Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Mrazivá spoveď z hotela smrti v Taliansku: Prežil vďaka šťastnej náhode, lavína ho takmer zabila

Do hotela prenikli tony snehu. Zobraziť galériu (8)
Do hotela prenikli tony snehu. (Zdroj: SITA)

RÍM - Talianski záchranári stále pátrajú po ľuďoch uväznených v horskom hoteli Rigopiano, ktorý v stredu po zemetrasení zasiahla lavína. Doposiaľ sa im podarilo nájsť v ruinách dve telá obetí a určiť polohu ďalších dvoch. Objavili však aj šesť živých ľudí, no zatiaľ sa k nim nedostali. V hoteli bolo registrovaných 23 hostí a sedem členov personálu. Záchranári ale tvrdia, že v čase nešťastia sa v ňom mohlo nachádzať až 35 ľudí. Už včera do nemocnice prepravili dvoch mužov, ktorí sa počas závalu nachádzali pred budovou.

Denník La Stampa zverejnil 23 mien. Podľa tohto zoznamu sú v hoteli hlavne Taliani, ale aj Švajčiarka a Rumun. Sú tam tri deti vo veku šesť, sedem a deväť rokov. Najstaršou osobou je 60-ročný muž. Podľa portálu blick.ch má Švajčiarka Giorgia Galassiová iba 22 rokov a študovala v Turíne. Otcom detí vo veku šesť a sedem rokov je Giampiero Parete, ktorý unikol lavíne.

Mrazivá spoveď z hotela
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

"Prežil som, pretože som išiel k autu, aby som zobral mojej žene tabletky, bolela ju hlava. Zrazu som počul za sebou obrovský hluk, a videl ako sa hora valí na hotel. Takmer ma to roztrhalo," uviedol Giampiero Parete. Jeho žena a dvaja synovia zostali v troskách. "Stratil som všetko," uviedol zronený muž, ktorého s druhým preživším, pracovníkom hotela Fabiom S., previezli včera vrtuľníkom do nemocnice na ošetrenie.

Mrazivá spoveď z hotela
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

„Ocitol som sa pod snehom, ale podarilo sa mi dostať sa von. Auto zavalené nebolo, počkal som v ňom, kým neprišla pomoc,“ povedal v nemocnici tridsaťosemročný muž, ktorý si spolu s Fabiom S. sadli do auta a v ňom čakali na príchod záchranárov. Tým poslali SMS v znení: „Pomôžte, umierame zimou."

Giampiero Parete s manželkou a deťmi
Zobraziť galériu (8)
Giampiero Parete s manželkou a deťmi  (Zdroj: fb/Giampiero Parete)

Tragédiou zostáva aj to, že hostia talianskeho hotela Rigopiano mali v okamihu pádu ničivej lavíny zbalené kufre a budovu na úpätí pohoria Gran Sasso sa chystali opustiť. Museli ale počkať, kým snežný pluh neodstráni sneh, ktorý zablokoval prístupovú cestu. Talianskemu denníku La Repubblica to povedal Quintino Marcella, priateľ a zamestnávateľ Giampiera Pareta.

Mrazivá spoveď z hotela
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Záchranné práce pokračujú

Podľa talianskych médií záchranári o šiestich živých vedia, ale ešte ich nevytiahli. Požiadali o ďalšiu pomoc a vrtuľníky. Tie už vzlietli z neďalekého prímorského mesta Pescara a vezú k miestu prikrývky a záchranný materiál.

"Sú nažive, hovoríme s nimi," povedal hovorca záchranárskej brigády Luca Cari. Prvý kontakt sa podarilo nadviazať o 11 hodín SEČ a potom nasledovalo niekoľko ďalších. Záchranári so sebou majú psy, ktoré pomáhajú s hľadaním. Už predtým sa uvádzalo, že v budove, ktorá mala niekoľko poschodí, mohli zostať vzduchové kapsy, v ktorých sa ľudia zachránili. Záchranári tvrdia, že v takýchto podmienkach sa dá prežiť dva aj tri dni.

Práce sťažuje fakt, že snehom zavalená bola jediná prístupová cesta k hotelu, ktorý leží v nadmorskej výške 1200 metrov v dedine Farindola. Prví záchranári sa k miestu v pohorí Abruzzy dostali vo štvrtok ráno. Podľa úradov sa v noci na dnes podarilo rozšíriť príjazdovú trasu, čo umožní dopraviť na miesto ťažšiu techniku.

Mrazivá spoveď z hotela
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Odstraňovanie masy snehu, kamenia a stromov zatiaľ postupuje pomaly, okrem iného aj kvôli tomu, že záchranári nechcú spôsobiť zával prípadnej dutiny, v ktorej by mohli byť ďalší živí ľudia.

Telá dvoch mŕtvych prepravili do márnice v nemocnici v meste Pescara, kde štátne zastupiteľstvo začalo vyšetrovanie pre podozrenie z neúmyselného zabitia.

Mrazivá spoveď z hotela
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

Mrazivá spoveď z hotela
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR)

Podľa talianskych médií nie je jasné, prečo k hotelu nebola uvoľnená cesta už v stredu popoludní, kedy si väčšina hostí hotela priala odísť, lebo predtým dopoludnia udrelo v tejto oblasti Talianska zemetrasenie o sile nad päť stupňov. Z výpovede preživších vyplýva, že úrady dlho neverili informácii, že hotel je pod lavínou. Prvá sa k nim dostala údajne v stredu o 17:30. Záchranári ale oneskorenie medzi nešťastím a operáciou popierajú. Trasu k hotelu blokovala metrová vrstva snehu a k miestu sa dostali prví záchranári po nočnom pochode na lyžiach.

Mená registrovaných hostí:

Gianpaolo Matrone, 33, Rím

Valentina Cicioni, 32, Rím

Marco Tanda, 25, Macerata

Jessica Tinari, 24, Lanciano

Tobia Foresta, 60, Cosenza

Biela Iudicone, 50, bydlisko v Nemecku

Stefano Feniello, 28, Oliveto Citra

Francesca Bronzi, 25, Pescara

Vincenzo Forti, 25, Giulianova

Giorgia Galassi, 22, Švajčiarsko

Marina Serraiocco, 36, Popoli

Domenico Di Michelangelo, 40, Chieti

Samuel Di Michelangelo, 9

Giampiero Parete, 38, Pescara

Vranceau Adriana, 43, Rumunsko

Gianfilippi Parete, 7, Montesilvano

Ludovica Parete, 6, Montesilvano

Piero Di Pietro, 53, Loreto Aprutino

Rosa Barbara Nobilia, 51, Rím

Sebastano Di Carlo, 49, Penne

Nadia Acconciamessa, 47, Loreto Aprutino

Luciano Caporale, 54, Castel Frentano

Silvana Angelucci, 46, Castel Frentano

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu