Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dánsky minister varuje: Rusko je na nás pripravené zaútočiť

Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

KODAŇ - Minister obrany Claus Hjort Frederiksen varoval, že Dánsko čelí "veľmi vážnej a desivej hrozbe" z Ruska. "Musíme v Dánsku dať jasne najavo, že sme pod takou či onakou hrozbou. A musíme konať," povedal v rozhovore pre noviny Berlingske.

Tajné služby odhalili znepokojujúce informácie: Zákerný plán Ruska na oslabenie Európy!

Frederiksen tak čiastočne reagoval na správu dánskej spravodajskej služby, ale tiež je vraj znepokojený nedávnymi rozhovormi so špičkovými dánskymi vojenskými úradníkmi, odchádzajúcim americkým ministrom obrany a rôznymi zahraničnými veľvyslancami.

"Môžeme potvrdiť, že Rusi práve teraz inštalujú nové rakety v Kalingrade, ktoré môžu zasiahnuť Kodaň. To je samozrejme veľké riziko," povedal dánsky minister, podľa ktorého však z Ruska môže pochádzať nielen fyzické, ale aj virtuálneho nebezpečenstvo. Dánsko sa môže stať terčom kybernetických útokov a byť ohrozované on-line snahou Ruska "zapojiť sa do našich demokratických procesov" rovnakým spôsobom, ako mali ruskí hackeri narušiť americké prezidentské voľby.

Dodal, že on-line hrozba z Ruska by mohla ísť ďaleko nad rámec snahy "šírenia pocitu úzkosti a neistoty medzi obyvateľstvom". "Štátom podporované skupiny ruských hackerov sú pripravené k útoku na nemocnice, infraštruktúru či dodávky elektriny pomocou nabúrania do počítačových systémov a vytvorenia chaosu v rámci zdravotného systému," povedal.

Claus Hjort Frederiksen
Zobraziť galériu (2)
Claus Hjort Frederiksen  (Zdroj: SITA/AP)

Frederiksen uviedol, že Dánsko musí reagovať na hrozby modernizáciou svojej armády, najmä vzhľadom na pripomienky, ktoré vzniesol nový americký prezident Donald Trump počas kampane, v ktorých odznelo, že iné národy v NATO musia zvýšiť výdavky, ak sa majú spoliehať na pomoc Spojených štátov.

NATO má výdavkový cieľ dve percentá HDP danej krajiny, pričom v súčasnosti Dánsko využíva iba 1,17 percenta na obranu. Fredriksen vraví, že výdavky by mali rásť, aj keď dosiahnutie stanovenej úrovne je pravdepodobne nerealistické. Dodal však, že dánske obyvateľstvo by malo pochopiť, že krajina čelí niektorým veľmi konkrétnym rizikám, ktoré sa nedajú ignorovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu