Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Hotel v Taliansku zasypala lavína: Desiatky mŕtvych, desivé svedectvo zachránených

Hotel Rigopiano je pod lavínou. Zobraziť galériu (28)
Hotel Rigopiano je pod lavínou.

RÍM - Desiatky životov si mala vyžiadať tragédia spôsobená zemetrasením, ktoré včera popoludní zasiahlo Taliansko. Lavína, ktorá sa kvôli nemu spustila, zasypala hotel Rigopiano v regióne Abruzzo. Uväznila v ňom podľa tamojších médií 22 hostí a päť členov personálu.

LIVE prenos z talianskeho lyžiarskeho strediska

20:25 Na mieste je viac ako 130 hasičov a záchranárov so psami, ktorí však vraj nezaznamenali známky života. Záchranné práce sú podľa hovorcu talianskej hasičskej brigády Lucy Cariho veľmi náročné. "Sú tam tony snehu, ale aj kmene stromov a trosky," uviedol.
 
20:11 Záchranári budú v pátraní po preživších pokračovať aj počas noci.
Hotel v Taliansku zasypala
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: SITA/AP)
 
20:06 Podľa starostu príslušnej obce Farindola sa nádej, že sa v hoteli ešte nájdu živí ľudia, z hodiny od hodinu znižuje.
 
19:42 Nejasný je stále presný počet zavalených ľudí. Rôzne médiá aj úrady udávajú čísla od 25 do 30 osôb. Šéf úradu civilnej ochrany regiónu Abruzzi Mario Mazzocca agentúre ANSA povedal, že v hoteli mohlo byť až 35 ľudí. "Oficiálne registrovaných bolo menej: 22 klientov a sedem zamestnancov," povedal. Je ale podľa neho pravdepodobné, že tam boli aj ďalší ľudia
 
19:37 Medzi ľuďmi nezvestnými v súvislosti s pádom lavíny na hotel Rigopiano na úpätí pohoria Gran Sasso sú aj cudzinci. V zasypanej budove boli traja Rumuni a podľa niektorých talianskych médií tiež Nemci a Švajčiari. Väčšinu z približne troch desiatok nezvestných ale tvoria Taliani. Nemecké ministerstvo zahraničia ale túto informáciu nepotvrdilo. "(Nemecké) veľvyslanectvo je v úzkom kontakte s talianskymi úradmi a snaží sa o čo najrýchlejšie objasnenie situácie," uviedla nemecká diplomacia.
 
Lavína na taliansky hotel spadla, keď už mali hostia zbalené.

18:20  "Giampiero a všetci ostatní hoteloví hostia zaplatili a zhromaždili sa na recepcii. Boli pripravení odísť, akonáhle dorazí snežný pluh," uviedol Marcello. Hosťom podľa neho najskôr povedali, že pluh cestu prohrne do 15. hodiny, potom sa ale jeho príchod posunul na 19. hodinu. "Mali už pripravené kufre, všetci hostia chceli odísť," dodal.

Hotel v Taliansku zasypala
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: SITA)

Hotel v Taliansku zasypala
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: SITA)

18:15 Hostia talianskeho hotela Rigopiano mali v okamihu pádu ničivej lavíny zbalené kufre a budovu na úpätí pohoria Gran Sasso sa chystali opustiť. Museli ale počkať, kým snežný pluh neodstráni sneh, ktorý zablokoval prístupovú cestu. Talianskemu listu La Repubblica to povedal Quintino Marcella, priateľ a zamestnávateľ jedného z dvoch preživších, kuchára Giampiero Pareteho, ktorý bol v hoteli s rodinou na dovolenke.

Hotel v Taliansku zasypala
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: SITA/AP)

17:02 Hotel Rigopiano si ľudia pamätali ako centrum pre liečbu duše, tela a užívanie si prírody. Nie ako smrteľnú pascu.

16:55 Záchranári vyslobodzujú aj zasypané autá.

Hotel v Taliansku zasypala
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: SITA/AP)

V hoteli neboli žiadni Slováci

16:22 Rezort diplomacie potvrdil, že medzi obeťami a zranenými v talianskom hoteli Rigopiano v oblasti Abruzzo, ktorý zasiahla v noci nadnes lavína, sa zatiaľ nenachádzajú Slováci, uviedol riaditeľ tlačového oddelenia ministerstva zahraničných vecí SR Igor Skoček.

Hotel v Taliansku zasypala
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: SITA)

16:03 Zábery z interiéru hotela Rigopiano.

Hotel v Taliansku zasypala
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: TASR/AP, polícia)

Hotel v Taliansku zasypala
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: TASR/AP, polícia)

15:45 Pri pohľade na zasypaný hotel len ťažko uveriť, že mohol tragédiu niekto prežiť.

Hotel v Taliansku zasypala
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Twitter)

15:38 Záchranári našli v troskách hotela už štyri mŕtve telá.

15:35 Dráha pádu lavíny.

Hotel v Taliansku zasypala
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Twitter)

15:31 Televízia Sky TG24 hovorila s Dianou Nguyenovou z provincie Teramo, ktorá povedala, že hotel zavalený lavínou nie je jediný, kto v Taliansku potrebuje záchranárov. „Nás opustili všetci. Povedali, že pošlú armádu a prišlo 40 mužov s lopatami. My ale potrebujeme ťažkú techniku,“ povedala žena, podľa ktorej sú v jej dedine ľudia zablokovaní snehom niekoľko dní.  V Teramo sa dnes podľa agentúry ANSA podarilo pred podchladením zachrániť niekoľkomesačné dieťa a deväť dospelých. Na mnohých miestach je vyhlásená zdravotná pohotovosť, pretože je prerušený prúd, v niektorých domoch nejde už štvrtý deň. Problémy sú aj s dodávkou vody a kuriva.

15:28 Majiteľ reštaurácie Quintino Marcella, ktorého zamestnanec bol v hoteli ubytovaný, povedal, že mu jeden z dvoch zachránených mužov volal v stredu o 17:30 a žiadal o pomoc. Povedal mu, že sám sa zachránil, ale že jeho žena a deti zostali vo vnútri. „Pomôž mi, spadla lavína a hotel pod ňou zmizol, je pod ňou pochovaný. Sme tu dva, zavolaj záchranárov,“ spomína Marcella na telefonát. Okamžite vraj volal na políciu a prefektúru. Tamojšie stredisko pre záchranné operácie mu oznámilo, že z hotela asi pred dvoma až troma hodinami volali a povedali, že je všetko v poriadku. Marcella potom obvolával pohotovostné čísla, ale nikde ho nebrali vážne. Až po ôsmej hodine večer sa začalo niečo diať. Jeho zamestnanec neprestával volať o pomoc.

15:00 Taliansky premiér Paolo Gentiloni dnes vyzval úrady, aby usilovnejšie pomáhali v oblastiach postihnutých stredajším zemetrasením a nezvyčajne silným snežením v predchádzajúcich dňoch. Niektorí obyvatelia týchto častí Talianska sa sťažujú, že sú kvôli prívalom snehu niekoľko dní odrezaní od sveta. Množstvo snehu komplikuje tiež záchranné práce v hoteli Rigopiano.

13:26 Európska únia súcití s Talianskom, ktoré zasiahla séria zemetrasení, a Európska komisia (EK) je pripravená mu pomôcť, uviedol dnes jej predseda Jean-Claude Juncker. Po otrasoch zasiahla Taliansko ďalšia tragédia, keď lavína zasypala hotel s troma desiatkami hostí.

12:44 K hotelu sa cez záveje snehu prebojováva kolóna aút.

Hotel v Taliansku zasypala
Zobraziť galériu (28)

12:39 Záchranári si zriadili východiskový tábor v meste Penna, vzdialenom asi desať kilometrov. Na prerazenie cesty tam čakajú aj sanitky. 

12:36 „Zatiaľ sme neboli schopní veľa toho urobiť. Tá stavba sa zrútila, je to skôr hromada sutiny než hotel. To, čo z toho zostalo, hrozí zosunutím. Hotel je takmer úplne zničený. Volali sme, ale nikto neodpovedal, žiadne hlasy. Kopeme a hľadáme ľudí,“ povedal Antonio Crocetta, veliteľ záchranárov. Hotel mal 43 izieb a v čase pádu lavíny v ňom bol personál a vyše 20 hostí. ANSA uviedla, že medzi nimi sú aj deti.

12:35 Niektorí hostia stačili poslať na pohotovostné čísla SMS správy. „Pomôžte, umierame zimou,“ napísal podľa agentúry ANSA jeden pár hostí. Denník Corriere della Sera zverejnil SMS s textom: „Niektoré múry boli strhnuté. Som vonku s pracovníkom údržby, ale z hotela nevidím nič. Predo mnou je len múr snehu.“

11:46 Do niektorých miestností hotela sa sneh nedostal.

 

11:36 Na miesto tragédie je hrozný pohľad.

 

 

11:30 Podľa najnovších informácií začali záchranári z hotela vyťahovať telá.

Hotel v Taliansku zasypala
Zobraziť galériu (28)

11:27 Hotel Rigopiano poskytoval uprostred hôr maximálny komfort a medzi turistami bol veľmi obľúbený. Hostia v ňom našli napríklad termálny kúpeľ, čím sa hotel prezentoval na internete.

11:24 Živí vyviazli zatiaľ dvaja ľudia, ktorých vrtuľník dopravil do nemocnice. Jedným z nich je hosť Giampaolo Parete. „Som nažive, pretože som práve vychádzal pre niečo do auta,“ povedal. Jeho žena a dvaja synovia zostali v troskách hotela. „Ocitol som sa pod snehom, ale podarilo sa mi dostať sa von. Auto zavalené nebolo, počkal som v ňom, kým neprišla pomoc,“ oznámil v nemocnice tridsaťosemročný muž.

11:21 Hostia hotela a personál sú pod snehom a troskami už veľa hodín. „Bola to veľká lavína,“ citovala talianska agentúra ANSA záchranárov.

11:19 Záchranári pokračujú vo vyhrabávaní snehu, ale upozornili, že je to veľmi ťažké. Mnohí sa k stavbe dostali o štvrtej hodine ráno na lyžiach, vozidlá záchranárov a sanitky sú asi deväť kilometrov od hotela, pretože pluh sa nemôže cez vysokú vrstvu snehu dostať.

11:05 Prvé video zvnútra zasypaného hotela.

 

11:03 Záchranári mali pre husté sneženie problémy doraziť na postihnuté miesto; prišli tam až pred svitaním.

10:54 Lavína bola pravdepodobne vyvolaná dotrasmi pochádzajúcimi zo zemetrasení s magnitúdou vyše päť stupňov, ktoré v stredu postihli strednú časť Talianska. Záchranárom sa podarilo vytiahnuť dvoch živých ľudí z automobilu zaparkovaného pred hotelom. Hotel Rigopiano patrí do zimného strediska Farindola.

Hotel v Taliansku zasypala
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: TASR/AP)

Otrasy zeme prišli po tom, ako regióny Abruzzo, Marche a Lazio zasiahlo niekoľkodňové husté sneženie. Mnoho tamojších obcí zostalo neprístupných, záchranárske horské tímy sa k nim pokúšali dostať počas celej noci. Rovnakú oblasť zasiahlo vlani v auguste silné zemetrasenie, ktoré si vyžiadalo 298 mŕtvych.

Hotel v Taliansku zasypala
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: TASR/AP)

10:51 Trojposchodový hotel Rigopiano sa nachádza blízko vrchu Gran Sasso a leží v nadmorskej výške 1 200 metrov. 

10:48 Meteorologická situácia v oblasti.

Hotel v Taliansku zasypala
Zobraziť galériu (28)

10:34 Podľa našich informácií ešte nie je známe, či sa v hoteli nachádzali aj nejakí cudzinci.

10:30 Hotel bol postavený v oblasti, kde bol pád lavíny rizikový.

Hotel v Taliansku zasypala
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Twitter)

10:23 Záchranárom sa z hotela podarilo vytiahnuť prvú obeť - je ňou muž. Identita mŕtveho ešte nie je známa.

10:20 Lavína zasypala aj prístupovú cestu.

Hotel v Taliansku zasypala
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Twitter/Vigili del Fuoco)

10:13 Lavína so sebou strhla nielen množstvo snehu, ale aj skaly, stromy a masy ľadu.

10:12 Dvomi doposiaľ zachránenými osobami sú Giampiero Parete e Fabio Salzetta. V čase tragédie sa mali nachádzať mimo hotela a pád lavíny videli na vlastné oči.

10:08 Záchranári priznali, že na ich volanie z hotela stále nik neodpovedá. Prekopávanie sa návalmi snehu je mimoriadne ťažké. Lavína hotel úplne poničila.

Hotel v Taliansku zasypala
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Twitter/Vigili del Fuoco)

10:07 Podľa talianskych médií boli v hoteli aj dve deti a sedem zamestnancov hotela.

10:03 Telefóny v hoteli sú úplne mŕtve a zúfalí príbuzní nie sú schopní dovolať sa hosťom ani na mobilné telefóny.

9:59 Boj so živlami na ceste k hotelu.

Hotel v Taliansku zasypala
Zobraziť galériu (28)

 

9:45 Záchranári nestrácajú nádej, že by pád lavíny mohol niekto z uväznených v hoteli prežiť.

Hotel v Taliansku zasypala
Zobraziť galériu (28)

9:42 Následkom lavíny sa čiastočne preborila strecha. Obyvatelia blízkej obce Farindola zalarmovali záchranárov. Snehová víchrica a zablokované cesty im však sťažili prístup na miesto udalosti, kam podľa miestnych médií prišli o 04.00 h SEČ.

9:40 Pohľad na zasypaný hotel zvrchu.

Hotel v Taliansku zasypala
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Twitter)

9:33 Hotel Rigopiano pred pádom lavíny.

Hotel v Taliansku zasypala
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Facebook/Gran Sasso Spa & Beauty Hotel Rigopiano ****)

Hotel v Taliansku zasypala
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Facebook/Gran Sasso Spa & Beauty Hotel Rigopiano ****)

9:30 V oblasti stále hrozí vysoké riziko lavín. Záchranné tímy sa museli k hotelu prebojovať na lyžiach. Ich práca bola sťažená snehovou búrkou. Husté sneženie hlásia meteorológovia už niekoľko dní, uviedol portál Blick.ch.

9:28 Záchranárom sťažujú prístup k hotelu obrovské záveje snehu

9:26 Hotel sa podľa stanice BBC nachádza neďaleko vrchu Gran Sasso

9:21 Do bezpečia sa podarilo dopraviť dve osoby, ale panujú obavy o osud 22 klientov a sedemčlenného personálu. „Svietia tam svetlá, ale nie je počuť hlasy,“ uviedli záchranári citovaní denníkom La Stampa.

9:18 V hoteli sa malo nachádzať viac ako 20 hostí spolu s personálom.

Hotel v Taliansku zasypala
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Twitter)

Podľa záchranárov bola lavína zrejme vyvolaná otrasmi zeme, ktoré v stredu postihli strednú časť Talianska. Záchranári sa počas noci pokúšali dostať k postihnutému miestu. Talianska tlačová agentúra ANSA napísala, že incident si vyžiadal „mnoho mŕtvych“.

...

Viac o téme: LavínaTalianskoHotel Rigopiano
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu