Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Veľký deň v USA: Moc prebral Donald Trump, VIDEO násilnosti v uliciach

Zľava: Mike Pence, Melania Trump a Donald Trump Zobraziť galériu (32)
Zľava: Mike Pence, Melania Trump a Donald Trump (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Amerika sa dnes zobudila do výnimočného rána. Moc po Barackovi Obamovi preberá nový prezident Donald Trump. Slávnostný ceremoniál a inauguráciu nového prezidenta budeme sledovať online.

Priamy prenos z inaugurácie Donalda Trumpa

00:05 Ďakujeme, že ste s nami sledovali ONLINE z inaugurácie amerického prezidenta Donalda Trumpa. 

00:03 O 01:00 hodine SEČ Trump s Penceom a manželkami vyrazí na trojicu oficiálnych plesov, z ktorých dva sa uskutočnia v Kongresovom centre Waltera Washingtona a tretí v budove Národného múzea staviteľstva.

23:38 Po absolvovaní približne 90-minútového slávnostného sprievodu od Kapitolu k Bielemu domu dnešný program Trumpovej inaugurácie pokračuje záverečným bodom, ktorým je účasť nového prezidentského páru na viacerých plesoch.

23:35 Príchod nového prezidenta USA k Bielemu domu bol dnes zavŕšením sprievodu, ktorý nasledoval po slávnostnom obede vo washingtonskom Kapitole pri príležitosti jeho uvedenia do úradu. V prvej časti sprievodu sa Trump s manželkou Melaniou a 10-ročným synom Barronom viezli v prezidentskej limuzíne, neskôr z nej však vystúpili a krátku vzdialenosť prekonali pešo. Bezpečnosť nového prezidenta zaisťovala vojenská eskorta.

Veľký deň v USA:
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Foto: SITA/AP)

23:30 Približne trojkilometrovú trasu sprievodu prechádzajúceho washingtonskými triedami Constitution Avenue a Pennsylvania Avenue lemovali Trumpovi priaznivci, ale aj odporcovia, ktorí pokrikovali heslo "Nie je mojím prezidentom". Odhaduje sa, že inauguračný sprievod prilákal desaťtisíce ľudí, celková účasť verejnosti na Trumpovej inaugurácii však bola výrazne menšia ako na prvej inaugurácii jeho predchodcu Baracka Obamu v roku 2009.

Veľký deň v USA:
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Foto: SITA/AP)

23:10 Prezident Trump je tiež odhodlaný znovuvybudovať americkú armádu a zvrátiť dlhoročný trend jej zmenšovania. "Dominantné postavenie našej armády sa nesmie spochybňovať," píše sa v dokumente. Dôležitým nástrojom Trumpovej administratívy bude diplomacia. USA si v rámci nového zahraničnopolitického prístupu nebudú v zahraničí vyrábať nepriateľov, ale hľadať skôr priateľov a spojencov.

23:04 Hlavnou prioritou Trumpovho ministerstva zahraničných vecí bude porážka Islamského štátu a ďalších islamistických teroristických skupín. S týmto cieľom budú USA v prípade potreby presadzovať "agresívne spoločné a koaličné vojenské operácie". Spojené štáty budú tiež pracovať so zahraničnými partnermi na tom, aby znemožnili financovanie teroristických skupín a zintenzívnili výmenu spravodajských informácií. Zapoja sa tiež do kybernetickej vojny, aby narušili a eliminovali nepriateľskú propagandu a nábor bojovníkov.

Veľký deň v USA:
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Foto: SITA/AP)

23:00 Trump dnes krátko po svojej inaugurácii zverejnil svoje vízie týkajúce sa kľúčových oblastí politiky svojej administratívy. Príslušné dokumenty boli sprístupnené na webovej stránke Bieleho domu. "Trumpova administratíva je odhodlaná viesť zahraničnú politiku zameranú na americké záujmy a na americkú národnú bezpečnosť," píše sa v časti venovanej zahraničnej politike. Základným princípom Trumpovej diplomacie bude heslo "Mier prostredníctvom sily". Jeho dodržiavanie by malo priniesť pokojnejší svet, v ktorom bude menej konfliktov a viac spoločných záujmov.

22:35 S členmi Trumpovej rodiny sedela pri stole aj niekdajšia demokratická súperka nového prezidenta Hillary Clintonová so svojím manželom, exprezidentom Billom Clintonom. Práve tejto dvojici Trump na konci obeda poďakoval za účasť na svojej inaugurácii. Clintonocov zároveň vyzval, aby sa postavili, za čo si následne vyslúžili búrlivý potlesk. "Nie je už nič viac, čo by som mohol povedať, pretože si týchto ľudí veľmi vážim," dodal Trump.

Veľký deň v USA:
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Foto: SITA/AP)

22:30 Nový americký prezident zamieril po inauguračnom ceremoniáli na slávnostný obed, kde stoloval spoločne s republikánskymi aj demokratickými kongresmani a ďalšími osobnosťami. Väčšinu z obeda strávil Trump sediaci za vrchstolom v živom rozhovore s demokratickým senátorom Charlesom Schumerom, ktorý sa údajne predtým vyhrážal, že sa bude snažiť spomaliť hlasovanie o niektorých z Trumpových nominantov do vládneho kabinetu. K ich konverzácii sa na záver pripojil aj demokratický senátor Joe Manchin. 

22:00 Slávnostný obed v Capitol Hill vo Washingtone. 

Veľký deň v USA:
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Foto: SITA/AP)
 

21:40 Americká polícia sa dostala do potýčok so skupinou demonštrantov, ktorí sa vo Washingtone zhromaždili na protest proti novému prezidentovi. Demonštrantov sa zhromaždilo odhadom vyše tisíc, čo je omnoho viac než koľko ich bolo pri podobnom incidente z dnešného rána. Polícia sa ich podobne ako pri skoršom proteste pokúšala rozohnať použitím paprikového aj slzotvorného spreja, čo zjavne spôsobilo dýchacie ťažkosti viacerým z nich. 

Veľký deň v USA:
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Foto: SITA/AP)

Veľký deň v USA:
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Foto: SITA/AP)

21:35 Podľa amerických médií polícia doposiaľ zadržala 95 demonštrantov. Viacerí demonštranti na policajtov hádzali rôzne objekty vrátane pohárov, fliaš s vodou, odpadkových košov, tehál či kusov betónu. Niektoré ulice v centre metropoly sa im zároveň podarilo zablokovať pomocou novinových stojanov. V uliciach v centre Washingtonu je nasadená poriadková polícia vybavená ochrannými štítmi a prilbami. 

Veľký deň v USA:
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Foto: SITA/AP)

Veľký deň v USA:
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Foto: SITA/AP)

21:20 Protesty v uliciach Washingtonu.

20:30 Bývalý americký prezident Barack Obama s manželkou Michelle odcestovali dnes po inaugurácii Donalda Trumpa z Washingtonu. Vrtuľník ich previezol spred východného krídla Kapitolu na neďalekú Andrewsovu vojenskú základňu v Marylande. Obamovcov k vrtuľníku odprevadil Trump s prvou dámou Melaniou.

Veľký deň v USA:
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Foto: SITA/AP)

20:25 Obama sa na vojenskej základni poďakoval tamojším vojakom a priaznivcom za úsilie, ktoré vyvíjali počas uplynulých ôsmich rokov. "Dokázali ste silu nádeje," vyhlásil Obama, čím sa vrátil k sloganu, ktorý používal počas svojej prvej prezidentskej kampane v roku 2008. "Naša demokracia nespočíva v budovách ani monumentoch, ale na vašej ochote robiť veci lepšími," povedal Obama v príhovore k svojim spolupracovníkom a vojakom. 

Bývalý prezident s manželkou odchádzajú z Washingtonu.

20:20 Exprezident z Andrewsovej základne odletí spolu so svojou rodinou na dovolenku do mesta Palm Springs v americkom štáte Kalifornia. Ide o tradíciu, v rámci ktorej prezident USA po odchode zo svojho úradu odíde na čas aj z Washingtonu. Obama spoločne s manželkou Michelle a dcérami Sashou a Maliou poletí na dovolenku prezidentským špeciálom. Ten však už nebude označený ako Air Force One, keďže toto pomenovanie sa používa výhradne pre lietadlo, v ktorom sa nachádza úradujúci prezident Spojených štátov. Obamovci sa po dovolenke vrátia do Washingtonu ako súkromné osoby.

20:00 Pozrite si vyčíňanie demonštrantov pred kaviarňou Starbucks počas inaugurácie.

19:45 Nový americký prezident Donald Trump dnes už krátko po svojej inaugurácii podpísal prvé oficiálne dokumenty. Bola medzi nimi legislatíva, ktorá umožní novému šéfovi Pentagónu Jamesovi Mattisovi ujať sa funkcie. Ďalej signoval niekoľko nominácií, ktoré predloží americkému Senátu, a tiež deklaráciu k Národnému dňu vlastenectva. 

Veľký deň v USA:
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: SITA)

19:15 Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR pri príležitosti dnešnej inaugurácie 45. prezidenta Spojených štátov amerických Donalda Trumpa vyslovuje odhodlanie pokračovať v ďalšom rozvoji vzájomných vzťahov s USA, ako i v posilňovaní transatlantického partnerstva potrebného na udržiavanie stability, bezpečnosti a demokracie v širšom euroatlantickom priestore. "Gratulujeme novo nastúpenému prezidentovi a želáme mu veľa síl a úspechov pri výkone jeho náročnej funkcie," uviedlo MZVaEZ.

Veľký deň v USA:
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Foto: SITA/AP)

19:11 Z Trumpových úst zaznela aj kritika na adresu predchádzajúcich vlád. Establishment podľa neho chránil sám seba, ale nechránil občanov krajiny. "Ich víťazstvo nebolo vaše víťazstvo, ich triumf nebol váš triumf. Kým oni oslavovali v hlavnom meste našej krajiny, rodiny v celej tejto veľkej krajine nemali čo oslavovať." To všetko sa ale mení, zhodnotil Trump. "Začíname práve tu a teraz. Táto chvíľa je vaša chvíľa, patrí vám, patrí každému, kto je dnes tu a každému, kto sa pozerá, všade po celej Amerike," vyhlásil.

"Všetci máme jedno srdce, jeden domov a jeden veľký osud pred sebou. Sľub, ktorý som dnes zložil, je sľub vernosti všetkým Američanom," pokračoval prezident, po ktorého slovách sa ozval potlesk. "Bránili sme hranice cudzích krajín a pritom odmietali brániť vlastné. A utrácali sme miliardy a miliardy dolárov, zatiaľ čo americká infraštruktúra sa rozpadá a starne," konštatoval Trump.

19:10 Spojené štáty plánujú v najbližších rokoch úplne vykoreniť terorizmus z povrchu zeme. Počas svojho inauguračného prejavu to vyhlásil nový prezident Donald Trump. Zároveň sľúbil, že spojí svet v boji proti radikálnemu islamu. Trump, ktorý v kampani hrozil tým, že zákaz moslimom vstup do USA, zároveň povedal, že v krajine pod jeho vedením nebude miesto pre predsudky.

19:07 Amerika bude oddnes na prvom mieste, povedal nový prezident Spojených štátov Donald Trump. Všetky rozhodnutia, ktoré bude vláda prijímať v oblasti obchodu, daní, imigrácia či zahraničných vzťahov, bude podľa Trumpa robiť v prospech Američanov a ich rodín.

19:05 Štýl nového amerického prezidenta Donalda Trumpa môže na medzinárodnej scéne generovať konflikty, zhodli sa dnes v relácii maďarskej verejnoprávnej stanice M1 maďarskí experti na Spojené štáty. Expert Sándor András Nagy podotkol, že Trump rozhorčil svet diplomacie už niekoľkými svojimi vyhláseniami, napríklad kritikou nemeckej kancelárky Angely Merkelovej za jej prisťahovaleckú politiku, informovala agentúra MTI.

18:59 Inauguráciu nastupujúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa oslavujú aj v malom slovinskom meste Sevnica, kde vyrastala nová prvá dáma USA Melania Trumpová. Od dneška naplánovali v priemyselnom mestečku východne od Ľubľany trojdňové podujatia pri tejto príležitosti. Melania Trumpová si podľa agentúry AP medzičasom v Slovinsku najala právnickú firmu na ochranu svojho mena a vyobrazenia na rôznych produktoch. V poslednom čase sa totiž v jej rodnej krajine objavili početné výrobky tohto druhu.

18:55 Pozrite si slávnostné zloženie prezidentského sľubu.

18:45 Polícia rozohnala dnes paprikovým sprejom demonštrantov, ktorí sa na protest proti inaugurácii nového amerického prezidenta Donalda Trumpa zišli len pár ulíc od washingtonského Kapitolu, kde sa konal slávnostný inauguračný ceremoniál. Demonštrantom sa podľa fotografií zverejnených na sociálnych sieťach podarilo ešte pred začiatkom inaugurácie porozbíjať okná na kaviarni Starbucks či reštaurácii McDonalds a zničiť niekoľko novinových stojanov. Či pri policajnom zásahu došlo aj k nejakým zatknutiam, polícia neuviedla.

Veľký deň v USA:
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Foto: SITA/AP)

18:43 Jackie Evanchová zaspievala národnú hymnu.

Veľký deň v USA:
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Foto: SITA/AP)
 

18:40 Agenti tajnej služby už vymenili ŠPZ na prezidentskej limuzíne

Veľký deň v USA:
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Foto: SITA/AP)

18:13 Nový americký prezident začal svoj prvý prejav poďakovaním: "Ľudia z celého sveta, ďakujem vám!" Trump sa ďalej poďakoval svojmu predchodcovi Barackovi Obamovi a jeho manželke Michelle za to, ako mu pomohli pri preberaní tejto funkcie. Obaja boli podľa neho "úžasní". "Prenášame moc z Washingtonu a vraciame ju späť vám, verejnosti, americkému ľudu," odkázal Trump americkým občanom.

18:10 "My, občania Ameriky, sa teraz zúčastňujeme úsilia znovu vybudovať našu veľkú krajinu," pokračoval. "Áno, v ceste budú stáť prekážky a nastanú aj ťažké obdobia," pripustil s tým, že "svoju prácu dotiahneme do konca". Spoločne budeme určovať smer Ameriky veľa ďalších rokov, konštatoval Trump a dodal: "Skončila sa éra prázdnych slov".

Veľký deň v USA:
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Foto: SITA/AP)

18:07 Trumpovi pri písaní približne 20-minútového prejavu pomáhalo niekoľko poradcov vrátane Stephena Millera, Kellyanne Conwayovej, Reincea Priebusa a Stevena Bannona. Prezidentov tím však trvá na tom, že väčšinu príhovoru si Trump písal sám.

18:05 Donald Trump zložil dnes slávnostnú prísahu do rúk predsedu Najvyššieho súdu USA Johna Robertsa a stal sa tak 45. prezidentom Spojených štátov amerických.

Veľký deň v USA:
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Foto: SITA/AP)

18:00 Trump položil ruku na tú istú Bibliu, na ktorú prisahal jeden z najvýznamnejších prezidentov Spojených štátov Abraham Lincoln, ako aj jeho predchodca Barack Obama. "Ja, Donald Trump, slávnostne prisahám, že budem čestne vykonávať funkciu prezidenta Spojených štátov a podľa svojich síl budem zachovávať, strážiť a brániť ústavu Spojených štátov," povedal Trump.Trumpovi robila spoločnosť manželka a nová prvá dáma Melania, ktorá držala Bibliu.

Donald Trump skladá prísahu
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: TASR)

17:55 Dlhoročný republikánsky kongresman a bývalý guvernér štátu Indiana Mike Pence sa dnes stal novým viceprezidentom Spojených štátov amerických po tom, ako zložil slávnostnú prísahu do rúk sudcu najvyššieho súdu Clarencea Thomasa.

Mike Pence a jeho
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: SITA)

17:38 Celé podujatie sa vysiela prostredníctvom veľkoplošných obrazoviek rozmiestnených na triede Pennsylvania Avenue dlhej 2,4 kilometra medzi Kapitolom a Bielym domom. Ulicu lemujú státisíce divákov.

17:37 Pred západným krídlom washingtonského Kapitolu sa začal slávnostný ceremoniál pri príležitosti inaugurácie Donada Trumpa za 45. amerického prezidenta. Trumpovu slávnostnú prísahu si z tribúny vybudovanej na tento účel pozrie viac než 1500 hostí vrátane politikov, vojenských predstaviteľov, bývalých prezidentov či iných osobností.

17:35 Trumpovi robí spoločnosť manželka Melania a jeho deti. Budúceho viceprezidenta Mikea Penceho sprevádza jeho manželka Karen. Prítomní sú aj zástupcovia republikánskej a demokratickej strany.

Veľký deň v USA:
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Foto: SITA/AP)

17:33 Trumpovi odovzdáva úrad dosluhujúci prezident Barack Obama s manželkou Michelle, ktorému ostáva iba niekoľko posledných minút v úrade. Medzi prítomnými hosťami sa nachádza tiež Trumpova protikandidátka Hillary Clintonová. 

17:09 V centre Washingtonu je k dispozícii niekoľko tisíc mobilných toaliet. Zaujímavosťou je, že záchody poskytnuté firmou Don 's John majú prelepená loga. Špekuluje sa, že organizátori inaugurácie sa k tomuto kroku rozhodli kvôli obavám, že meno Don by mohlo na nevhodnom mieste pripomínať meno nového prezidenta Donalda Trumpa.

16:50 Nemecká kancelárka Angela Merkelová a jej vláda si nástupný prejav nového amerického prezidenta Donalda Trumpa "preštudujú s veľkým záujmom".Samotná Merkelová nebude sledovať dnešnú inauguračnú ceremóniu vo Washingtone, keďže práve v tom čase sa zúčastní na otvorení nového múzea Barberini v Postupime.

Veľký deň v USA:
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Foto: SITA/AP)

16:26 Dosluhujúci prezident Spojených štátov Barack Obama s manželkou Michelle privítali dnes na schodoch Bieleho domu nastupujúceho prezidenta Donalda Trumpa s budúcou prvou dámou Melaniou. Trump vystúpil z auta, pozdravil nastúpené stráže a privítal sa s Obamovcami. "Rád vás vidím. Blahoželám," povedal Obama Trumpovi na privítanie. "Fantastické," odpovedal Trump. Melania odovzdala Michelle darček. Štvorica si následne urobila spoločnú fotografiu a vstúpila do Modrej miestnosti Bieleho domu, kde Obamovci pohostili Trumpovcov čajom a kávou.

Veľký deň v USA:
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: SITA)

Veľký deň v USA:
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: SITA)

    

16:24 Odporcovia nastupujúceho prezidenta USA Donalda Trumpa vyšli dnes do ulíc Bruselu, Londýna a iných svetových metropol. Okrem iného vyjadrovali nesúhlas s Trumpovým plánom na postavenie múru na hraniciach USA s Mexikom. Na proteste v Bruseli, ktorý zorganizovala environmentálna organizácia Greenpeace, sa zišlo okolo 100 ľudí. "Odkaz, ktorý chceme vyslať pri príležitosti uvedenia do úradu Donalda Trumpa, je, že namiesto budovania múru... chceme budovať mosty medzi národmi," uviedla hovorkyňa Greenpeace Belgicko Juliette Bouletová. 

Veľký deň v USA:
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: SITA)

Veľký deň v USA:
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Foto: SITA/AP)

16:10 Barack Obama dnes naposledy ako úradujúci prezident USA odišiel z Oválnej pracovne Bieleho domu. Svojmu nástupcovi Donaldovi Trumpovi tam v súlade s tradíciou nechal list, ktorého obsah však nebol zverejnený. "Slúžiť Vám (Američania) bolo pre mňa najväčšou životnou poctou. Vďaka Vám som sa stal lepším lídrom a človekom," napísal Obama v jednom z posledných tweetov vo funkcii prezidenta. 

Súčasne zopakoval svoje presvedčenie, že aj obyčajní ľudia majú moc meniť veci k lepšiemu. Do tohto úsilia sa chce podľa vlastných slov zapájať aj po odchode z Bieleho domu už ako bežný občan. Svojich priaznivcov vyzval, aby mu naďalej písali svoje podnety na jeho webovú stránku http://Obama.org . Obama sa zároveň priznal, že pociťuje určitú nostalgiu. Obyvateľom Spojených štátov na záver ešte adresoval slová vďaky.  

Barack Obama
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: SITA)

16:00 Do oblasti medzi Bielym domom a Kapitolom sa dnes začali schádzať davy priaznivcov, ale aj odporcov nastupujúceho prezidenta Donalda Trumpa. Pozvaní hostia si už sadajú aj na tribúnu pred západným traktom Kapitolu, aby si pozreli ceremoniál skladania prísahy prezidenta Trumpa a nového viceprezidenta Mikea Pencea.Státisíce Američanov už na budúceho prezidenta v miernom daždi čakajú aj pozdĺž Pennsylvania Avenue dlhej 2,4 kilometra, kadiaľ po zložení prísahy prejde od 21.00-23.00 h SEČ slávnostný inauguračný sprievod.

Na bezpečnosť v meste dohliadajú tisíce policajtov s technikou a príslušníci Národnej gardy. Bezpečnostné zložky zablokovali tiež prístupové cesty a regulujú príjazd do oblastí štvrte s Kapitolom a Bielym domom.

Veľký deň v USA:
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: SITA)

15:44 Prezident USA Barack Obama si zaslúži naše poďakovanie za jeho úprimné úsilie robiť svet lepším. Uviedol to na svojom účte na Twitteri slovenský prezident Andrej Kiska. Zároveň nastupujúcemu prezidentovi Spojených štátov Donaldovi Trumpovi poprial úspešný mandát. 

15:25 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg sa teší na spoluprácu s novým americkým prezidentom Donaldom Trumpom v pokračujúcom úsilí o prispôsobenie Severoatlantickej aliancie na výzvy súčasného sveta. Stoltenberg pripomenul, že jediný prípad, kedy aliancia vojensky zasiahla v prospech jedného zo svojich členov, sa týkal práve USA.

15:00 Budúca hlava štátu s budúcou prvou dámou USA Melaniou začali dnešok rannou omšou v Episkopálnom kostole sv. Jána, ktorý sa nachádza na Lafayettovom námestí pri Bielom dome vo Washingtone. Následne sú do Bieleho domu pozvaní na ranný čaj u dosluhujúceho prezidenta Baracka Obamu s manželkou Michelle.

Nastupujúci americký prezident Donald
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: TASR)

14:40 Nastupujúci americký prezident Donald Trump otvoril svoj dnešný slávnostný inauguračný deň tweetom: "Všetko sa dnes začne!" Trump ďalej priaznivcom na sociálnej sieti Twitter odkázal: "Uvidíme sa na prísahe o 11.00 h (17.00 SEČ)."

14:06 Donald Trump dnes pred washingtonským Kapitolom zloží prezidentskú prísahu do rúk predsedu Najvyššieho súdu USA Johna Robertsa. Trump položí ruku na tú istú Bibliu, na ktorú prisahal jeden z najvýznamnejších prezidentov Spojených štátov Abraham Lincoln, ako aj jeho predchodca Barack Obama. Podľa zákona povie: "Slávnostne prisahám (alebo vyhlasujem), že budem čestne vykonávať funkciu prezidenta Spojených štátov a podľa svojich síl budem zachovávať, strážiť a brániť ústavu Spojených štátov." Text prezidentskej prísahy stanovuje americká ústava vo svojom druhom článku a má v angličtine presne 35 slov. Skladajúci prezident nesmie povedať ani jedno slovo mimo predpísaný slovosled.

14:03 Viceprezident Mike Pence bude skladať prísahu na Bibliu, ktorá bola použitá pri inaugurácii Ronalda Reagana. Funkčné obdobia novozvolenej hlavy štátu a viceprezidenta sa podľa ústavy USA začínajú presne na poludnie 20. januára.

13:52 Dnešný nástup Trumpa do funkcie prezidenta USA prináša do svetovej ekonomiky rad neistôt ako napríklad nebezpečenstvo obchodnej vojny s Čínou, či rast obchodných bariér, čo by mohlo významne postihnúť aj slovenských a českých vývozcov. Zhodli sa na tom analytici. "Pre svetovú ekonomiku je Trump stále neznámou, pretože ak naozaj začne s plnením predvolebných sľubov, tak je veľmi pravdepodobné, že sa jeho politika dotkne celého svetového hospodárskeho poriadku, ktorý predošlé administratívy dlhodobo budovali," myslí si analytik Roman Koděra.

13:48 Malá, ale o to hlasnejšia skupina sa dnes pri príležitosti inaugurácie nového amerického prezidenta zhromaždila pred americkou ambasádou na Srí Lanke. Demonštranti niesli transparenty a skandovali heslá odsudzujúce Trumpove výroky v oblasti životného prostredia, vojen či imigrácie. Aktivisti sa tiež sťažovali, že Trumpove slová môžu mať negatívny vplyv na Srí Lanku. "Týmto vyjadrujeme solidaritu so všetkými ľuďmi po celom svete, ktorí protestujú proti zvolenému prezidentovi Donaldovi Trumpovi," vyhlásil šéf Zjednotenej socialistickej strany Siritunga Džajasúrija.

Trump priletel včera s rodinou do Washingtonu.

13:44 Odporkyňou nového prezidenta je aj speváčka Madonna. Vyhlásila, že Trump urobil verejnosti veľkú službu, pretože podľa jej názoru krajina teraz narazila na úplné dno a môže sa vydať už len jediným smerom - dohora.

13:40 Predvečer inaugurácie nového prezidenta sa v New Yorku konala demonštrácia jeho odporcov, na ktorej sa zúčastnili aj mnohí umelci a politici. Demonštrácia sa konala pred budovami Trump International Hotel a Trump Tower v blízkosti Central Parku na newyorskom Manhattane. S príhovorom vystúpili herci Robert De Niro či Alec Baldwin, ktorý Trumpa stvárňuje v šou Saturday Night Live televízie NBC a ktorý Američanov nesúhlasiacich s novozvoleným prezidentom vyzval, aby sa v politike angažovali viac.

13:36 Ruský premiér Dmitrij Medvedev na svojej stránke na sociálnej sieti napísal, že nová administratíva v Bielom dome by sa mala správať oveľa vyrovnanejšie a premyslenejšie, než tomu bolo za vlády prezidenta Baracka Obamu. Vysvetlil, že Obamova vláda "zničila vzťahy" medzi USA a Ruskom a dostala ich na najnižší bod za posledné desaťročia. 

13:34 Prepokladané náklady inauguračnej akcie, ktoré zahŕňajú bezpečnosť, dopravu a záchranné zložky predstavuje 200 miliónov dolárov (viac ako 187 mil. eur).

13:30 Prípravy vo Washingtone sprevádzajú prísne bezpečnostné opatrenia. 28 tisíc príslušníkov bezpečnostných zborov budú dnes dohliadať na bezpečnosť.

13:25 Pred inauguráciou sa mobilizujú Trumpovi odporcovia.

Veľký deň v USA:
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: SITA/AP)

13:20 Inauguračnú reč si Trump napísal sám.

Chronologický prehľad udalostí spojených s dnešnou inauguráciou nového amerického prezidenta  

8:30 (14:30 SEČ) - Trump s viceprezidentom Mikeom Pencem a rodinami sa po súkromných raňajkách zúčastnia bohoslužby v episkopálnom kostole svätého Jána v blízkosti Bieleho domu. Potom prezident Barack Obama s manželkou Michelle privítajú Trumpa s jeho manželkou Melaniou pri rannom čaji. Oba páry sa potom spoločne presunú ku Kapitolu, kde sídli Kongres.

9:30 (15:30 SEČ) - Začiatok inauguračného ceremoniálu pri západnom priečelí Kapitolu obstarajú hudobné vystúpenia. Svoje miesta zaujmú všetci žijúci bývalí prezidenti okrem chorého Georgea Busha staršieho. Prítomná bude väčšina kongresmanov a senátorov či sudcovia najvyššieho súdu. Trump s manželkou Melaniou a Obama s manželkou Michelle sa medzitým privítajú v Bielom dome, odkiaľ spoločne odcestujú do Kapitolu.

11:30 (17:30 SEČ) - Úvodné slová duchovných, na ktoré nadviaže prísaha Penceho, ktorú zloží pred sudcom najvyššieho súdu Clarenceom Thomasom.

Veľký deň v USA:
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: SITA/AP)

12:00 (18:00 SEČ) - Trump zloží prísahu do rúk predsedu najvyššieho súdu Johna Robertsa. Prisahať bude na Lincolnovu bibliu, ale aj na bibliu, ktorú dostal od matky v roku 1955. Potom prednesie prejav a víťazka talentovej súťaže Jackie Evanchová zaspieva americkú hymnu.

12:30 (18:30 SEČ) - Trump a Pence sa po skončení prísahy spolu s 200 hosťami presunú na slávnostný obed do Kapitolu.

15:00 (21:00 SEČ) - Nový prezident a viceprezident sa v sprievode približne 8000 účastníkov slávnostného sprievodu presunú od Kapitolu do Bieleho domu po takmer 2,5 kilometrov dlhej ceste pozdĺž Pensylvánskej triedy.

17:00 (23:00 SEČ) - Sprievod, ktorého sa zúčastnia armádne, či študentské súbory, či stovky príslušníkov bezpečnostných zložiek a vojnových veteránov, skončí pred Bielym domom.

19:00 (sobota 01:00 SEČ) - Trump s Penceom a manželkami vyrazí na trojicu oficiálnych plesov, z ktorých dva sa uskutočnia v Kongresovom centre Waltera Washingtona a tretí v budove Národného múzea staviteľstva.

 

Viac o téme: InauguráciaCeremoniálDonald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu