Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Hlasovanie BR OSN o Izraeli bolo o udržaní riešenia v podobe dvoch štátov

John Kerry
John Kerry (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Americký minister zahraničných vecí John Kerry dnes vyhlásil, že Spojené štáty umožnili minulý týždeň schválenie rezolúcie OSN o židovských osadách v snahe udržať riešenie izraelsko-palestínskej otázky v podobe dvoch štátov.

"Spojené štáty v skutočnosti hlasovali v súlade so svojimi hodnotami," uviedol Kerry. USA by podľa neho neboli verné svojmu hodnotovému systému, "ak by sme umožnili, aby bolo pred našimi očami zničené životaschopné riešenie v podobne dvoch štátov". Kerry zdôraznil, že "jediná cesta k dosiahnutiu spravodlivého a trvácneho mieru medzi Izraelom a Palestínčanmi" je riešenie v podobne dvoch štátov.

 Ak sa Izrael rozhodne pre jeden spoločný štát s Palestínčanmi, potom "môže byť alebo židovský, alebo demokratický", nemôže byť oboje, dodal Kerry. A varoval, že riešenie v podobe dvoch štátov je vážne ohrozené v dôsledku narastajúcich teroristických útokov, budovania nových osád a "zdanlivo nekonečnej okupácie", ktoré "upevňujú nezvratnú skutočnosť jedného štátu", citovala ho tlačová agentúra DPA.

Kerry hovoril vo Washingtone v rámci svojho rozlúčkového prejavu vo funkcii niekoľko dní po tom, ako USA odmietli vetovať rezolúciu BR OSN označujúcu izraelské osady v Predjordánsku a vo východnom Jeruzaleme za ilegálne. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu rezolúciu odsúdil a obvinil USA, že sa na jej formulácii aktívne podieľali.

Program budovania osád formuluje budúcnosť Izraela 

Americký minister zahraničných vecí John Kerry dnes varoval, že rozširovanie židovských osád na Západnom brehu Jordánu a vo východnom Jeruzaleme, ktoré presadzuje pravicová vláda Izraela, ohrozuje riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu v podobe dvoch štátov. Program budovania osád "definuje" budúcnosť krajiny, vyhlásil Kerry. Americký minister vo svojom rozlúčkovom prejave vo funkcii odmietol argument, že expanzia osád prispieva k bezpečnosti Izraela.

"Ak sa Izrael rozhodne ísť cestou jedného štátu, nebude mať nikdy ozajstný mier s arabským svetom - a to môžem povedať s istotou," pokračoval upozorňujúc, že niektoré osady sú strategicky umiestnené, aby ich oddelenie pri riešení v podobe dvoch štátov bolo nemožné. Unitárny štát by podľa neho mohol viesť k tomu, že v "segregovaných enklávach" s obmedzenou autonómiou bude žiť 2,7 milióna Palestínčanov.

Od Spojených štátov nemožno očakávať, že by podporili program extrémistov na ktorejkoľvek strane, aby vznikol "jednotný štát". Izraelčania a Palestínčania by v tomto štáte žili separátne, ale neboli by rovnoprávni, čo nie je v súlade s demokratickými ideálmi USA, ale ani Izraela, pokračoval Kerry.

A poznamenal, že pred minulotýždňovým schválením rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN odsudzujúcej osadnícku činnosť Izraela bola vláda amerického prezidenta Baracka Obamu jedinou vládou USA od roku 1967, ktorá neumožnila schválenie žiadnej rezolúcie, s ktorou Izrael nesúhlasil. V protiklade s obvineniami Izraela "USA nepomáhali formulovať ani neprišli s návrhom tejto rezolúcie", zdôraznil dnes Kerry.

Povedal, že USA sa rozhodli umožniť schválenie tejto rezolúcie, aby zostala zachovaná možnosť riešenia konfliktu v podobe dvoch štátov. "Napriek našim najlepším snahám počas uplynulých rokov je teraz riešenie v podobe dvoch štátov vo vážnom ohrození... Nemôžeme s čistým svedomím nič nerobiť a nič nepovedať, keď vidíme, ako sa nádej na mier rozplýva," vyhlásil Kerry.

Izraelský minister verejnej bezpečnosti, strategických záležitostí a informácií Gilad Erdan dnes označil Kerryho prejav za "patetický krok", čím ďalej zvýšil napätie medzi oboma blízkymi spojencami v čase, keď sa Obama chystá na odchod z funkcie. Izraelskí predstavitelia sa netaja tým, že od jeho nástupcu Donalda Trumpa očakávajú zmenu súčasnej americkej politiky.

Viac o téme: OSNIzraelJohn Kerry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu