Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Ďalší hrozivý pád strechy! VIDEO Deti vyskakovali v panike z okien, krik a strach

Panika v športovej hale počas pádu strechy Zobraziť galériu (6)
Panika v športovej hale počas pádu strechy (Zdroj: Foto: FB/OIK TV)

ČESKÁ TŘEBOVÁ - Obrovská dráma sa strhla v sobotu v novej športovej hale v českej obci Česká Třebová. Pod náporom snehu sa zrútila strecha budovy. Zarážajúce je, že len deň pred tým sa podobná situácia stala aj u nás v obci Ubľa. Zrútila sa strecha a múr základnej školy.

Príčinu pádu strechy novej športovej haly v Českej Třebovej, ktorá sa zrútila počas florbalového turnaja, určia znalecké posudky. Okrem posudku polície nechá vypracovať ďalší posudok Pardubický kraj, ktorý bol investorom stavby za 58 miliónov českých korún (2,15 mil eur.) V hale v čase pádu konštrukcie bolo podľa organizátorov 80 ľudí, všetkým sa podarilo utiecť, dvaja z nich na úteku utrpeli ľahké zranenia.

"Počuli sme najprv také pukanie, znelo to ako keď si niekto pinká loptičkou. Potom zrazu obrovská rana, videl som ako sa zo stropu vysypali piliny alebo niečo. Začali sme utekať, bolo to hrozne rýchle," opísal osemnásťročný mladík, ktorý ako organizátor sedel pri časomiere umiestnenej zhruba v polovici haly. Podobne opisuje pád konštrukcie tiež Renáta Typlová, predsedníčka florbalového klubu Orlická -Třebovská, ktorý v hale spoluorganizoval turnaj krajských dorasteneckých výberov. "Konštrukcia sa začala rúcať odzadu postupne do plochy. Tie trámy sa prepadli smerom do ihriska, zosypalo sa to ako kôpka z kariet. Išlo to rýchlo, priestor na únik tam našťastie bol," uviedla.

Video, zverejnené na sociálnej sieti, zachytáva paniku a pád strechy.


Po páde strechy halu zaistila polícia, dorazili tiež hasiči s vysokozdvižnou plošinou. Z budovy susednej školy bolo zjavné, že sa prepadla celá časť strechy nad športoviskom. Policajná hovorkyňa Lenka Vilímková povedala, že právna kvalifikácia zatiaľ nebola stanovená. "Budeme čakať na výsledok znaleckého posudku," povedala.

Hajtman Pardubického kraja Martin Netolický uviedol, že kraj nechá posúdiť celý projekt od štúdie až po kolaudáciu. "Na základe toho chceme s ostatnými nájsť riešenie, pretože pre nás je neprijateľné, aby sa vec vliekla dlhý čas," povedal Netolický, ktorý odhadol škody na desiatky miliónov českých korún. Práce na odstránení spadnutej strechy by podľa neho mali začať čo najskôr, Netolickyý by bol rád, keby hala začala slúžiť verejnosti ešte tento rok. Turnaj bol prvou akciou, ktorá sa v hale konala, na nedeľné popoludnie v nej bolo naplánované slávnostné otvorenie, kraj ho však zrušil.


Prečítajte si aj:

Tragédia v petržalskom Auparku: Chlapec zahynul po páde zo strechy!


Tomáš Zavřel, generálny riaditeľ stavebnej firmy Profistav Litomyšl, ktorá halu stavala, dnes povedal, že v tejto chvíli nie je možné povedať, čo bolo príčinou pádu strechy. "Tých variantov je veľa, nechajme to riešenie na expertný tím ako zo strany vyšetrovacích orgánov, tak aj zo strany komisie Pardubického kraja," povedal.

Podľa projektanta stavby Tomáša Friša nie je jasné, prečo sa konštrukcia strechy zrútila, dodal, že konštrukcia bola urobená z drevených väzníkov, čo je podľa neho bežný spôsob výstavby. Na streche športovej haly ležalo pred zrútením strechy približne 25 centimetrov snehu, Friš sa nedomnieva, že by to bola príčina nešťastia. "Ten sneh, ktorý tam dnes je, si myslím, že nie je extrémne zaťaženie," povedal Friš, podľa ktorého boli dodržané všetky normy.

Hala stojí v areáli Vyššej odbornej školy a Strednej školy technickej v Českej Třebovej. Okrem študentov mali halu využívať aj športové kluby zamerané na florbal, volejbal a basketbal. Nová hala má obdĺžnikový pôdorys s rozmermi približne 51 krát 26 metrov. V zázemí vzniklo šesť šatní, dohromady pre 72 športovcov, a sprchy.

Ďalší hrozivý pád strechy!
 (Zdroj: Foto: TASR)

Ďalší hrozivý pád strechy!
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: TASR)

Pád strechy v Ubli

V piatok popoludní zasahovali pri podobnej situácii hasiči a dobrovoľní hasiči na východe Slovenska v obci Ubľa. Pod náporom snehu sa zrútila strecha základnej školy a bočný múr. V tom čase sa v budove nachádzalo približne 30 ľudí vrátane detí. Nikto sa, našťastie, nezranil. Vedenie školy je zo situácie otrasené, pre učebný proces detí musí zabezpečiť iné priestory. 

Ďalší hrozivý pád strechy!
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: TASR)

Ďalší hrozivý pád strechy!
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: TASR)

Ďalší hrozivý pád strechy!
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: TASR)

 

Viac o téme: Strecha PádČeský Třebíč
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu