Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

ONLINE Letecká katastrofa v Rusku: Zrútilo sa lietadlo s Alexandrovcami, 92 ľudí zahynulo

Kvety pred portrétmi ruských novinárov, ktorí zahynuli pri havárii ruského dopravného lietadla typu Tu-154, ktoré sa zrútilo niekoľko minút po štarte z prímorského letoviska Soči  do vôd Čierneho mora. Zobraziť galériu (42)
Kvety pred portrétmi ruských novinárov, ktorí zahynuli pri havárii ruského dopravného lietadla typu Tu-154, ktoré sa zrútilo niekoľko minút po štarte z prímorského letoviska Soči do vôd Čierneho mora. (Zdroj: TASR/AP)

SOČI - Ruské lietadlo Tu-154 s 92 ľuďmi na palube sa dnes zrútilo do Čierneho mora krátko potom, čo vzlietlo z medzinárodného letiska Adler v Soči. Nikoho, kto by nešťastie prežil, sa doteraz nájsť nepodarilo. Šancu na to záchranári podľa agentúry Interfax prakticky vylučujú.

Najdôležitejšie fakty o havárii:

- Lietadlo sa stratilo z obrazoviek radarov približne o 05.40 h moskovského času (03.40 h SEČ).

- Stroj, ktorý patril priamo rezortu obrany, zmizol z radarov 20 minút po štarte a zrútil sa do mora.

- V lietadle bolo 92 ľudí, vrátane armádneho speváckeho zboru Alexandrovci (64 členov) a novinárov. 

- Alexandrovci mierili do Sýrie, kde mali mať vystúpenie pre ruských vojakov.

- Predpokladá sa, že nešťastie nikto neprežil.

- Príčina havárie zatiaľ nie je známa, špekuluje sa o možnej technickej závade.

Sledujte situáciu ONLINE:

22:11 - Moskovčania aj naďalej prinášajú kvety a sviečky pri vybudovanú koncertnú sálu piesní a tancov Alexandrovcov. Ľudia prichádzajú s celými svojimi rodinami. Mnohí neudržal slzy.

ONLINE Letecká katastrofa v
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: SITA/AP)

21:29 - Taliansky spevák Toto Cutugno mal tiež veľké šťastie. Aj jeho pozvali na koncert do Sýrie. Na tú dobu mal už ale iné plány a tak sa z akcie ospravedlnil.

20:52 - Zachránil ho neplatný pas. Roman Valutový (29) bol na zozname pasažierov osudného letu, ale personál na letisku mu zakázal vstúpiť do lietadla, pretože nemal platný dokument. Jeho pas vypršal už v júli.

Roman Valutov
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: blic.rs)

20:14 - Podľa oficiálnych správ vyšetrovateľov možnosť teroristického útoku medzi vyšetrovacie verzie nebola zaradená. Podiel teroristov na skaze lietadla odmietajú aj politické zdroje v Kremli.

20:09 - Rozhlasová stanica Echo Moskvy si kladie otázku, prečo lietadlo vykonalo v Soči medzipristátie, keď lietadlá rovnakého typu zvyčajne z Moskvy do Sýrie lietajú priamo. Podľa oficiálnej správy mal stroj v Soči doplniť palivo. "Je ale možné, že Tu-154 tam pristál z iných príčin," uviedla stanica. 

20:04 - Niektorým ruským expertom dnešná katastrofa pripomína minuloročnú tragédiu ruského boeingu nad Sinajským polostrovom s 224 obeťami, ktorá bola pripísaná na vrub teroristom. Letec Sergej Knyšov novinárom z agentúry RBK povedal, že ak na palube vznikol problém, posádka z nejakých dôvodov nestihla reagovať. "Chyba pilotáže je nepravdepodobná, za joystickom nesedeli deti," povedal Knyšov.

19:27 - Sergey Aksenov odložil tlačovú konferenciu o výsledkoch plánovanú na 26. decembra v súvislosti s národného smútku za obete katastrofy Tu-154.

18:56 - Hľadanie obetí a trosiek sa rozšírilo aj na územie susedného Abcházska, gruzínskej provincie, ktorá po vojne Gruzínska s Ruskom v roku 2008 vyhlásila s pomocou Moskvy nezávislosť.

ONLINE Letecká katastrofa v
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: SITA/AP)

18:25 - Technická komisia Ruskej federácie ministerstva obrany vyšetruje otázku pripravenosti posádky havarovaného Tu-154. Oznámil to vedúci komisie vyšetrovania, ruský minister dopravy Maxim Sokolov, na tlačovej konferencii po stretnutí pracovníkov pre zvládanie katastrof.

ONLINE Letecká katastrofa v
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: TASR/AP)

18:21 - Spomienkové bohoslužby za obete sa uskutočnia v Soči v pondelok vo všetkých pravoslávnych cirkvách. "S požehnaním Jeho Svätosti patriarchu zajtra, 26. decembra, v deň národného smútku, vo všetkých kostoloch ruskej pravoslávnej cirkvi bude pridelená spomienková bohoslužba pre všetkých zomrelých pri leteckej havárii," píše sa na oficiálnej internetovej stránke moskovského patriarchátu.

ONLINE Letecká katastrofa v
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: TASR/AP)

18:01 - Trup lietadla, v ktorom je podľa niektorých odborníkov zrejme najväčší počet mŕtvych tiel, zatiaľ nájdený nebol. Čierne skrinky, ktoré obsahujú záznam dátovej a hlasovej komunikácie na palube, neboli vybavené vlastnou signalizáciou a môže byť podľa agentúry TASS ťažké ich nájsť. Minister dopravy Maxim Sokolov k tomu poznamenal, že hľadanie obetí môže trvať dlho.

17:51 - Premiér Robert Fico (Smer-SD) zaslal v súvislosti s leteckým nešťastím v Soči sústrastný telegram ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Vo svojom mene i celej vlády vyjadril hlbokú a úprimnú sústrasť pozostalým obetí i ruskému ľudu.

ONLINE Letecká katastrofa v
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: TASR/AP)

17:30 - Výhradný manažér ruského armádneho hudobného súboru Alexandrovovci pre strednú Európu Rudolf Héger dnes po havárii lietadla, v ktorom zahynulo 64 členov súboru, povedal, že turné Alexandrovovcov European Tour 2017 sa pravdepodobne uskutoční tak, ako bolo naplánované.

17:28 - V Rusku prepracujú celého spektrum príčin havárie neďaleko Soči, hovoriť o útoku je predčasne, zdôraznil Maxim Sokolov.

Havarované lietadlo vyrobili pred 33 rokmi: Riadil ho skúsený pilot, mal nalietaných tisícky hodín

17:13 - Napriek tomu, že oficiálne ruské miesta možnosť teroristického útoku na lietadlo s členmi. Alexandrovho súboru odmietajú, médiá špekulujú o výbuchu na palube.

16:55 - "Pri havárii lietadla zahynuli vojaci ozbrojených síl Ruska, ktorí osvojím umením a tradíciou medzi vojskami ozbrojených síl, ale aj vo svete šírili vysoký kultúrny zážitok už od II. svetovej vojny. Členovia zväzu vojakov SR súcitia s Ozbrojenými silami Ruskej federácie a pozostalými nad stratou najbližších o to viac, že pred 11 rokmi postihlo podobné nešťastie Ozbrojené sily Slovenskej republiky v Hejcoch v Maďarsku a vedia sa vžiť do ich pocitov." Vyhlásil to prezident Zväzu vojakov SR Tomáš Švec.

ONLINE Letecká katastrofa v
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: SITA/AP)

16:53 - Druhé zasadnutie vládnej komisie vyšetrovať krach Tu-154 sa bude konať v 8 hurá moskovského času v pondelok, povedal minister dopravy Maxim Sokolov. Povedal, že stretnutie sa bude konať v letiskovej budove Adler. 

16:50 -  Zväz vojakov SR vyslovuje hlbokú sústrasť Ozbrojeným silám Ruskej federácie a pozostalým nad nenahraditeľnou stratou. 

16:47 - Zodpovednosť za odstránenie mŕtvych tiel pri nehode Tu-154 je vložená do ministerstva obrany. Ďalšie kroky pre nasadenie ďalších pátracích a záchranných operácií v oblasti havárie Tu-154 budú koordinované ministerstvom.

ONLINE Letecká katastrofa v
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: TASR/AP)

16:44 - V čele komisie vyšetrovateľov nešťastia Tu-154, minister dopravy Maxim Sokolov, požiadal príbuzných obetí prísť do Moskvy na identifikáciu tiel. Uviedol to na stretnutí pracovníkov pre zvládanie katastrof.

16:19 - Členovia Alexandrovovho armádneho speváckeho súboru, ktorí dnes zahynuli pri leteckej katastrofe neďaleko Soči, mali vystúpiť Aleppe, najväčšom sýrskom meste, nedávno dobytom sýrskou armádou. Podľa ruských médií bola v meste na ochranu ruských umelcov pripravená špeciálna jednotka čečenských bojovníkov.

16:16 - Záchrannou operáciou v Čiernom mori, kde sa zrútil Tu-154, sa v súčasnej dobe zaoberá 32 lodí a člnov, 80 potápačov, päť vrtuľníkov, bezpilotných leteckých dopravných prostriedkoch a diaľkovo ovládané hlbinné vozidlá.
ONLINE Letecká katastrofa v
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: TASR/AP)

16:05 - Gotta správa o páde lietadla s Alexandrovci hlboko zasiahla, oznámila spevákova hovorkyňa Aneta Stolzová. "Spomienku na spoločné vystúpenie by si rád zachoval vo svojej mysli," dodala.

16:02 - Český premiér Sobotka leteckú haváriu označil za veľkú ľudskú tragédiu. "Vyjadrujem veľkú ľútosť nad obeťami havárie ruského lietadla, v ktorom cestoval tiež legendárny súbor Alexandrovci," napísal na twitteri.
 
15:59 - Český prezident Miloš Zeman prijal so zármutkom správu o páde ruského lietadla so speváckym zborom Alexandrovci na palube, ku ktorého ctiteľom patrí. "S hlbokým zármutkom som prijal správy o dnešnej havárii armádneho lietadla pri Soči, ktorá si vyžiadala mnoho nevinných ľudských životov. Tragédia je o to smutnejšia, že postihla jeden z najvýznamnejších ruských umeleckých súborov, ku ktorého veľkým ctiteľom sám patrím," uviedol Zeman v kondolencii , ktorej text poskytol prezidentov hovorca Jiří Ovčáček.

Miloš Zeman
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: SITA)

15:42 - Ľudia prinášajú kvety k fondu "Fair Aid", na ktorého čele stojí Elizabeth Glinka (Dr. Lisa), ktorá bola na palube havarovaného lietadla. 

15:35 - Ku kondolenciám sa pripojila aj India. "India sa pripája k Rusku v tejto tragickej strate ruských vojakov pri dnešnom leteckom nešťastí," uviedol na svojom twitteri indický premiér Narendra Modi.

15:05 - Sýrsky prezident Bašár Asad okrem kondolovania zdôraznil, že Sýria a Rusko sú "partnermi v šľachetnom ťažení proti terorizmu". "Naše radosti a strasti sú rovnaké," odkázal Asad svojmu spojencovi, ktorý mu poskytuje podporu v sýrskej občianskej vojne.

15:02 - Záchranári neustále hľadajú obete leteckého nešťastia.

14:52 Predsedkyňa ruskej ústrednej volebnej komisie, bývalá komisárka pre ľudské práva Ella Pamfilova tiež vyjadrila sústrasť nad haváriou. "Neznesiteľne ťažká tragédia si vyžiadala životy ľudí. Je to hrozná bolesť s nenahraditeľnou stratou nielen pre rodiny s deťmi, ale aj pre celú krajinu. Sme zarmútení spolu so všetkými tými, ktorých blízki boli na palube nešťastného letu."

ONLINE Letecká katastrofa v
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: SITA/AP)

14:46 - Vedenie a zamestnanci ruského ministerstva vnútra vyjadrili hlbokú sústrasť rodinám zomrelých pri havárii.

14:39 - Pilot, ktorý mal na starosti navigáciu havarovaného lietadla, bol súčasťou posádky pri lete stroja rovnakého typu v roku 2011, ktorému zlyhali systémy. Lietadlo vymknuté spod kontroly vtedy štartovalo po 10-ročnej pauze. Následne v poriadku pristálo neďaleko Moskvy. Video incidentu, ktoré sa potom objavilo na internete, sa zapísalo s titulkom "Tancujúce lietadlo".

14:32 - Na identifikáciu obetí bude potrebné urobiť testy DNA, oznámil šéf moskovského medicínskeho cestra Zurab Kekelidze.

ONLINE Letecká katastrofa v
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: SITA/AP)

14:25 - Sýrsky prezident Bašár Asad kondoloval Putinovi: "S veľkou ľútosťou sme prijali správu o lete TU-154. Na palube boli naši priatelia, ktorí mali v pláne zdieľať s nami víťazstvo v Aleppe a užívať si sviatky."

Bashir Assad
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: SITA)

14:18 - Ľudia prinášajú kvety, aby vyjadrili svoj smútok nad obeťami.

13:45 - Lietadlo, ktoré sa zrútilo dnes nadránom, bolo vyrobené v roku 1983 a vo vzduchu odvtedy strávilo celkove 6689 hodín. Počas dnešného letu z ruského Soči do sýrskej provincie Lázikíja ho riadil skúsený pilot. Posledná oprava tohto lietadla typu Tupolev Tu-154 bola vykonaná 29. decembra 2014. Plánovanou údržbou prešlo naposledy v septembri 2016.

ONLINE Letecká katastrofa v
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: TASR)

13:35 - Aj nemecká kancelárka Angela Merkelová kondoluje pozostalým. Vyjadruje im úprimnú sústrasť a uviedla, že je v myšlienkach s nimi.

Angela Merkelová
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: SITA/AP)

13:30"Je to šokujúca správa, ktorá mi vo sviatočné ráno zasadila hlbokú ranu do srdca," uviedla česká speváčka Helena Vondráčková. So súborom mala v budúcom roku vystupovať na turné po Slovensku. "Zatiaľ si netrúfam odhadovať, ako to celé dopadne. Je mi to veľmi ľúto, v myšlienkach som s pozostalými," dodala.

Helena Vondráčková
Zobraziť galériu (42)

13:10 - Doteraz posledná väčšia havária lietadla Tu-154 sa odohrala v apríli 2010 pri ruskom Smolensku, kde zahynulo 96 ľudí, vrátane poľského prezidenta Lecha Kaczyńského.

12:55 - Záchranári vytiahli z miesta tragédie už 12 tiel.

ONLINE Letecká katastrofa v
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: TASR)

12:45 - Na nedatovanej kombosnímke členovia televízneho štábu stanice Prvý kanál zľava Dmitrij Runkov, Vadim Denisov a Alexander Sojdov. Aj oni boli na palube zrúteného lietadla.

Na nedatovanej kombosnímke členovia
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: TASR)

12:40 - Z mora zatiaľ podľa agentúry TASS vylovili desať mŕtvych, nikoho živého však nenašli.

12:25 - Vladimir Putin vyhlásil na pondelok 26. decembra štátny smútok kvôli leteckej katastrofe. Naposledy Putin vyhlásil štátny smútok vlani na jeseň po páde ruského dopravného lietadla na Sinajskom polostrove s 224 obeťami, ktoré boli následne pripočítané na vrub teroristom.

ONLINE Letecká katastrofa v
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: TASR/AP)

12:02 - K sídlu Alexandrovcov ľudia prinášajú kvety. Ruské televízie vyradili zábavné programy zo svojho vysielania.

12:00 - Nikoho živého sa doteraz nájsť nepodarilo, záchranári vyťahujú z mora len mŕtve telá obetí. Nepredpokladajú, že by katastrofu mal niekto šancu prežiť.

11:55 - Záchranári vynášajú z vraku zrúteného lietadla telá prvých obetí.

ONLINE Letecká katastrofa v
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: TASR)

ONLINE Letecká katastrofa v
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: TASR)

ONLINE Letecká katastrofa v
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: TASR)

11:40 - Správa o dnešnom tragickom páde lietadla, ktoré prevážalo obľúbený ruský armádny súbor Alexandrovovci, zasiahla aj občanov Českej republiky. Mnoho nadšených fanúšikov si už dokonca zakúpilo - alebo ako vianočný darček dostalo - lístky na ich májový koncert, píše na svojej webovej stránke televízna stanica Nova.

11:35  - Ruskí záchranári zhromažďujú trosky zrúteného lietadla typu Tu-154 na móle neďaleko Soči.

11:33 - Na záchrannú loď vytiahli z mora štyri telá, potvrdilo ruské ministerstvo obrany.

11:30 - Český prezident Miloš Zeman prijal s pohnutím správu o páde ruského lietadla so speváckym zborom Alexandrovci na palube. Prezident patrí ku ctiteľom súboru, uviedol na twitteri Zemanov hovorca Jiří Ovčáček.

Miloš Zeman
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: SITA)

11:13 - Ruské ministerstvo obrany potvrdilo miesto dopadu lietadla. Na mieste nie sú v dohľade žiadny preživší.

11:10 - Hovorkyňa Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie Svetlana Petrenková uviedla pre agentúru TASS, že vojenskí vyšetrovatelia v tomto prípade preverujú podozrenie zo spáchania trestného činu porušenia pravidiel letovej bezpečnosti. Výbor už zaistil príslušné dokumenty a vypočúva osoby, ktoré sa podieľali na príprave letu.

11:05 - Zrútenie lietadla ruského ministerstva obrany, ktoré smerovalo z mesta Soči do Sýrie, mohlo byť zapríčinené zlyhaním techniky alebo posádky, súvislosť s terorizmom je však vylúčená. Terorizmus ako príčina havárie je "úplne vylúčený", keďže ide o lietadlo prevádzkované armádou. Povedal to dnes predseda výboru pre obranu a bezpečnosť v hornej komore ruského parlamentu Viktor Ozerov.

Viktor Ozerov
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: SITA)

10:45 - Putin už kondoloval pozostalým. "Šéf štátu vyjadril najhlbšiu sústrasť príbuzným a blízkym obetí leteckého nešťastia," uviedol Kremeľ.

ONLINE Letecká katastrofa v
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: TASR)

10:40 - Experti sa podľa nemenovaného zdroja agentúry Interfax prikláňajú k verzii, že lietadlo havarovalo v dôsledku technickej poruchy, ktorá sa prejavila v okamihu, keď sa lietadlo snažilo nabrať výšku. Chyba skúsených pilotov je podľa zdroja málo pravdepodobná a počasie bolo priaznivé.

10:35 - Médiá sa pozastavujú nad tým, že lietadlo sa prvýkrát dostalo do vzduchu pred viac ako 33 rokmi. Ministerstvo obrany sa obhajuje, že rok výroby 1983 a 6689 nalietaných hodín ešte neznamenajú, že nebolo schopné prevádzky.

ONLINE Letecká katastrofa v
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: TASR)

10:30 - Z mora zatiaľ záchranári vylovili niekoľko mŕtvych. Nepredpokladajú, že by katastrofu mal šancu niekto prežiť.

10:25 - Ruský prezident Vladimir Putin nariadil premiérovi Medvedevovi, aby vytvoril a riadil štátnu komisiu pre vyšetrovanie katastrofy Tu-154.

Dmitrij Medvedev
Zobraziť galériu (42)
Dmitrij Medvedev  (Zdroj: SITA)

10:15 - V troskách lietadla zahynula aj humanitárna aktivistka Jelizaveta Glinková. Potvrdil to jej manžel Gleb Glinka. Šéfka Spravodlivej pomoci, známa pod prezývkou Doktorka Liza, si získala široké uznanie svojou charitatívnou činnosťou vrátane misií vo vojnových zónach na východe Ukrajiny a v Sýrii. Za tieto aktivity dostala iba nedávno vyznamenanie od ruského prezidenta Vladimira Putina.

ONLINE Letecká katastrofa v
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Twitter)

10:05 - Najnovšie informácie hovoria o objavení dvoch obetí.

10:02 - Pátranie pokračuje. Prezident Vladimir Putin je o udalosti priebežne oficiálne informovaný. 

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: SITA/AP)

9:58 - Hlavný sólový spevák Vadim Ananyev na palube chýbal. Dôvodom bol pôrod jeho manželky. "Narodilo sa mi dieťa, tak som išiel za vedúcim súboru, aby som mohol zostať doma. Okrem toho zostali doma aj Valerij Gavva a Boris Ďjakov. Všetci ostatní boli v lietadle," povedal Ananyev.
 

ONLINE Letecká katastrofa v
Zobraziť galériu (42)

9:55 - Na palube boli všetci členovia súboru Alexandrovci, okrem troch sólistov. Agentúru TASS informoval jeden zo spevákov. Súbor mal podľa TASS v súčasnosti 186 členov, vrátane deviatich sólistov a 64 spevákov v mužskom zbore, 38 členov orchestra a 35 tanečníkov a tanečníc.

9:50 - Záchranné práce koordinuje osobne ruský minister obrany Sergej Šojgu.

Sergej Šojgu
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: SITA/AP)

9:45 - Záchranná akcia pokračuje. Zasahujú štyri lode a päť helikoptér. Na mieste sú už aj vyšetrovatelia a kriminalisti. Stále sa čaká na príchod potápačov.

ONLINE Letecká katastrofa v
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Twitter)

9:40 - Vyšetrovatelia katastrofy Tu-154 podľa Interfaxu zvažujú ako možnú príčinu tragédie okrem technickej závady aj kvalitu paliva alebo zrážku s vtákmi.

9:35 - Objavilo sa prvé video zo záchrannej akcie na mori.

9:25 - Zvukár Evgeny Tolstov zverejnil na letisku v Moskve fotku lietadla.

ONLINE Letecká katastrofa v
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: rt.com)

9:20 - Medzi obeťami je aj hlavný vedúci a dirigent zboru Valery Khalilov.

Valery Khalilov
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: rt.com)

9:15 - Ruské ministerstvo zverejnilo zoznam pasažierov.

9:12 - Podľa posledných informácií lietadlom cestovalo 64 členov armádneho súboru Alexandrovci.

ONLINE Letecká katastrofa v
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: twitter RT)

9:10 - Záchranári podľa hovorcu ruského ministerstva obrany našli telo prvého mŕtveho z lietadla Tu-154, ktoré sa dnes skoro ráno zrútilo do Čierneho mora.

9:05 - Mezi novinármi, ktorí boli na palube, sú aj korešpondent Mikhail Luzhetsky, kameraman Oleg Pestov a zvukár Evgeny Tolstov. 

ONLINE Letecká katastrofa v
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: rt.com)

Ruskí záchranári našli v Čiernom mori šesť kilometrov od brehu ropnú škvrnu, trosky a podvozok zrúteného lietadla ruskej armády Tu-154. Oznámili to agentúry TASS a Interfax s odvolaním sa na nemenované zdroje. "Šesť kilometrov od brehu sa našli trosky lietadla, časť podvozku a tiež olejová škvrna," povedal zdroj agentúre TASS. 

Úrady medzitým informáciu o náleze škvrny a trosiek lietadla potvrdili. Našli sa aj osobné veci cestujúcich. Niektoré trosky trupu Tu-154 sa podľa ministerstva obrany nachádzajú v hĺbke 50 až 70 metrov asi 1,5 kilometra od čiernomorského pobrežia pri meste Soči.

Lietadlo typu TU-154
Zobraziť galériu (42)
Lietadlo typu TU-154  (Zdroj: rt.com)

Na miesto predpokladaného zrútenia lietadla podľa agentúry Interfax zamierili záchranné lode, žiadneho človeka sa nájsť doteraz nepodarilo. Lietadlo údajne nestačilo nabrať výšku a zrútilo sa. "Bohužiaľ, počas viac ako hodinového pátrania sa nepodarilo nájsť žiadnu záchrannú plť," uviedol jeden zo záchranárov.

Lietadlo patrilo ruským ozbrojeným silám a z obrazoviek radarov riadenia letovej prevádzky sa stratilo 20 minút po vzlete z prímorského letoviska Soči. Na palube bolo 84 pasažierov a osem členov posádky, oznámilo ruské ministerstvo obrany.

ONLINE Letecká katastrofa v
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: twitter RT)

Zmiznuté lietadlo Tu-154 ruskej armády malo na letisku v Soči medzipristátie kvôli dotankovaniu paliva. Mierilo z Moskvy za ruskými vojakmi na leteckú základňu Hmímím v sýrskej provincii Latákíja. Podľa agentúry Interfax boli na palube novinári a členovia armádneho speváckeho zboru Alexandrovci, ktorí mali pri príležitosti osláv Nového roka zahrať vojakom nasadeným v sýrskej občianskej vojne.

Okrem toho bolo na palube aj deväť novinárov, medzi nimi pracovníci Prvého kanála - Dmitry Runkov (korešpondent), Vadim Denisov (kameraman) a Aleksandr Soydov (zvukár). Uviedla to PR riaditeľka televízie Larisa Krymovová.

ONLINE Letecká katastrofa v
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Twitter)

Podľa ruských letových dispečerov vládnu v oblasti Soči priaznivé poveternostné podmienky. Žiadny civilný spoj z medzinárodného letiska Adler nebol zrušený. Ruský minister obrany Sergej Šojgu organizuje stretnutie s vedením ozbrojených síl, upozornila agentúra TASS. O zrútenom lietadle bol informovaný aj ruský prezident Vladimir Putin.

Profil ruského armádneho súboru piesní a tancov Alexandrovovci

Alexandrovov súbor piesní a tancov bol svojho času oficiálnym armádnym súborom Červenej armády bývalého Zväzu sovietskych socialistických republík (ZSSR), v súčasnosti Ruskej federácie (RF). Jeho členmi sú výhradne muži, ktorí prešli prísnym výberom v konkurze. Ich repertoár je zložený z ruských národných piesní (Kaťuša a Kalinka), cirkevných skladieb (Ave Maria), ale aj modernej hudby. Sú tiež interpretmi ústrednej skladby z filmu Hon na ponorku (1990). Ich štvorhlasný spev je založený viac na basových a barytónových hlasoch než na tenoroch.

Svetoznámy unikátny vojenský súbor Alexandrovovci založil v roku 1928 začínajúci skladateľ, generálmajor a profesor moskovského konzervatória Alexander Vasiľjevič Alexandrov. V roku 1946 sa vedenia umeleckého kolektívu ujal jeho syn Boris Alexandrovič Alexandrov a po dobu 20 rokov dôstojne pokračoval v tradíciách svojho otca.

Akademický súbor piesní a tancov Ruskej armády s názvom Alexandrovovci začal pod vedením svojho zakladateľa Alexandra Vasiľjeviča Alexandrovova činnosť 12. októbra 1928. Vtedy súbor tvorilo 12 ľudí - osem spevákov, dvaja tanečníci, harmonikár a recitátor.

Pomerne skoro po založení sa z kolektívu stalo popredné hudobné teleso, ktoré bolo príkladom pre ostatné novovznikajúce súbory podobného typu. Počas existencie si Alexandrovovci získali obľubu a popularitu na celom svete. Boris Alexandrovič Alexandrov sa ujal ich vedenia v roku 1946 a na čele úspešného zboru stál do roku 1986.

Ruský armádny umelecký spevácky zbor Alexandrovovci nedávno oznámil vyhlásil, že je pripravený reprezentovať svoju vlasť na ďalšom ročníku pesničkovej súťaže Eurovízia v roku 2017, ak by dostali takúto ponuku. Vyhlásil to v máji umelecký riaditeľ tohto telesa Gennadij Sačeňuk.

Chronológia havárií ruských lietadiel v roku 2016

19. decembra 2016

Obeť žiadna Havária lietadla ruského ministerstva obrany, ku ktorej došlo v severnej časti Sibíri, si nevyžiadala obete na životoch, viacero cestujúcich však utrpelo vážne zranenia. Stroj typu Iľjušin Il-18 s 32 cestujúcimi a sedemčlennou posádkou sa zrútil pri núdzovom pristávaní v Bulunskom rajóne na území Jakutskej republiky. Stroj letiaci z Jekaterinburgu prepravoval skupinu armádnych dôstojníkov. Miesto havárie sa nachádza približne 30 kilometrov od dediny Tiksi na pobreží Severného ľadového oceánu.

19. marca 2016 - obetí 62

Nikto zo 62 ľudí na palube neprežil haváriu lietadla nízkonákladovej spoločnosti FlyDubai, ktoré sa zrútilo na letisku v ruskom meste Rostov na Done, ležiacom neďaleko ukrajinských hraníc približne 950 kilometrov južne Moskvy. Z 55 cestujúcich letu FZ981, ktorí sa v čase nešťastia nachádzali na palube Boeingu 737-800 letiaceho z Dubaja do Rostova na Done, bolo 33 žien, 18 mužov a štyri deti. Išlo o 44 občanov Ruska, osem Ukrajincov, dvoch Indov a jedného Uzbeka.. Okrem cestujúcich zahynulo aj sedem členov posádky. Pilot pochádzal z Cypru, druhý pilot bol Španiel.

29. februára 2016 - obeť jedna

Počas cvičného letu sa v Rusku zrútilo bojové lietadlo Suchoj Su-25. Pilot zahynul na mieste. K havárii došlo v Stavropoľskom kraji na juhu Ruska. Stroj nemal žiadne zbrane a zrútil sa v neobývanej oblasti.

Viac o téme: TragédiaLietadloRuskoTU-154Čierne more
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu