Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Desivé tvrdenie Poliaka, ktorý sa vyhrážal bombou v lietadle: Počúval som Boha!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Twitter)

PRAHA - Šesťdesiatosem ročného poľského občana, ktorý v lietadle z Kanárskych ostrovov do Varšavy vyhrážal bombou, podozrieva česká polícia zo šírenia poplašnej správy a ohrozenia vzdušného dopravného prostriedku. Svoje konanie obhajoval Poliak počúvaním Boha.

Teroristický motív polícia vylúčila, informovala dnes hovorkyňa cudzineckej polície Kateřina Rendlová. Kvôli výhrážke musel boeing poľských aerolínií v piatok večer núdzovo pristáť v Prahe. Pri incidente nebol nikto zranený, nevznikli ani žiadne škody na majetku ani nebola ohrozená prevádzka na letisku Václava Havla.

Muž je teraz umiestnený v policajnej cele, zatiaľ nebol obvinený. Polícia odovzdala kvalifikáciu činu aj návrh na potrestanie prokurátorovi, ktorý rozhodne o ďalšom postupe. Všetkých zostávajúcich 159 cestujúcich, ktorí museli nedobrovoľne prenocovať v Prahe, dnes ráno opustilo Česko náhradným lietadlom, ktoré na letisko vyslala spoločnosť Enter Air. Po návrate do Varšavy si podľa poľských médií sťažovali na zlý prístup charterového prepravcu, ktorý im vraj nezariadil nocľah ani občerstvenie a málo alebo zmätene s nimi komunikoval. Až neskôr dorazil zástupca poľského konzulátu, ktorý im zaistil občerstvenie a deky.
 
Cestujúci podľa spravodajského webu gazeta.pl popísali, že muž vyhrážajúci sa bombou vcelku pokojne diskutoval s posádkou a hovoril, že precestoval celý svet. Nepôsobil nebezpečne, ale bol impulzívny. Keď sa blížilo núdzové medzipristátie, aj napriek opakovaným výzvam chodil po lietadle. Márne mu dohovárala aj manželka, tvrdili pasažieri letu.

V piatok večer pilot poľského lietadla oznámil, že na palube sa nachádza muž tvrdiaci, že v lietadle je bomba, ktorá vybuchne, ak stroj pristane vo Varšave. Cudzinecká polícia podľa Rendlovej okamžite začala opatrenia zodpovedajúce situácii „bomba na palube lietadla spolu s únosom", pretože páchateľ sa nachádzal aj na palube.

Po pristátí vstúpila na palubu zásahová jednotka cudzineckej polície, ktorá vyzvala podozrivého muža, aby opustil lietadlo a nasledoval policajta. "Ten ich výzvu neposlúchol, a preto boli použité donucovacie prostriedky, s pomocou ktorých bol podozrivý muž z lietadla vyvedený. ​​Jeho správanie nebolo agresívne ani inak problematické, v danej chvíli však s policajtmi nespolupracoval," opísala zásah na palube hovorkyňa. Väčšina pasažierov boli občania Európskej únie, prevažne z Poľska.

Cestujúci sa pri výstupe z lietadla museli podrobiť dôkladnej prehliadke. Policajti ich vyvádzali po dvoch a evakuácia lietadla trvala tri hodiny, popísali núdzové pristátie v Prahe pre poľský web. Spoločnosť Enter Air dnes na svojom facebookovom profile vyjadrila ľútosť nad incidentom, ktorý sa podľa nej našťastie podarilo vyriešiť rýchlo a správne, ocenila správanie posádky. Cestujúci sú podľa nej napriek nepohodliu a oneskoreniu v poriadku. Pre súkromného prepravcu bola bombová vyhrážka už druhou nepríjemnou situáciou toho dňa - v piatok dopoludnia sa lietadlo letiace z Varšavy do cyperskej Larnaky musel vrátiť, pretože mu do motora vletel vták.
Viac o téme: LietadloBombaPrahaPoliak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu