Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Slovenka prežíva v Južnej Afrike najhoršie obdobie života: Jej manžela obvinili z rasizmu!

Andre Slade s Katarínou Zobraziť galériu (3)
Andre Slade s Katarínou (Zdroj: YouTube)

PIETERMARITZBURG - Slovenka so svojím partnerom prežíva v Južnej Afrike poriadne peklo. Slová smerujúce proti čiernym hosťom sa majiteľovi penziónu vypomstili. Obvinenia, mediálna šikana a celosvetové prepieranie dostali zaľúbencov na samé dno.

Slade je majiteľom jedného z penziónu v africkej provincii KwaZulu-Natal. V roku 2016 mal svojmu potenciálnemu klientovi zaslať email, v ktorom znelo, že čierni a štátni zamestnanci nemôžu byť ubytovaní. Tento diskriminačne pôsobiaci odkaz zverejnil klient na sociálnej sieti. Na Slade bola vydaná sťažnosť za údajné daňové úniky, nelegálne podnikanie a nenávistný prejav.

Nebolo to ale všetko, v tom období sa Sladeove názory objavili opäť na verejnosti. Na piesočnatej pláži kúsok od penziónu vyslovil svoj názor, že bieli sú lepší. Smolu mal v tom, že ho počuli nesprávni ľudia. Média ho obvinili z rasizmu, pričom on sám sa na rasistu nepokladá. "Je to Božie slovo," uviedol a tvrdil, že bieli boli vytvorení s korunou na hlave, ktorú černosi nemali.

Slovenka prežíva v Južnej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Tieto názory podporovala aj jeho partnerka pochádzajúca zo Slovenska Katarína Križanová. Tá bola zadržaná za nelegálny pobyt v krajine. Slade priznal že pripravil vyhlásenia, ktoré bol podať na Najvyššom súde. V dokumente upozorňuje nato, že Križanová vo väzení trpí, je obťažovaná a ponižovaná. Tvrdí, že vo väzení nemala niekoľko dní vodu, dostupný splachovací záchod a nemohla nič jesť. Priznal, že ju navštívil trikrát za týždeň a vždy je pripravil niečo špeciálne na jedenie.

Sestry, ktoré boli nezvestné od roku 1985, objavili živé: Šokujúce rozuzlenie príbehu

Slade poukázal a sťažoval sa aj na obvinenia z daňových únikov, nelegálnemu obchodovaniu a obvineniu z diskriminácie a rasizmu. Ako sám podotkol pomenovanie "rasista" si vyslúžil od médií. "Každý, kto je v týchto falošných obvineniach zakomponovaný, je vinný z dehonestácie našich osôb. Náš zámer bol mierený úplne inak. Od tej doby sme ale bez súkromia, sme ponižovaní médiami a ľudia v Južnej Afrike sa nám vyhýbajú," vysvetlil Slade. Muž, ktorý je podľa vlastných slov krivo obvinený prišiel o svoje podnikanie a teraz musí prosiť o peniaze.

Slovenka prežíva v Južnej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Predložil už niekoľko sťažností na viacero orgánov. Výnimkou nie je Ústavný súd, komisia pre ľudské práva či verejný ochranca. Slade spísal niekoľko svojich podmienok a žiada, aby boli splnené. Chce napríklad, aby Križanovej bolo udelené povolenie na pobyt, aby sa média verejne ospravedlnili. Ďalej tam uvádza kompenzáciu ich spoločného utrpenia a straty príjmu, či stiahnutie obvinení proti ich osobám. Križanová zasadne pred súd a Slade sa zo všetkých síl snažil niečo spraviť. Na Ústavný súd doručil naliehavú výzvu, aby boli práva jeho partnerky práva rešpektované. 

Viac o téme: RasizmusObvineniaNázory
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu