Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Tak to je poriadny gól! Slováci porazili v platoch Čechov, má to však háčik

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

PRAHA - V Česku v roku 2015 pobývalo 464.700 cudzincov, čo je najvyšší počet v histórii krajiny. Najviac ich podľa Českého štatistického úradu (ČSÚ) prichádza z Európskej únie. Zamestnaných Slovákov bolo vyše 164-tisíc a ich priemerný plat dosahoval 35 604 Kč v štátnej a verejnej sfére a 33 226 Kč vo firmách. Predstavuje to až o tretinu viac, než poberajú českí občania. Na Slovensku to už až také ružové nie je. U nás činila priemerná mzda v roku 2015 883 eur, čo je v prepočte približne 24-tisíc Kč.

Nový rok rozbalili vo veľkom: Porovnali sme sľuby slovenskej a českej vlády

Od roku 2004 sa počet cudzincov v Česku takmer zdvojnásobil. Podľa vedúceho oddelania pracovných síl ČSÚ Daniela Chytila ​​stúpa počet tých, ktorí majú trvalý pobyt, a teda v ČR zostávajú viac ako päť rokov. To je čas, po ktorom môžu o trvalý pobyt požiadať.

Celkový počet cudzincov rástol hlavne vďaka občanom z únijných štátov. Pokles počtu cudzincov z tretích krajín, ktorý trval od roku 2009, sa v roku 2015 zastavil. Medzi cudzincami v ČR je najviac Ukrajincov, a to 23 percent, nasledujú Slováci s 22 percentami a Vietnamci s 12 percentami. Osem percent pochádza z Ruska, päť z Nemecka a štyri z Poľska. Ľudí z EÚ tu ale môže byť viac, než úrady evidujú, nepotrebujú totiž povolenie na pobyt. Nemusia sa ani pri príchode zaregistrovať a pri odchode odhlásiť.

Migrácia do Česka je hlavne ekonomická. Väčšina cudzincov do krajiny prišla za prácou. V roku 2015 ich v Česku pracovalo 407.000, väčšina z nich ako zamestnanci. Významnou súčasťou pracovnej migrácie začínajú byť podľa Chytila ​​v posledných rokoch Bulhari a Rumuni, medzi zamestnanými cudzincami je ich šesť, respektíve sedem percent. Najviac je medzi zamestnancami Slovákov, ktorých je 46 percent. Celkovo tri štvrtiny zamestnancov z cudziny pochádzali z krajín EÚ. Naopak najviac podnikajúcich cudzincov je medzi Vietnamcami a Ukrajincami, obe národnosti sú zastúpené po 27 percentách.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)


"Síce priemerné zárobky cudzincov-zamestnancov sú u nás nižšie, než je priemer za ČR, ale Slováci dosahujú vyššie zárobky, ako je priemer za ČR. Je to samozrejme dané ich odbornosťou. Je to dlhodobý trend, že po absolvovaní vysokoškolského štúdia tu zostávajú tí kvalifikovaní," povedal Chytil. V platovej sfére zarábajú viac aj Rusi, Poliaci zase v mzdovej.

Podľa Lidových novín majú Slováci nadpriemerné zastúpenie v administratívnej a podpornej práci, kam sa počítajú aj agentúry práce, ale aj v dobre platených profesiách, ako sú lekári špecialisti či IT experti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu