Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Tragická vzbura: Najmenej dvaja ľudia zahynuli v dedine určenej na demoláciu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

TEL AVIV - Najmenej dvaja ľudia dnes zahynuli, keď vypuklo násilie v beduínskej dedine Umm al-Hírán v Negevskej púšti na juhu Izraela, kde bola naplánovaná demolácia domov, nariadená súdom. Informovali o tom médiá a polícia.

Beduína zastrelili, keď sa v uvedenej osade pokúšal podniknúť útok vozidlom. Pri potýčkach zahynul aj policajt. Príbuzní beduína vyjadrili námietku proti tvrdeniu polície, že sa pokúšal podniknúť útok, informoval Izraelský rozhlas.

Približne 700 obyvateľov dediny Umm al-Hírán má byť presťahovaných do neďalekého mesta Húra, aby sa uvoľnil priestor pre založenie novej židovskej komunity, napísali internetové noviny Times of Israel. Dedinčania v januári 2016 prehrali na súde odvolanie, ktorým chceli zabrániť, aby boli presídlení. Toto miesto sa stalo ohniskom protestov.

Po upokojení potýčok medzi políciou a protestujúcimi sa demolácia dnes dopoludnia začala a pokračuje. Policajný hovorca Micky Rosenfeld oznámil, že niekoľko policajtov, ktorí sa nachádzali v dedine s cieľom zabrániť výtržníctvu, utrpelo zranenia. "Teroristu" - vodiča auta - vyšetrujú pre napojenie na extrémistickú organizáciu Daeš, dodal Rosenfeld.

Jedným zo zranených protestujúcich bol aj Ajman Úda, arabský člen izraelského parlamentu - utrpel poranenie hlavy, uviedli médiá.

Viac o téme: VzburaIzrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu