodnej koalícii bojujúcej proti Islamskému štátu, spojenci z NATO bojujú proti terorizmu bok po boku s vojakmi Spojených štátov v mnohých krajinách sveta a takáto "silná aliancia je aj v americkom záujme", povedal Stoltenberg. 

Viac o téme: NATOJens Stoltenberg
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu