Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Mimoriadna situácia v Taliansku: Kvôli rekordne nízkym teplotám museli odložiť voľby

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

RÍM - Rekordne nízke teploty vo väčšine regiónov stredného a južného Talianska si dnes vynútili zatvorenie škôl a tovární, zároveň museli byť odložené komunálne voľby.

Husté sneženie a zľadovatené komunikácie spôsobili, že komunálne voľby odložili v niekoľkých menších aj veľkých mestách v regiónoch Molise a Apúlia, pričom predstavitelia úradov naliehali na obyvateľov, aby zostali doma. V stredotalianskom regióne Abruzzo zatvorili mnohé továrne vrátane automobiliek Sevel (divízia koncernov PSA Peugeot Citroën a Fiat) a Honda, pričom školáci museli zostať doma vo viacerých okresoch v južnej Kalábrii, Molise a Apúlii.

"Tento jav nazývame teplotná anomália, pretože teploty v mnohých stredných a južných lokalitách sa pohybujú od 10 do 12 stupňov Celzia pod priemerom," vysvetlila meteorologička Serena Giacominová z meteorologickej služby Meteo.it. "V Apúlii hovoríme o mimoriadnej situácii," dodala.

Talianske médiá informovali, že od minulého piatka zomrelo v dôsledku teplôt pod bodom mrazu osem ľudí, hoci talianska vláda uviedla, že neboli potvrdené žiadne úmrtia zapríčinené studeným počasím.

V regióne Abruzzo očakávajú v nasledujúcich 12 až 18 hodinách ďalšie snehové zrážky, zároveň so severným vetrom so silou víchrice a tiež vysokými vlnami v južných regiónoch Basilicata, Kalábria, Kampánia, Molise, Apúlia a Sicília. Uviedla to meteorologická služba talianskych vzdušných síl. Studené počasie v Taliansku podľa očakávania potrvá do polovice týždňa, napísala služba Meteo.it.

Viac o téme: ZimaTaliansko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu