Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Turecký parlament bude znova rozhodovať o predĺžení výnimočného stavu

Binali Yildirim Zobraziť galériu (2)
Binali Yildirim (Zdroj: SITA)

ANKARA - Turecký parlament prerokuje v tomto týždni nové predĺženie výnimočného stavu v krajine o ďalšie tri mesiace. O danom kroku bude turecký zákonodarný zbor následne hlasovať. Turecký premiér Binali Yildirim to dnes oznámil v rámci príhovoru k členom svojej vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP).

Výnimočný stav v Turecku platí od polovice júla, keď sa v krajine odohral neúspešný pokus o vojenský prevrat. Jeho platnosť sa končí 15. januára. Výnimočný stav, ktorý vláde umožňuje presadzovať moc pomocou dekrétov, vyhlásil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan krátko po zmarenom pokuse o puč 20. júla.

Turecko tvrdí, že za pokusom o vojenský prevrat z noci na 16. júla je moslimský duchovný Fethullah Gülen, ktorý žije v USA a Ankara žiada jeho vydanie, lebo ho považuje za vodcu "teroristickej organizácie". Ankara o Gülenovi tvrdí, že strojcom pokusu o prevrat dával inštrukcie. Kvôli tomu na neho turecké úrady vydali aj zatykač. On sám sa však od pučistov dištancoval a ostro ich odsúdil.

Po neúspešnom pokuse o vojenský prevrat bolo v Turecku zo štátnej služby - vrátane armády, polície, justície a školstva - prepustených viac než 50.000 ľudí podozrievaných z napojenia na tzv. Fethullahovu teroristickú organizáciu (FETÖ).

Viac o téme: Výnimočný stavTureckoBinali Yildirim
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu