Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Európa sa bojí hrozby z Východu, na pomoc prišli Američania: Emotívne privítanie v Poľsku!

Poľský vojak víta americké posily. Zobraziť galériu (4)
Poľský vojak víta americké posily. (Zdroj: SITA/AP)

VARŠAVA - Najvyšší poľskí predstavitelia dnes oficiálne privítali príslušníkov amerických jednotiek, ktoré majú posilniť východné krídlo Severoatlantickej aliancie. To je podľa tvrdenia Bruselu ohrozené agresívnou politikou Ruska. Do krajiny prišli vojaci z coloradskej základne Fort Carson a rozmiestnení budú na západe Poľska.

Ceremoniálu v meste Żagań na juhozápade krajiny sa zúčastnila premiérka Beata Szydlová, ktorá dnešok označila za "významný deň pre Poľsko, pre Európu, pre našu spoločnú obranu". Amerických vojakov privítal aj minister obrany Antoni Macierewicz. "Čakali sme na vás veľmi dlho, po desaťročia," povedal zhromaždeným jednotkám.

Európa sa bojí hrozby
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Američania dorazili do Poľska ako prvý západný kontingent, ktorý bude na východnom krídle NATO trvalo umiestnený. Časť z nich sa má neskôr premiestniť do Pobaltia, ďalší do Bulharska a Rumunska a tylová jednotka do Nemecka.

Americkí vojaci v Poľsku.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

V Poľsku bude miestom dislokácie americkej armády okrem Żagań ešte mesto Drawsko Pomorskie na severozápade krajiny. Americké brigádne zoskupenie vo východnej Európe má celkom 3500 vojakov a viac ako 400 pásových a cez 900 kolesových vozidiel, vrátane 87 tankov M1A2 Abrams, 18 samohybných húfnic Paladin, 144 bojových vozidiel pechoty Bradley a viac ako 400 vozidiel Humvee.

Európa sa bojí hrozby
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Susedná Litva dnes oznámila, že do tohtoročného novembra na svojom území rozmiestnia 1200 príslušníkov spojeneckých armád NATO. K týmto vojakom sa budú pravidelne pripájať ďalší, ktorí budú do Litvy prichádzať k spoločným cvičením.

Viac o téme: NATOPoľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu