Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ruskí oligarchovia si mädlia ruky: Trump im zarobil desiatky miliárd dolárov

Zarobili aj oligarchovia blízki prezidentovi Putinovi.
Zarobili aj oligarchovia blízki prezidentovi Putinovi. (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruskí miliardári, vrátane tých, ktorí majú blízko k prezidentovi Vladimirovi Putinovi, od novembrového zvolenia Donalda Trumpa budúcim americkým prezidentom zbohatli o ďalších 29 miliárd dolárov.

Napísal to americký časopis Forbes, podľa ktorého ruskí miliardári bohatli rýchlejšie ako miliardári v akejkoľvek inej krajine mimo Spojených štátov. Vďaka rastu cien ropy na svetových trhoch totiž vzrástli ceny ruských akcií aj kurz rubľa.

Od amerických prezidentských volieb sa celkový objem majetku ruských miliardárov zvýšil o 7,1 percenta, zatiaľ čo majetok amerických miliardárov vzrástol o 2,8 percenta. V USA je ale šesťkrát viac miliardárov ako v Rusku, upozorňuje Forbes.

Z ruských miliardárov najviac zbohatli Gennadij Timčenko - ktorý sa ako podnikateľ blízky Putinovi stal v roku 2014 jedným z terčov amerických sankcií - a Leonid Michelson. Timčenkovi pomohol rast cien akcií plynárenskej spoločnosti Novatek, v ktorej má skoro štvrtinový podiel. Jeho cena od amerických volieb vzrástla o 16 percent.

Timčenkov majetok časopis Forbes teraz odhaduje na 15,1 miliardy dolárov. To predstavuje nárast o 1,8 miliardy USD.

Najbohatší Rus Michelson, ktorý tiež patrí k veľkým investorom v Novatek, zbohatol o 1,9 miliardy dolárov. Hodnotu jeho majetku časopis odhadol na 18,2 miliardy dolárov.

Forbes v tejto súvislosti zmienil tiež spoluvlastníka najväčšieho ruského petrochemického holdingu SIBUR Kirilla Šamalova, ktorého médiá označujú za Putinovho zaťa. Konkrétne sumy ale tentoraz časopis nezmienil.

Vlani v lete Forbes odhadol Šamalovovo imanie na 2,3 miliardy dolárov. Šamalovovci sa tak prvýkrát objavili v rebríčku najbohatších ruských rodín, ktorý zostavil Forbes, a to hneď na štvrtom mieste. Kirillov otec, bankár Nikolaj, ktorý patril k okruhu Putinových starých priateľov, k tomuto vzostupu podľa časopisu prispel sumou len asi 100 miliónov dolárov, a to vďaka desatinovému podielu v banke Rossija.

Na rastúcich cenách akcií a posilnení rubľa zarobili tiež oceliarski magnáti Alexej Mordašov, označovaný v konkurenčnom rebríčkom agentúry Bloomberg za najbohatšieho človeka v Rusku, a Vladimir Lisin. Ten dokázal v priebehu troch dní od Trumpovho víťazstva svoj majetok rozmnožiť o zhruba 830 miliónov dolárov.

Rubeľ v rokoch 2014 a 2015 oslabil voči doláru asi o 55 percent. Vlani vo februári dolár vystúpil až na 77 rubľov, odvtedy ale proti ruskej mene vytrvalo slabne a v súčasnej dobe už je pod hranicou 60 rubľov. Dolár pritom k iným menám spevňuje. Rubeľ len vlani k doláru pridal asi 20 percent, a to vďaka zvýšeniu cien ropy a nádejám na lepšie vzťahy medzi USA a Európou.

Viac o téme: Donald TrumpVladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu