Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Trump chce nahradiť Obamacare, návrh je už hotový: Chystá poistenie pre všetkých

Trump sa chystá zmeniť Obamacare
Trump sa chystá zmeniť Obamacare (Zdroj: SITA/AP)

NEW YORK - Nastupujúci americký prezident Donald Trump chce nahradiť zdravotný program dosluhujúcej hlavy štátu Baracka Obamu plánom predpokladajúcim "poistenie pre všetkých". Budúci šéf Bieleho domu to povedal v rozhovore s americkým denníkom The Washington Post.

Podrobnosti Trump podľa agentúry Reuters nespresnil. Plán je podľa neho však takmer hotový a Trump je pripravený ho zverejniť spoločne s vodcami republikánskej väčšiny v Kongrese. Pre Trumpa aj pre republikánsku väčšinu v Kongrese je zrušenie programu, známeho ako Obamacare, prioritou. Už minulý piatok nasledovala Snemovňa reprezentantov štvrtkové rozhodnutie Senátu a dala pokyn výborom Kongresu, aby pripravili návrh právnej úpravy zrušenia Obamacare.

O Obamovej reforme sa v USA už niekoľko rokov vášnivo diskutuje. Demokratickí zástancovia štátneho poistného plánu argumentujú tým, že vďaka nemu získalo prístup k zdravotnému poisteniu vyše 20 miliónov Američanov. Podľa republikánskych kritikov je reforma nákladná. Štát podľa nich nemá právo na podobné opatrenia, ktorá škodia voľnému trhu a poškodzujú konkurenčné prostredie zdravotných poisťovní.

 

Viac o téme: Zdravotné poistenieDonald TrumpBarack Obama
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu